News

Strategii pentru a câștiga la Loto. Așa îți crești șansele și probabilitatea de te umple de bani cu o variantă simplă

Loto, strategii pentru a-ți crește șansele și posibilitatea de a câștiga cât mai mulți bani cu o variantă simplă. Doi matematicieni spun că pot garanta câștiguri
18.05.2024 | 22:41
Strategii pentru a castiga la Loto Asa iti cresti sansele si probabilitatea de te umple de bani cu o varianta simpla
Oamenii încearcă tot felul de variante pentru a câștiga premiul cel mare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

A câștiga la Loto cum ar fi, de exemplu, 6 din 49, ține evident de șansă, însă specialiști în matematică afirmă că au descifrat un cod care, spun ei, ar putea asigura un câștig garantat. Totuși, trebuie subliniat că aceste metode nu promit un jackpot, ci mai degrabă asigură o anumită formă de premiu.

O șansă de 1 la 13.983.816

Pentru a câștiga la Loto, din punct de vedere statistic, există mai multe șanse să fii lovit de fulger, de un asteroid sau într-un accident de avion decât să câștigi la lerie. De fapt, pentru orice persoană, șansa medie de a câștiga la loto este de doar una la 13.983.816.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, șansele sunt extrem de reduse. De-a lungul timpului, oamenii au încercat tot felul de variante pentru a pune mâna pe permiul cel mare, bineînțeles nu totdeauna cu succes.

Se merge pe mai multe variante pentru același bilet, cresc șansele dar și banii cheltuiți în raport cu potențialul câștig. Unii studiază extragerile din trecut și merg pe numerele care au fost extrase cel mai des, deși la orice extragere există propabilitatea de a apărea orice număr.

ADVERTISEMENT

Alții își încearcă norocul cu numele care reprezintă momente importante din viața lor (nașteri, aniversări etc) dar acest lucru le restrânge alegerea de la 1 la 31. Specialiștii spun că această metodă trebuie evitată. Pentru a spori șansele de câștig, trebuie mers pe numerele care au fost extrase cel mai frecvent și pe scheme de bilete cât mai diversificate.

27 de bilele pentru o singură extragere

Însă doi matematicieni britanici susțin că au descoperit cum să garanteze un câștig la loterie prin cumpărarea a 27 de bilete pentru o singură extragere. Principalul joc de loterie națională din Marea Britanie, Lotto, are loc de două ori pe săptămână și extrage șase numere de la 1 la 59.

ADVERTISEMENT

În decembrie anul trecut, organizatorii loteriei au anunțat că ultimul său jackpot era pe cale să atingă un record de 26 milioane de euro, fără taxe. Șansele de câștig erau de aproximativ 1 la 45 de milioane, scrie The Economic Times.

Matematicienii David Stewart și David Cushing de la Universitatea din Manchester nu au garantat că se poate câștiga premiul cel mare – dar, într-o lucrare publicată în același an, au declarat că au calculat numărul minim de bilete necesare pentru a fi siguri de câștig de fiecare dată, chiar dacă câștigul este mic.

ADVERTISEMENT

Au conceput o listă de 27 de bilete specifice care, din punct de vedere matematic, acoperă toate bazele pentru a obține un anumit câștig. Fiecare bilet costă 2 lire sterline (aproximativ 2,30 euro), ceea ce reprezintă o cheltuială de 54 de lire sterline, adică aproximativ 62 de euro. În iulie, folosind aceste combinații, un membru al grupului de cercetare al lui Stewart și Cushing a reușit să câștige peste 2.000 de euro.

Tehnica geometriei finite

Cei doi au folosit o tehnică matematică numită geometrie finită pentru a diseca complexitatea loteriei. Loteria Națională din Marea Britanie presupune alegerea a șase numere între 1 și 59, cu șase bile extrase la întâmplare în timpul evenimentului. Stewart și Cushing au identificat 27 de bilete specifice care, conform cercetărilor lor, garantează un câștig

„În cadrul Loteriei Naționale din Marea Britanie, jucătorii achiziționează bilete care cuprind șase numere diferite între 1 și 59. Un premiu este acordat oricărui jucător care potrivește cel puțin două dintre cele șase numere extrase”, au explicat cercetătorii.

Studiul lor pătrunde în domeniul geometriei finite, unde numerele sunt aranjate în perechi sau triplete pe forme geometrice. Legând aceste numere prin linii, matematicienii au creat secvențe de șase numere, reprezentând bilete de loterie individuale. În mod curios, 27 dintre aceste bilete acoperă toate cele 59 de numere, asigurându-se că cel puțin o pereche se potrivește.

Agitație pe tot globul

În urma publicării rezultatelor lor, matematicienii au fost martorii unui val de agitație internațională, deoarece persoane din întreaga lume și-au încercat norocul cu cele 27 de bilete propuse. Cu toate acestea, este esențial să se gestioneze așteptările – această metodă nu garantează un jackpot, ci doar un câștig de un anumit fel.

Deși descoperirea adaugă o dimensiune interesantă discuției despre loterie, jucătorii ar trebui să o abordeze cu o mentalitate realistă. Numărul optim este 27, deoarece, potrivit cercetătorilor, încercarea de a obține aceeași garanție cu 26 de bilete nu este fezabilă.

ADVERTISEMENT