News

Structura anului școlar 2022 – 2023. Tot ce trebuie să știi despre marile schimbări din educație: module, vacanțe, calendar, note și nu numai

Cum arată structura anului școlar 2022 - 2023. Totul despre module, vacanțe, calendar și note. Ce excepții există de la felul în care este structurat anul și cine se bucură de ele
30.08.2022 | 08:03
Structura anului scolar 2022  2023 Tot ce trebuie sa stii despre marile schimbari din educatie module vacante calendar note si nu numai
Structura anului școlar 2022 - 2023. Află totul despre marile schimbări din educație: module, vacanțe, calendar, note și nu numai. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ne apropiem de debutul anului școlar 2022 – 2023, un an care vine cu multe surprize și modificări. Elevii se vor raporta unei noi structuri și vor învăța în funcție de câteva module. Nu lipsesc, bineînțeles, nici vacanțele, unele îndelung așteptate de copii. Doar că structura acestora este ușor diferită față de ce s-a întâmplat în anii precedenți. FANATIK te ajută în materialul următor să treci peste toate hățișurile și să înțelegi exact cum a fost defalcat întregul an.

Tot ce trebuie să știi despre structura anului școlar 2022 – 2023

Vorbim despre un an școlar pe care elevii îl încep, ca de fiecare dată, cu gândul la note mari și rezultate frumoase. Pentru a ajunge la acești numitori este nevoie însă de muncă și studiu. Orice pas pierdut poate fi unul care să tragă în jos o medie. Așadar, copiii trebuie să înțeleagă că vacanța este istorie încă din prima zi de școală și lecțiile devin încet, dar sigur cele mai importante.

ADVERTISEMENT

Este realitatea lunii septembrie, una în care clopoțelul se aude pentru prima oară. Poveștile verii, jocurile copilăriei, toate sunt înlocuite acum de farmecul reîntâlnirii colegilor sau, după caz, al noilor prietenii înfiripate în instituțiile de învățământ.

Când începe noul an școlar

Atât elevii, dar și cei mici de grădiniţă vor merge pentru prima oară la cursuri sau activităţi pe data de 5 septembrie. Discutăm despre o zi de luni, o zi devenită oficială după ce ordinul Ministrului Educației a fost publicat în Monitor. Vă readucem aminte că de-a lungul timpului au mai existat ani în care școlile și grădinițele nu au început la aceeași dată. Nu mai puțin de 36 de săptămâni vor merge la școală elevii în acest an școlar.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, anul nu este unul cu mult mai lung față de ceea ce s-a petrecut în cel precedent. Sunt doar câteva zile în plus de cursuri pentru elevi, nimic mai mult, deși inițial s-a discutat despre prelungirea lui cu cel puțin o săptămână.

Ce sunt modulele, marea noutate din noul an școlar

Avem parte de o premieră dacă ne raportăm la noul an școlar. Deja celebrele module despre care s-a tot discutat în ultima perioadă se pregătesc să-și intre în drepturi. Nu a mai existat niciodată în istoria școlii românești o asemenea versiune.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a ținut să explice că această organizare presupune, de fapt, perioade mai scurte de învățare pentru elevi, perioade, culmea, alternate cu vacanțe dese. Nimic altceva, a precizat oficialul, nimic de speriat pentru copii, din contră.

Ce se întâmplă cu vacanțele în anul școlar 2022 – 2023

Bun, haideți acum să trecem la lucruri serioase și să înțelegem exact cum este împărțit noul an școlar. Trecem prin toate modulele, le explicăm datele, dar și prin vacanțe pentru a putea avea întreg tabloul în față.

ADVERTISEMENT

Structura anului școlar 2022 – 2023: cum arată calendarul vacanțelor pentru elevi

Primul modul de curs începe, așa cum am spus și ceva mai devreme, pe data de 5 septembrie. Elevii merg la școală până pe 21 octombrie, zi care pică într-o vineri. Urmează weekendul și de sâmbătă, 22 octombrie până duminică, 30 octombrie, copiii se bucură de prima vacanță a anului.

