News

Structura anului şcolar, modificată. Elevii ar putea intra în vacanţa de iarnă în funcţie de zonele geografice

31.03.2021 | 11:42
Structura anului scolar modificata Elevii ar putea intra in vacanta de iarna in functie de zonele geografice
ADVERTISEMENT

Structura anului școlar ar putea să fie modificată. Elevii ar putea intra în vacanța de iarnă în funcție zonele geografice.

Propunerea este a unui deputat USR – Plus. Acesta a explicat că măsura ar avea ca scop principal evitarea aglomerației din zonele turistice de interes pe timpul iernii, pârtii sau patinoare.

ADVERTISEMENT

Parlamentarul Alin Apostol a postat pe Facebook o amplă descriere a propunerii legislative. Acesta a cerut părerea internauților cu privire la această idee, lucru care a stârnit dezbateri în mediul online.

Structura anului şcolar, modificată. Elevii ar putea intra în vacanţa de iarnă în funcţie de zonele geografice

Alin Apostol subliniază că, pe lângă evitarea aglomerației, măsura ar putea încuraja și turismul intern. El a explicat că astfel de reglementări există deja în unele dintre țările europene.

ADVERTISEMENT

„Astăzi, am dezbătut în interiorul USR -PLUS o propunere legislativă la care mă gândesc de mult timp – schimbarea vacanței intersemestriale de iarnă. Vreau să vă spun că în multe state europene, vacanța de iarnă intersemestrială este împărțită pe zone geografice ale țării și perioade diferite”, se arată în mesajul distribuit pe rețelele de socializare.

„De exemplu, Franța are vacanța intersemestrială de iarnă de 2 săptămâni, iar teritoriul țării împărțit pe 3 zone geografice: zona A, B și C. Debutul vacanței și încheierea ei diferă ca dată de la o zonă la alta. Astfel, evită haosul și aglomerația. Astfel, își stimulează turismul intern. Țin cont de calitatea vacanței și de confortul turiștilor,” adăugat deputatul.

ADVERTISEMENT

Parlamentarul a explicat cum ar urma să se aplice un astfel de proiect de lege în România: „pornind de la exemplul european, am propus un proiect de modificare a vacanței intersemestriale de iarnă și la noi. Aceasta are o durată de minim 1 săptămână”.

„Teritoriul țării este împărțit în 4 macroregiuni geografice, fiecare zonă având o dată de debut a vacanței diferită. Practic fiecare zonă „intră în vacanță” consecutiv (pe parcursul ianuarie- martie), astfel încât perioadele de vacanță nu se suprapun”, a precizat Alin Apostol.

ADVERTISEMENT

„Evităm traficul intens și ambuteiajele. Eliminăm cozile și aglomerația și le înlocuim cu liniște, relaxare, plimbări lejere ( nu în șir indian), practicarea sporturilor de iarnă lejer (nu slalom prin aglomerație)”, a adăugat.

ADVERTISEMENT