Jocurile Olimpice de la Paris au intrat în săptămâna a doua, unde principala atracţie e dată de competiţia de atletism, programată pe Stade de France, unde a fost stabilit deja un prim record mondial. Faţă de ediţiile trecute, o schimbare de regulament în probele de alergare a creat o situaţie nemaivăzută.
Fanii atletismului şi cei care urmăresc marile competiţii din această disciplină sportivă erau obişnuiţi cu faptul că orice eşec în sistemul de calificare spre fazele avansate e echivalent cu eliminarea. O nouă regulă implementată la JO 2024 le-a oferit sportivilor o portiţă de scăpare, de care unii au profitat deja.
Inspirându-se din canotaj, sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, Federaţia Internaţională de Atletism a introdus un sistem de recalificare. Acesta se aplică tuturor atleţilor care nu se califică mai departe din serii în probele de 200, 400, 800 şi 1.500 de metri, dar şi în cele de garduri.
E o inovaţie care măreşte numărul de tururi de calificare în probele atletice respective. Dacă până acum era vorba doar despre serii, semifinale şi finală, acum a apărut un al patrulea. Recalificările sunt menite în principal să mai ofere o şansă atleţilor care n-au performat aşa cum şi-ar fi dorit în faza seriilor.
Schimbarea de regulament a dus însă la o situaţie inedită, în seriile probei masculine de 110 metri garduri. În condiţiile în care avea al doilea timp al anului, americanul Freddie Crittenden era considerat unul dintre marii favoriţi la câştigarea medaliei de aur.
Seriile desfăşurate duminică, 4 august, l-au confirmat drept principal candidat la victorie pe un alt american, triplul campion mondial Grant Holloway, care a stabilit un timp de referinţă de 13,01 secunde. De necrezut, conaţionalul Freddie Crittenden a terminat cursa ultimul în seria sa, la peste 5 secunde distanţă de lider, un 18,27 care a şocat lumea atletismului.
Deşi iniţial s-a crezut că lui Freddie Crittenden i s-a întâmplat ceva neprevăzut, misterul a fost dezvăluit la final şi are legătură cu regula recalifărilor menţionată mai sus. ”A fost intenționat. Trebuia să optez între a fi în primii trei sau posibilitatea de a alerga în recalificări. Fiecare atlet are acum această șansă”, a explicat Crittenden.
Freddie Crittenden a decis să nu alerge la capacitate maximă din cauza unei probleme medicale, o accidentare care ar fi putut recidiva în cazul unui efort maxim. ”N-am vrut să fac o alegere emoţională, ci una inteligentă. Să-i dau timp corpului meu să-şi revină, iar medicii să mă ajute”, a completat americanul. Crittenden a concurat marţi în recalificările probei, iar strategia sa a dat roade, el calificându-se lejer în semifinalele de miercuri cu 13,42 secunde.
Chiar dacă Freddie Crittenden a primit critici privind încălcarea spiritului Jocurilor Olimpice, decizia a sa fost apreciată de majoritatea internauţilor. Pe reţelele sociale au apărut chiar refeririri la coeficientul său de inteligenţă. ”O mișcare de IQ 200”, se menționează într-o postare pe X.