News

Studenții din România nevaccinați, în combinezoane la cursuri din toamnă? Anunțul ministrului Cîmpeanu

04.05.2021 | 19:52
Studentii din Romania nevaccinati in combinezoane la cursuri din toamna Anuntul ministrului Cimpeanu
ADVERTISEMENT

Studenții din România care sunt nevaccinați ar putea fi obligați să vină în combinezoane la cursuri practice și laboratoare, odată cu startul din toamnă al anului universitar. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, susține această variantă.

Oficialul Guvernului spune că susține ferm ideea ca universitățile să-și reia normal programul din 1 octombrie, cu prezență fizică, iar acei studenți care nu sunt imunizați, ar putea să fie obligați să se prezinte la cursuri în combinezoane.

ADVERTISEMENT

În acest sens, ministrul Educației spune că unele universități ar dori să impună din toamnă ca la orele de laborator și cele practice să participe fizic doar studenții vaccinați anti-COVID, iar ceilalți neimunizați să poarte combinezoane de protecție.

Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați, obligatorie în universități? Ce spune ministrul Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că o parte dintre universități iau serios în calcul varianta de a permite studenților vaccinați să participe la laboratoare și cursuri practice. Pe de altă parte, acei studenți care nu au primit vaccinul anti-COVID-19, ar putea participa purtând combinezoane de protecție.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește această propunere, ministrul spune că o susține total, dat fiind faptul că înseamnă ca mulți studenți să fie prezenți fizic la ore.

”Sunt unul dintre cei care susţin importanţa prezenţei fizice pentru derularea stagiilor de practică şi activităţilor directe.

ADVERTISEMENT

Pentru asta, sunt universităţi care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezenţă fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice şi să impună o serie condiţii, spre exemplu participarea studenţilor vaccinaţi la aceste ore de laborator şi lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenţilor care nu sunt vaccinaţi.

Studenţii care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziţie, spre exemplu, combinezoane de protecţie pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universităţi şi eu personal susţin această variantă”, a declarat Cîmpeanu, în cadrul unui interviu acordat Hotnews.

ADVERTISEMENT

Studenții vaccinați, avantaje la cazarea în cămine

Totodată, ministrul Educației a vorbit despre o posibilă prioritizare a studenților vaccinați în procesul de cazare în căminele universităților, în toamnă.

”O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare.

Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT