News

Studenții la medicină se vor putea alătura echipelor de vaccinare anti-Covid. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

12.01.2021 | 22:08
Studentii la medicina se vor putea alatura echipelor de vaccinare antiCovid Valeriu Gheorghita a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul întregii campanii de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, a anunțat că studenţii la medicină se vor putea alătura echipelor de vaccinare. Potrivit spuselor sale, au fost demarate deja discuțiile cu rectorii universităților de profil în vederea stabilirii unui acord în acest sens.

Se aşteaptă o precizare a modalităţilor prin care fiecare persoană din echipa de vaccinare va fi plătită. Problema resursei umane afectează toate ţările şi nu este o particularitate a României”, a declarat medicul militar.

ADVERTISEMENT

Ne apropiem cu pași repezi de startul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare, destinată în principal persoanelor de peste 65 de ani și celor cu diabet zaharat, obezitate, boli congenitale, afecțiuni cardiovasculare cronice, afecțiuni cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și HIV-SIDA.

Studenții la medicină ar putea face parte din echipele de vaccinare anti-Covid

Am avut întâlniri şi discuţii cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie în ideea de a stabili un acord cu direcţiile de sănătate publică, tocmai pentru a permite studenţilor la medicină să efectueze activităţi de voluntariat în echipele de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Aşteptăm aceste liste în perioada imediat următoare, iar în ceea ce priveşte capacitatea sau resursa umană de a deservi aceste centre de vaccinare, de la nivelul fiecărui judeţ, am primit un necesar de resursă umană care acoperă nevoile acestui moment.

Se aşteaptă o precizare a modalităţilor prin care fiecare persoană din echipa de vaccinare va fi plătită. Problema resursei umane afectează toate ţările şi nu este o particularitate a României”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Începe etapa a doua a vaccinării anti-Covid

În cea de-a doua etapă vor avea prioritate atât persoanele din centrele sociale, cât și cele care au peste 65 de ani și suferă de: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA.

Totodată, pe această listă sunt incluse persoanele care deservesc activități esențiale pentru buna funcționare a infrastructurii critice. Mai exact, vorbim despre „personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”.

ADVERTISEMENT

Oamenii de la sate nu vor fi, însă, deloc ușor de convins, având în vedere că mulți dintre ei contestă eficiența acestui ser și înclină să dea crezare teoriilor conspiraționiste. În județul Botoșani, de pildă, localnicii refuză să se imunizeze, de teamă că li s-ar putea agrava afecțiunile de care suferă.

Nu o să mă vaccinez. Deci după vaccinul ăsta urmează şi microciparea. De asta am luat decizia să nu mă vaccinez. Dacă este obligatoriu, o să plec la o mânăstire, undeva prin munţi.

Nu am de gând să mă vaccinez. O cultă mondială ascunde totul. Este bine să mor aşa cum m-a dat Dumnezeu, fără să fiu vaccinat şi modificat genetic”,  a dezvăluit un localnic.

ADVERTISEMENT