Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a venit cu lămuriri în legătură cu aplicația Corona-Forms. Precizarea apare în contextul în care au circulat multe întrebări despre modernizarea platformei și localizarea persoanelor infectate.
Noua funcționalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19. Ministerului Sănătății a dorit ca pe platforma Corona-Forms să fie prezentate, într-o interfață grafică internă de tip hartă, adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la coronavirus.
Acest lucru ”nu presupune monitorizarea oamenilor”, se arată în comunicatul STS.
„Reiterăm faptul că această funcționalitate nu presupune monitorizarea persoanelor. STS a dezvoltat, pe baza cerințelor operaționale stabilite de Ministerul Sănătății, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.
La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obținute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel național ori județean sau doar pentru anumite zone.
De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19”, au detaliat reprezentanții STS.
STS precizează că susține demersurile guvernamentale în gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus. România are probleme în a opri răspândirea de COVID-19.
Au fost înregistrate peste 5.000 de cazuri în ultimele 24 de ore. Multe județe au trecut de pragul de 3 infectări la mia de locuitori. Este vorba de rata de incidență calculată în ultimele 14 zile.
Europa se închide, dar România, momentan, refuză să ia măsuri mai radicale. Recent, Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Belgia au anunțat un nou lockdown pentru perioada următoare.