Proiectul așteptat de milioane de părinți, elevi și profesori, referitor la structura anului școlar 2025-2026, a fost pus în dezbatere publică de reprezentanții Ministerului Educației.
Miercuri, 12 februarie 2025, pe site-ul Ministerului Educației a fost publicat proiectul de ordin privind structura anului școlar 2025-2026. Din document aflăm o serie de diferențe față de anul precedent.
Astfel, spre deosebire de 2024 – 2025, cursurile nu mai încep în prima zi a lunii septembrie. Anul viitor școlar ar ar urma să înceapă pe data de 8 septembrie 2025 și să se încheie pe 19 iunie 2026.
La modul general, cursurile se vor desfășura pe o perioadă de 36 de săptămâni, împărțite în cinci module. La fel ca anul trecut, vor exista și excepții, dacă ne uităm la durata studiilor. Acestea se referă la clasele terminale.
Mai exact, elevii din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă vor avea în față un an școlar cu o durată de 34 de săptămâni de cursuri. El se va încheia la data de 5 iunie 2026. Apoi, pentru clasa a VIII-a, anul școlar va avea o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se va încheia la data de 12 iunie 2026.
La polul opus al numărului de săptămâni de cursuri avem clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică. Aici, anul școlar va avea o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se va încheia la data de 26 iunie 2026. În privința claselor din învățământul postliceal, durata cursurilor va fi cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Similar anului anterior, elevii vor avea câte o vacanță la finalul fiecărui modul al anului școlar. Săptămâna de vacanță mobilă din luna februarie (vacanța de schi) va fi decisă de fiecare inspectorat județean (și cel al Municipiului București) în parte.
În 2026, vacanța de primăvară cuprinde și Paștele ortodox, dar și pe cel Catolic. Primul va fi sărbătorit pe 12 aprilie, iar al doilea pe data de 5 aprilie. Iată cele 5 vacanțe:
Anul școlar viitor, programul național ”Școala altfel” și Programul ”Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026. Au loc în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. ”Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite”, se arată în proiect.