News

Streinu-Cercel avertizează. Ce se va întâmpla dacă măsurile restrictive vor fi relaxate prea mult. Situația din România nu va arăta bine

30.04.2020 | 21:11
StreinuCercel avertizeaza Ce se va intampla daca masurile restrictive vor fi relaxate prea mult Situatia din Romania nu va arata bine
ADVERTISEMENT

Adrian Streinu-Cercel aplaudă românii care au stat în case până în acest moment, însă avertizează că o relaxare a măsurilor ar putea prelungi epidemia în România cu 140 de zile.

Epidemia s-ar putea întinde încă 140 de zile

Liderul Institutului „Matei Balș” crede că oamenii ar trebui să meargă doar la muncă și să renunțe la orice formă de „distracție”, un sacrificiu pentru a scăpa de această boală.

ADVERTISEMENT

„Constat cu surprindere că mulți fac estimări de tip pandemic, vorbesc despre finalul pandemiei. Aceste estimări nu pot fi făcute de pe o zi pe alta, trebuie să fie un cumul de date.

Dacă într-un calculator bagi date proaste, ies rezultate proaste. Ce vrea să spun, noi suntem pe pantă ascendentă și urmează câteva zile de foc, 1 mai, 2 mai, 3 mai zile libere, dacă mai e și vremea plăcută va exista o tendință să iasă la aer.

ADVERTISEMENT

E o zonă periculoasă. Nu s-a terminat perioada de incubație, până nu trecem de această zi nu vom avea date concrete. Nu putem spune când se termină pandemia. După ce trec 1-2 mai, apoi 2 săptămâni, doar din mijlocul lunii mai începem o monitorizare care poate fi corectă”, a declarat Cercel la Digi 24.

Cercel apreciază efortul românilor

Medicul aplaudă efortul depus de români pentru a nu se răspândi pandemia de coronavirus din țara noastră.

ADVERTISEMENT

„Populația, dacă a făcut un efort mare și l-a făcut, datorită cetățenilor România e într-o situație bună și favorabilă. Să nu uităm ce se întâmplă în Marea Britanie, în Italia, de Spania număr de decese mari. Germania a spus clar, vă relaxați, veți avea o problemă! Microorganismele învață obiceiurile proaste inclusiv de la oameni.

Ne băgăm nasul unde trebuie, ne batem joc și de natură. Sunt foarte multe scenarii care se iau în calcul. Au scos un material foarte frumos cei din Timișoara, împreună cu colegi din Texas, dacă relaxăm cu 30%, mai întindem această epidemie cu 140 de zile. Atât de important calculul matematic. Suntem la o rată de transmitere de 1.2 la 1.8. Din 15 mai va crește. Vrem să relansăm economia, foarte bine, dar lăsăm distracția deoparte. Mergem la serviciu și înapoi.

ADVERTISEMENT

Vrem mai multe libertăți, orice libertate ai dat ai transmis în plus un risc. Al doilea val va veni sigur. Va urma o perioadă de acalmie, după care va reprezenta cocoașa dromaderului, depinde doar de noi. Aerosolii sunt principala modalitate de transmitere, măștile pe sub nas nu folosesc la nimic”, a declarat Cercel la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: