News

STS, noi precizări în cadrul cazului Caracal: “Am procedat corect”. Gabriel Leş cere trecerea serviciului în subordinea MApN

26.07.2019 | 21:12
STS noi precizari in cadrul cazului Caracal Am procedat corect Gabriel Les cere trecerea serviciului in subordinea MApN
ADVERTISEMENT

Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au susţinut o conferinţă de presă vineri seara, în care au vorbit despre cazul presupusului criminal de la Caracal. Serviciul fusese acuzat că a furnizat adrese greşite poliţiştilor şi a eşuat în a da o locaţie exactă a Alexandrei Măceşanu, în ciuda apelurilor repetate ale acesteia la 112. Totodată, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a cerut transferarea acestui serviciu în subordinea MApN.

Ce au transmis reprezentanţii STS

“Vom pune la dispoziţie toate materialele pentru aflarea adevărului. Am pus la dispoziţie parchetului de pe Tribunalul Olt toate înregistrările din acest caz. Operatorii 112 ai STS transferă apelurile de urgenţă către dispecerii serviciilor de intervenţie. STS nu are atribuţii sau responsabilităţi care să privească realizarea intervenţiei. Cele trei apeluri primite la centrul din Slatina au fost transferate dispecerilor din cadrul dispecereatului de poliţie Slatina. Informaţia de localizare primară este reglementată de ANCOM. Nu necesită nicio prelucrare specială din partea STS cu excepţia zonei transmise de interlocutor prin aplicaţia 112.

ADVERTISEMENT

STS a procedat corect, fără nicio abatere, îndeplinind următoarele atribuţii: primire şi loclizare pe cât a fost posibil a apelurilor, am transmis cazul către dispeceratul Slatina, cazul a fost înregistrat drept lipsire de libertate. Am pus la dispoziţia autortităţilor competetente toate datele din acest caz. Precizăm că informaţiile de localizare primară sunt primite automat de operatorul de telefonie mobilă fiind afişate fără prelucrare de STS. Locul unde a fost găsită victima este în limita ariei de localizare primară. La al doilea este diferită, ca urmare a schimbării reţelei celulare.

Există în derulare procedura de modernizare a sistemului 112 prin fonduri europene pentru a îmbunătăţi funcţia de localizare. Pentru îmbunătăţirea localizării, STS a lansat aplicaţia 112 care permite localizarea prin coordonate GPS. Au fost recepţioante 409 cazuti, iar aplicaţia şi-a demonstrat utilitatea”, a spus reprezentata STS.

ADVERTISEMENT

 

STS, declaraţii în cazul lui Gheorghe Dincă, suspect de uciderea a cel puţin o persoană

Într-o postare pe Facebook, Gabriel Leş, ministrul Apărării, a cerut trecerea STS sub coordonarea MApN, precizând că aceasta ar fi “unica soluție de a reforma și reda credibilitatea aceastei structuri esențiale pentru sistemul național de securitate”. “În 2007, Bruxelles-ul deschidea împotriva României procedura de infringement pentru lipsa localizării pe sistemul de urgență 112. În ianuarie 2009 problema părea rezolvată prin implementarea mecanismului de către o companie privată. În 2014 avionul SMURD se prăbușește în Apuseni, iar eșecul de a localiza în timp util aeronava se soldează cu decesul a doi membri ai echipajului.

În 2019 sistemul de urgență 112 eșuează încă o dată lamentabil, cei însărcinați cu operarea nefiind capabili să localizeze apelantul. Mai exact, STS a transmis o arie în Apuseni și alte trei locații greșite. Rezultatele le cunoaștem: o tragedie teribilă ce nu poate rămâne fără urmări. Ministerul Apărării Naționale are infrastructura și resursa umană specializată pentru a aduce la parametrii optimi acest sistem. Trecerea STS sub coordonarea MApN cred că este unica soluție de a reforma și reda credibilitatea aceastei structuri esențiale pentru sistemul național de securitate”, a scris Leș pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: