News

Interviuri “la dublu” cu finaliştii: “Eu, old school, ei, lupi tineri”

Romanian Snooker Masters îşi dispută duminică ultimul act între Ryan Day şi Stuart Bingham. Cei doi finalişti au vorbit pentru FANATIK.RO după ce s-au impus clar împotriva lui Kyren Wilson, respectiv Ali Carter.
18.03.2018 | 00:29
Interviuri la dublu cu finalistii Eu old school ei lupi tineri

Circul Metropolitan din Capitală este în aceste zile gazda Romanian Snooker Masters, unde 16 dintre cei mai buni din lume se bat pentru premiul de 50.000 de euro. După 4 zile de competiţie au mai rămas doi în cursa pentru trofeu, “Dinamita” Ryan Day şi “Ball-Run” Stuart Bingham. CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE

Sâmbătă, într-o zi în care tribunele arenei Circului au fost foarte populate, cei doi au făcut spectacol. Ambii au obţinut victorii categorice în faţa oponenţilor şi şi-au asigurat tichetul pentru finală. Stuart Bingham a intrat primul în “Arena Leilor” şi a început cu stângul meciul cu Ali Carter.

Bingham, distrugător în partea secundă a meciului cu Ali Carter

“Căpitanul” Ali a câştigat primele două frame-uri, dar Stuart şi-a revenit în frame-ul trei pe care l-a adjudecat după 50 de minute. A fost un joc de uzură în care nervii celor doi au fost întinşi la maximum, dar în cele din urmă, campionul mondial din 2015 a avut nervii mai tari şi a câştigat frame-ul la bila neagră.

A urmat apoi show-ul lui Bingham. “Ball-run” a făcut bilele să alerge în buzunare şi a luat 4 frame-uri la rând. Ali Carter a devenit foarte iritat în partea secundă a meciului şi în momentul în care îţi pierzi răbdarea în snooker, ai pierdut din start. “Căpitanul” a cedat cu scorul de 2-5 şi Stuart Bingham a reuşit calificarea în finală după un meci pe care l-a dominat autoritar în a doua lui parte.

“Dinamita” a explodat în meciul cu Wilson

De la ora 18:00 a fost programată a doua semifinală între Ryan Day şi Kyren Wilson. Doi jucători ofensivi care nu se sfiesc să atace şi cărora nu le place să piardă timpul la masă. Se anticipau frame-uri rapide, break-uri mari şi jocuri croite pe atac. Dar, spre surprinderea tuturor, toate aceste ingrediente s-au aflat de o singură parte. Ryan Day a reuşit jocul perfect şi s-a impus cu 5-0 împotriva lui Kyren.

Galezul are marele merit de a fi pedepsit toate greşelile lui Kyren. “Dinamita” şi-a respectat renumele şi a făcut un meci foarte sigur cu break-uri consistente. În final a fost o victore blitz a omului care joacă cel mai bun snooker din carieră după ce Day a ajuns la Bucureşti din postura de campion al turneului din Gibraltar.

Stuart Bingham: “Mă uit din când în când la finala de campionat mondial câştigată în 2015”

După semifinale, Stuart Bingham şi Ryan Day au acordat fiecare câte un interviu pentru FANATIK.RO în care au vorbit despre Romanian Snooker Masters, dar şi despre alte lucruri inedite din carieră lor şi apropiata ediţie a Campionatelor Mondiale de la Crucible. 

Bingham, alături de Ronnie O’Sullivan, au fost primii campioni mondiali care au jucat snooker în România în faţa marelui public. Se întâmpla în 2015. Trei ani mai târziu, Stuart joacă prima finală pe pământ românesc, la Romanian Snooker Masters. 

Stuart, cum caracterizezi meciul cu Ali Carter?

– Sunt foarte fericit că am câştigat. Mă gândeam la ce e mai rău la 0-2, dar punctul de cotitură a fost frame-ul trei care s-a jucat timp de 49 de minute şi s-a decis la bila neagră. A fost greu, dar în a doua parte a meciului bilele au rulat în favoarea mea. Sunt foarte fericit că am ajuns în finală.

Spuneai de frame-ul trei, care a fost punctul de cotitură. Cum ai reuşit să îl iei?

– A fost un frame de uzură. Eu şi Ali am jucat foarte mult la siguranţă la bila albastră. Mulţi tineri jucători ar fi atacat mai mult probabil, dar eu şi Ali suntem mai “old school” şi am jucat un joc de siguranţă foarte mult. Din fericire, a ratat la neagră şi a lăsat-o în poziţie favorabilă pentru mine.

Tu şi cu Ronnie O’Sullivan sunteţi primii campioni mondiali care aţi jucat snooker în România în faţa publicului larg. Cum vezi diferenţele dintre ceea ce a fost în 2015 şi ceea ce e acum în România?

– Am jucat demonstrativul cu Ronnie şi atunci Arena Circului a fost plină. A fost o nebunie pentru câteva zile. Fiind aici pentru un eveniment invitaţional este la fel de bine. Lumea este pasionată. Am fost oprit pe stradă, la mall, pentru autografe. Este foarte bine, foarte frumos.

Ai devenit campion mondial în 2015. După 3 ani, spune-ne ce înseamnă pentru un jucător să câştige o finală la Crucible?

– A trecut ceva timp. Ştiu că m-am bucurat de fiecare moment petrecut la Crucible şi aşa o voi face şi în finala de duminică de la Bucureşti. Este o amintire frumoasă, o urmăresc de multe ori pe Youtube, dar mă gândesc şi la viitor.

Cum prevezi finala de mâine?

– Sper să joc bine. Va fi împotriva unui adversar tânăr, înfometat şi trebuie să joc bine pentru a avea o şansă. La ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, să fiu atât de rapid înapoi într-o finală este foarte bine. Totul se va decide la masă. 

Pentru Campionatul Mondial din 2018 ce prognozezi?

– Jocul meu arată bine şi împreună cu antrenorul meu, Terry Griffiths, lucrăm să îmbunătăţim părţile slabe. Nu garantez că voi fi în Top 16 până atunci şi trebuie să câştig câteva meciuri la China Open să fiu calificat direct. Dacă nu, voi avea calificările şi acolo este foarte greu în trei tururi de calificare.

Ryan Day: “Îmi plac meciurile rapide, 5-0, fără stres” 

Ryan Day este unul dintre cei mai în formă jucători la ora actuală. Sportivul în vârstă de 37 de ani a câştigat Gibraltar Open şi va juca finala de la Bucureşti, fiind în cea mai bună formă din ultima vreme. Victoria cu 5-0 împotriva lui Kyren Wilson este încă o dovadă că Day este într-o perioadă de graţie.

Ryan, ai avut o semifinală foarte rapidă. Povesteşte-ne cum a fost?

– Kyren a început bine, dar nu mai ţin minte dacă a ratat poziţia sau a ratat bila. Am reuşit să iau primul frame şi de acolo, el a avut câteva ghinioane şi lovituri ratate care m-au ajutat.

A fost meciul perfect, 5-0?

– Da. Îmi plac meciurile rapide, 5-0, fără stres. (râde)

Eşti pentru prima dată în România. Cum ţi se pare publicul, arena?

– Totul este perfect. Lumea iubeşte snookerul, hotelul în care stau este foarte bun, condiţiile de aici sunt foarte bune. Arena este fantastică. Acest mod circular în care sunt aşezate tribunele este foarte frumos.

Ai şansa să câştigi al doilea turneu la rând. Este cea mai bună formă a carierei?

-Da, poţi să spui că este aşa. Am câştigat săptămâna trecută în Gibraltar, joc cu încredere. În finală va fi un meci foarte greu cu Stuart Bingham, dar abia aştept.

Ai început să câştigi turnee din circuit în 2017, la 10 ani după ce ai jucat primele finale. Ce s-a întâmplat în acest interval de 10 ani?

– Nu ştiu. Cred că prin 2009 şi 2010 am început să pierd câteva meciuri. Apoi eu cu soţia mea am avut un copil, al doilea copil şi mi-am luat un bic ochii de pe bile. Antrenamentele nu au fost cum au trebuit şi a luat ceva să revin. Dar, acum joc mai bine ca oricând şi abia aştept următorul meci.

Următorul meci este mâine. Finala cu Stuart Bingham…

– Stuart joacă bine şi abia aştept să joc o nouă finală. Va fi un meci foarte disputat. 

Încă nu eşti calificat direct pe tablou la Campionatul Mondial, dar eşti la mare luptă pentru locul în top 16…

– Da. Săptămâna viitoare voi juca în Ţara Galilor. Trebuie să câştig câteva meciuri, dar va fi foarte greu pentru că în primul tur joc împotriva lui Mark Selby, campionul mondial. Cred că trebuie să trec cel puţin două meciuri ca să fiu calificat direct la Crucible. Dacă nu, voi fi nevoit să joc calificări şi e mai complicat.

Care este diferenţa dintre un turneu de puncte şi un turneu invitaţional?

– Nu este o mare diferenţă pentru că acest turneu invitaţional este foarte puternic. Adversari foarte puternici, locaţie excelentă. Sincer să spun, nu văd o mare diferenţă.

Te întorci la anul, indiferent de rezultatul din finală?

– Doamne ajută! (râde). Dacă voi fi invitat, cu siguranţă voi reveni. 

Finala dintre Ryan Day şi Stuart Bingham are loc duminică la Circul Metropolitan din Capitală. Prima sesiune este programată la ora 13:00, în timp ce sesiunea decisivă se dispută de la ora 18:00. Se joacă în sistemul cel mai bun din 19 frame-uri, primul la 10. 

200.000 de euro este bugetul Romanian Snooker Masters

1,3 milioane de lire sterline a făcut Ryan Day din snooker

2,3 milioane de lire sterline a strâns Stuart Bingham în carieră