News

Structura anului şcolar, modificată din nou. Sorin Cîmpeanu anunță că școala ar putea începe pe 5 septembrie

Într-o intervenție la TVR, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat despre posibilitatea ca structura anului școlar să fie modificată. El propune ca viitorul an școlar să înceapă pe 5 septembrie.
09.02.2022 | 18:37
Structura anului scolar modificata din nou Sorin Cimpeanu anunta ca scoala ar putea incepe pe 5 septembrie
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit într-o emisiune de la TVR despre mărirea duratei anului școlar, el a explicat că școlarii ar putea să meargă la cursuri între 5 septembrie 2022 și 16 iunie 2023, notează

“Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

El a subliniat că, în acest moment, există un dezechilibru între semestre și că este de părere că modul în care este organizat anul școlar este anormal și dezechilibrat.

“Da, există un dezechilibru între semestre, în momentul de față avem un semestru de 12-13 săptămâni, 14 săptămâni în unii ani și un semestru de 22-23 săptămâni, dezechilibrate.”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a mai adăugat că anul școlar este împărțit în trei secțiuni de sărbătorile de iarnă și cele pascale și că va propune o extindere a vacanțelor pentru următorul an școlar.

“În anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță de iarnă să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, cu o durată suficient de mare. Și avem o a doua perioadă, a sărbătorilor pascale, anul acesta vom propune perioada 7 – 18 aprilie”, a adăugat ministrul pe tema vacanțelor.

ADVERTISEMENT

După cum explică ministrul, interesul elevilor este acela de a participa la cursuri și de a învăța. Astfel, el propune extinderea anului școlar, astfel încât România să se apropie de media europeană din acest domeniu.

În interviul de la TVR, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre alte modificări pe care anul școlar 2022-2023 le-ar putea suferi. Mai exact, ministrul a citat experții în pedagogie care susțin alternarea perioadelor dedicate studiului cu cele de vacanță.

ADVERTISEMENT

“Experții în pedagogie spun că este de preferat să alternăm perioade de școală, module de învățare, de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă. Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului școlar, Școala Altfel și o săptămâna de vacanță pentru toți elevii”, a mai explicat ministrul

Ce modificări mai sunt luate în calcul pentru anul școlar 2022-2023?

Printre modificările luate în calcul de Ministerul Educației, pe lângă organizarea unei săptămâni Școala Altfel în toamna anului 2022 se numără și o vacanță de o săptămână pentru toți școlarii. Ministrul a transmis că această măsură ar putea fi luată pentru a răspunde nevoilor acelor familii care au copii în mai multe cicluri de învățământ.

Ministrul a vorbit și despre posibilitatea ca școlarii să primească o nouă vacanță, de data aceasta în luna februarie. Această inițiativă este susținută de către Asociația Transportatorilor pe Cablu din România și ar urma să crească prezența copiilor pe pârtiile din întreaga țară.

Cei care susțin această inițiativă sunt de părere că această vacanță ar putea îmbunătăți starea de sănătate a copiilor, ar ajuta sporturile de iarnă și ar dezvolta industria turismului din zonele de munte.

După cum a explicat Sorin Cîmpeanu în timpul emisiunii, dacă propunerea unei vacanțe în luna februarie va fi aprobată, acesta va avea la bază o analiză care va lua în calcul interesele elevilor și cele ale sportului românesc.

ADVERTISEMENT