Modulul doi presupune întoarcerea în bănci pe data de 31 octombrie. Se merge la școală în fiecare zi, de luni până vineri, până pe 22 decembrie, în apropierea sărbătorilor de iarnă. Sâmbătă, 23 decembrie, zi de weekend este prima considerată de vacanță. Abia pe 8 ianuarie 2023 se întorc elevii și profesorii la școală.

Dacă ne raportăm la modulul 3, ei bine, acesta începe de pe 9 ianuarie 2023 și se întinde până pe 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023. Decizia aceasta este lăsată pe umerii inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz.

Urmează apoi o nouă vacanță, în mod evident, una stabilită tot de inspectoratele școlare județene/al municipiului București. Vacanța ar putea avea loc în perioada 6 februarie 2023 – 26 februarie 2023.

Intrăm direct în modulul patru, unul care poate începe de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, în funcție de ceea ce decid inspectoratele. Atenție, după caz, modulul acesta ar putea să țină până joi, 6 aprilie 2023. În cele din urmă, vacanța ar începe de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023.

Ajungem în cele din urmă la ultimul modul, modulul 5. Cursurile acestuia încep la mijlocul săptămânii, mai exact de miercuri, 19 aprilie 2023 şi ţin până vineri, 16 iunie 2023. Din acest moment, elevii se bucură de vacanţa mare, una care porneşte de sâmbătă, 17 iunie 2023 şi se încheie duminică, 3 septembrie 2023.

Excepții de la calendar pentru elevii din ani terminali

Există și câteva excepții de la aceste module, excepții de care se bucură mai multe categorii de elevi. În primul rând, trebuie să știți că pentru toți cei care se află în clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar este puțin mai mic. Discutăm despre două săptămâni mai puțin, ceea ce duce structura totală la 34 de săptămâni de cursuri. Interesant este că anul școlar se încheie pentru cei de mai sus la data de 2 iunie 2023.

De asemenea, de o excepție se bucură și elevii care încheie anul acesta școala generală, adică cei care sunt în clasa a VIII-a. Pentru aceștia, anul școlar este puțin mai scurt, adică vor merge în instituțiile de învățământ preț de 35 de săptămâni pentru cursuri. Pe 9 iunie 2023, elevii vor încheia anul școlar în mod oficial.

Nu în ultimul rând de o excepție au parte și copiii care urmează clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), dar și cei care merg la clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică sau cei care sunt în clasele din învățământul profesional. Pentru toți aceștia, anul școlar este mai lung cu o săptămână, ceea ce aduce un total de 37 de săptămâni de cursuri. Vacanţa începe abia pe 23 iunie 2023

Totodată, dacă discutăm despre clasele din învățământul postliceal, strict cei care au calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, atunci, în acest caz, durata cursurilor a fost stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Alte lucruri importante de știut despre anul școlar 2022 – 2023

FANATIK vă clarifică și ultimele dileme despre noul an școlar, în așa fel încât, prima zi de școală să reprezinte o bucurie pentru toată lumea. Și continuarea trebuie să fie la fel, mai ales că cei mici, dar și cei mari au parte de câteva surprize.

Când are loc Școala altfel

În primul rând, vă rugăm, nu uitați de Școala Altfel, program național primit cu drag de copii, indiferent de clasa pe care o urmau. Planificarea pentru acest an școlar se află în mâinile unităților de învățământ. Concret, acestea vor stabili când anume va avea loc această săptămână, dar sunt obligate să țină cont de câteva criterii.

În primul rând, Școala Altfel trebuie să se desfășoare în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023. Are nevoie de cinci zile consecutive și nu trebuie să aibă loc în același timp cu programul Săptămâna Verde. Există și o excepție, ne referim la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal. În cazul lor, atunci când ar urma să aibă loc Școala Altfel, se organizează, de fapt, activități de instruire practică

Ce este, de fapt, Săptămâna verde și când are loc evenimentul

Programul „Săptămâna verde” are loc în aceeași perioada ca Școala Altfel, adică 27 februarie – 16 iunie 2023, de asemenea, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Se păstrează excepțiile celor din programele profesionale sau postliceale.

Săptămâna Verde seamănă mult cu Școala Altfel, în sensul că elevii vor ieși din bănci, dar vor merge să exploreze natura. Vorbim despre o înțelegere care a avut loc între Ministerul Educației și cel al Mediului, o înțelegere menită să sporească atenția celor mici și să-i conștientizeze asupra unor pericole evidente, cum ar fi schimbările climatice. De asemenea, prin această Săptămână Verde se mai urmărește promovarea unor practici corecte față de mediul înconjurător.

Ce se întâmplă cu tezele în noul an școlar

De departe, cea mai importantă decizie luată de autorități pentru noul an școlar este cea care ține de eliminarea tezelor. Da, citiți bine. Privite cu teamă de generații întregi, tezele dispar acum din viața elevilor. De altfel, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a transmis și urmă cu câteva luni bune că tezele ar putea să fie istorie.

Oficialul a explicat că acestea nu mai sunt utile în evaluarea copiilor și nici nu își mai ating scopul. În același timp, ministrul a precizat că profesorul are tot dreptul să-i evalueze pe cei mici prin lucrări de control. Se renunță și la mediile semestriale, ceea ce face ca elevii să aibă la final o singură medie.

Schimbări la Bacalaureat și Evaluare Națională în viitorul an școlar

Așa cum era de așteptat discutăm puțin și despre cele două examene importante, Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Sunt emoții mari atât pentru cei care termină clasa a VIII-a cât și pentru elevii care se pregătesc de examenul maturității.

Ce se întâmplă cu examenul de Evaluare Națională în anul școlar 2022 – 2023

În ultimele zile au apărut mai multe informații despre Evaluarea Națională pe care elevii o vor susține în luna iunie a anului viitor. Nu există însă nimic oficial, Ministerul Educației analizând încă mai multe posibilități.

Înscrierea candidaților s-ar putea face automat de către secretariatele școlilor. De asemenea s-a vorbit și despre o dată la care s-ar putea afișa rezultatele, aceasta fiind 28 iunie, pentru ca 4 iulie 2023 să fie ziua în care vor fi prezentate și contestațiile.

Ce se va întâmpla cu Bacalaureatul susținut de elevii de clasa a XII-a

Încă de la finalul examenului din acest an, Sorin Cîmpeanu a ținut să transmită mai multe detalii despre Bacalaureatul din 2023. Astfel, ministrul și-ar dori o revenire la normal. Mai mult decât atât, oficialul a anunțat că se urmărește simplificarea programei.

Concret, Ministerul ar vrea ca materia predată în primii doi ani de liceu, mai exact clasele a IX-a și a X-a să aibă un impact mai mic în timpul examenului. Următorii ani, clasele a XI-a și a XII-a ar urma să preia partea cea mai mare.

Noul an școlar vine și cu alte schimbări pentru elevi, pentru profesori, dar și pentru părinți

Așadar, toate categoriile implicate, indiferent că discutăm despre elevi, părinți sau profesori au parte de schimbări importante în noul an școlar. Copiii nu mai trebuie să facă de serviciu pe școală, așa cum s-a întâmplat cu generații întregi. Sunt scutiți și de povara uniformei, dar, atenție, nici nu au voie cu telefoane în timpul cursurilor.

Un alt detaliu aparte este acela că elevii nu mai pot fi exmatriculați. Profesorii nu au voie să-i lovească pe cei mici, să-i jignească sau umilească. Mai mult decât atât, cadrele didactice trebuie să vegheze siguranța celor mici atât pe timpul orelor cât și în activitățile extrașcolare în care sunt implicați.

Nu în ultimul rând, anul școlar 2022 – 2023 vine cu dispariția fondului clasei. Acesta este interzis, la fel cum se întâmplă și cu alte fonduri de protocol care aveau loc pe durata examenelor naționale.

ADVERTISEMENT