Echipa de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași va reprezenta România în finala competiției mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia.
Echipa UMF Iași MAVIS Artificial Heart este formată din 38 de studenți, majoritatea din cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală. Trei dintre membrii echipei vor merge în finala din Japonia, care se va desfășura pe 12 noiembrie.
Aceștia vor concura alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda şi Suedia.
“Este o nouă competiție la care ne face plăcere să participăm. O echipă a UMF va participa cu o inimă artificială care să ajute la dezvoltarea unui proiect de inimă artificială.
Colegii mei au muncit mult în ultimul an, zi lumină, în plus faţă de orele de la facultate. Suntem bucuroşi să îi putem susţine.
De asemenea, suntem conştienţi că este o competiţie foarte dificilă pentru că vin studenţi de la universităţi de renume din toată lumea”, a declarat coordonatorul Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS, prof. univ. dr. Ionuţ. Nistor, citat de Agerpres.
Anul trecut echipa de studenți MAVIS a câștigat premiului “The most advanced design”. iar în acest an cu un nou proiect – o inimă artificială miniaturizată destinată pacienților pediatrici, controlată printr-o aplicație mobilă.
“Probabil este cea mai mică inimă artificială din lume. Din ce ştim, din literatura de specialitate, este cea mai mică artificială dezvoltată până acum. Dar o să vedem în Japonia cu ce proiecte vin şi celelalte echipe.
Această inimă artificială a fost proiectată pentru un debit necesar unui nou născut, dar poate să crească această capacitate.
O altă inovaţie pe care o aducem este eliminare a două din cele trei componente externe. Avem doar o singură componentă, o baterie smart, wireless, care transmite energia fără fir.
Controlul asupra dispozitivului este realizat dintr-o aplicație de pe telefonul mobil, pacientul poate vizualiza toți parametrii, care este nivelul de încărcare al bateriilor, dar și viteza pompei și debitul cardiac.
De asemenea, este și un buton de urgență. Desigur, urmează să dezvoltăm și o interfață pentru medic pentru a avea doar el acces la setările inițiale”, a explicat Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei MAVIS.