News

STS își programează vizite la domiciliul parlamentarilor. Deputat USR: ”Nu vreau să mă întâlnesc cu nimeni în perioada asta, cu atât mai puțin cu STS-ul”

26.03.2020 | 18:50
STS isi programeaza vizite la domiciliul parlamentarilor Deputat USR Nu vreau sa ma intalnesc cu nimeni in perioada asta cu atat mai putin cu STSul
ADVERTISEMENT

Serviciul de Telecomunicații Speciale a început să-i anunțe pe deputați să fie prezenți  la domiciliu în anumite zile, într-un interval orar convenit, pentru a distribui tabletele speciale prin care membrii Camerei Deputaților vor putea să participe la ședințele de plen de la distanță. Senatorii mai au însă de așteptat.

STS se va plimba cu tabletele pe la casele aleșilor

Parlamentarii sunt constrâși de epidemie să stea pe la casele lor, precum majoritatea românilor, dar pe de altă parte Constituția îi obligă să lucreze deoarece legea fundamentală prevede că Parlamentul trebuie să fie în sesiune pe durata stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Pentru ca lucrările plenului să aibă loc, fiecare parlamentar va trebui să aibă o tabletă specială prin care să poată vota, iar sistemul a fost conceput de către STS. Serviciul a început să-i anunțe pe deputați ziua și ora când un angajat va veni să le distribuie tableta.

Eu am fost informat că va veni cineva sâmbătă, la ora 10, să-mi aducă tableta și să-mi facă instructajul. La comisii mai putem lucra cu aplicația Zoom, dar din cauza hackerilor e mai complicat pentru votul în plen”, a declarat, pentru FANATIK, Florin Roman, liderul deputaților PNL.

ADVERTISEMENT

Deputatul USR Cristian Seidler este departe de a fi încântat de vizita pe care urmează să i-o facă cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale. ”Nu vreau să mă întâlnesc cu nimeni în perioada asta, cu atât mai puțin cu cei de la STS care se vor plimba prin oraș pe la mai mulți deputați”, a declarat Seidler.

Acestuia nu i se pare o idee bună distribuirea tabletelor nu doar din cauza riscului de îmbolnăvire. ”De ce să ne dea alte tablete? Toți am primit deja tablete de la Parlament. Ar fi trebuit să ne dea posibilitatea să descărcăm aplicația de pe site-ul lor. Sper ca măcar să fie din tabletele folosite la alegeri și să nu fi cumpărat altele”, a mai spus deputatul.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii lucrează pe Zoom sau WhatsApp

Vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean (PSD), a precizat că senatorii mai au de așteptat să le vină rândul la tablete, până atunci lucrând în modalitatea aprobată astăzi de plen, adică să se voteze prin apel nominal telefonic.

În schimb, pentru Birourile Permanente va fi instalat un sistem de videoconferință separat. ”S-a aprobat deja în Birourile Permanente achiziția în două săptămâni a unei soluții tehnice care să permită desfășurarea lucrărilor în sistem de videoconferință și la Birouri și la comisii”, a precizat Titus Corlățean pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Până atunci însă, comisiile își desfășoară activitatea cum pot, cele mai mult folosind aplicația Zoom sau chiar pe WhatsApp. ”Astăzi am avut o ședință  a Comisiei de muncă de 20 de minute pe WhatsApp, dar au fost doar câteva avize de dat. Urmează ca săptămâna viitoare să găsim o soluție să ne și auzim, probabil pe Zoom”, a precizat Cristian Seidler.

Dispută procedurală legată de Parlamentul online

În ce privește adoptarea prevederilor regulamentare pentru activitatea de la distanță, lucrurile au fost deocamdată tranșate doar la Senat, unde s-a decis prin vot telefonic modificarea Regulamentului. Singurii care s-au opus au fost liberalii care au spus că este nevoie ca senatorii să aprobe activitatea de la distanță printr-un vot în plen la care este nevoie de prezența fizică a membrilor Senatului.

În schimb, vicepreședintele Corlățean, susținut de PSD și de celelalte grupuri parlamentare a invocat faptul că articolul 135 permite ca votul prin apel nominal să se desfășoare și telefonic, astfel că Regulamentul a fost modificat prin această procedură.

Pentru mine a fost șocant să văd cum colegii de la PNL ne-au cerut practic să încălcăm Ordonanța militară nr.3 care interzice adunările (…) PNL s-a descalificat total. S-a izolat singur la domiciliu pentru că toate celelalte grupuri  au votat pentru”, a spus Corlățean. Acesta suspectează liberalii intenționau să întârzie dezbaterile din plen pentru a bloca discutarea pachetului de măsuri inițiat de PSD pentru sprijinirea economiei afectate de epidemia de COVID-19.

PNL crede în continuare că aprobarea procedurii de lucru de la distanță printr-un vot dat tot de la distanță ridică probleme de constituționalitate. ”Pentru a preîntâmpina eventuale obiecții la CCR, ar trebui să avem un vot dat ca la aprobarea decretului privind starea de urgență la care deputații să vină să voteze pe rând astfel să fie respectate și măsurile de siguranță împotriva coronavirusului”, a spus Florin Roman, liderul deputaților PNL. Acesta speră ca procedura să fie adoptată măcar la Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT