News

Studenții nu pot fi obligați să participe la mai mult de 8 ore pe zi la cursuri. Lista noutăților din Codul drepturilor și obligațiilor studentului

Conform noilor prevederi din Codul drepturilor și obligațiilor studentului, studenții din România nu pot fi obligați să participe la mai mult de 8 ore pe zi la cursuri.
09.05.2024 | 17:24
Studentii nu pot fi obligati sa participe la mai mult de 8 ore pe zi la cursuri Lista noutatilor din Codul drepturilor si obligatiilor studentului
Schimbare importantă anunțată de Ministerul Educației: studenții nu pot fi obligați să participe la mai mult de 8 ore de cursuri pe zi. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Codul drepturilor și obligațiilor studentului a fost actualizat. Conform acestuia, studenții din România nu pot fi obligați să participe la mai mult de 8 ore pe zi la cursuri.

Schimbare importantă anunțată de Ministerul Educației: studenții nu pot fi obligați să participe la mai mult de 8 ore de cursuri pe zi

În luna februarie, Ministerul Educaţiei lansa în consultare publică proiectul de ordin privind Codul drepturilor şi obligațiilor studentului. Codul a fost conceput ca urmare a intrării în vigoare a noilor legi a educației, în septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

O prevedere importantă era aceea că studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.

De asemenea, se mai stipula în proiect că universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Joi, 9 mai, Ministerul Educației a anunțat că a trimis spre publicare în Monitorul Oficial noul Cod al drepturilor și obligațiilor studenților. Printre cele mai importante prevederi se numără cea amintită mai sus, conform căreia studenții nu pot fi obligați să participe la activități didactice mai multe de 8 ore pe zi.

De asemenea, se mai prevede faptul că un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiaşi universităţi pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

ADVERTISEMENT

Lista noutăților din Codul drepturilor și obligațiilor studentului

În Codul drepturilor și obligațiilor studentului actualizat apar mai multe noutăți, pe lângă cele enumerate anterior. Iată lista acestora:

 • Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
 • Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
 • Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
 • Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
 • Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.
 • Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.
 • Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
 • Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.
ADVERTISEMENT

În același proiect adoptat recent, studenții cu dizabilități beneficiază de mai multe drepturi:

 • a) dreptul de a dispune de condiţii adecvate pentru desfășurarea activităților academice, sociale, culturale și administrative în cadrul instituţiilor de învățământ superior;
 • b) dreptul de a beneficia de sprijin în identificarea și derularea practicii de specialitate;
 • c) dreptul de a avea acces la servicii de informare și comunicații adecvate;
 • d) dreptul de a participa la taberele studențești, în conformitate cu prevederile legale.
ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Oana Zăvoranu a ajuns să-și vândă bibelourile. Ce prețuri cere pe ele
Oana Zăvoranu a ajuns să-și vândă bibelourile. Ce prețuri cere pe ele
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”