STUDIU: 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune

Un nou studiu arată că 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune, o boală care netratată la timp duce rapid la deces. Mai mult, 1 din 5 români nu ştie că suferă de această afecţiune....
20.09.2016 | 17:30
STUDIU 74 milioane de romani sufera de hipertensiune
ADVERTISEMENT

Un nou studiu arată că 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune, o boală care netratată la timp duce rapid la deces. Mai mult, 1 din 5 români nu ştie că suferă de această afecţiune. Specialiştii cer autorităţilor să ia măsuri urgente de prevenţie, respectiv controale periodice obligatorii şi mai puţină sare în mâncare.

Un pacient, în vârstă de 68 de ani, suferă, de aproape două decenii, de hipertensiune arterială, iar acum boala a dezvoltat şi o complicaţie: insuficienţă cardiacă.

ADVERTISEMENT

„Aveam respiraţia grea, nu putea să respir normal. Şi cum mă culcam pe o parte, respiram greu, mă întorceam pe partea cealaltă, la fel”, a explicat Iulică Săndoi.

Boala afectează peste 7,4 milioane de români, potrivit celui mai recent studiu publicat de Societatea Română de Hipertensiune. Cei care au cules datele au făcut şi portretul românului hipertensiv.

ADVERTISEMENT

„Este o femeie, de obicei cu vârsta între 40 şi 55 de ani, din mediul rural. Asociază, din păcate, cel puţin trei alţi factori de risc, dintre care fumatul, obezitatea şi diabetul sunt prezenţi de cele mai multe ori”, a spus realizatoarea studiului, Oana Tăutu.

Cu toate acestea, boala se instalează şi la persoane tinere. Pericolul este dat de faptul că, până la agravare, nu prezintă simptome.

ADVERTISEMENT

Societatea Română de Hipertensiune solicită controale obligatorii cerute anual de angajatori, efectuarea unor investigaţii periodice la medicul de familie, dar şi reducerea sării din produsele alimentare. Pentru asta este însă nevoie de un cadru legislativ.

„Nu pot să conving niciun fabricant de mezeluri să reducă cantitatea de sare. De ce? Nu-l pot eu convinge, doctor. Poate, cel mult, îl pot convinge să facă o linie privată, scurtă, de mezeluri pentru el şi familia lui”, a explicat şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Bagdasar-Arseni, Crina Sinescu.

ADVERTISEMENT

Pe lângă sarea în exces din alimente, sedentarismul şi stilul alimentar nesănătos conduc la dezvoltarea bolii.

Acum, medicii aşteaptă ca instituţiile responsabile din sistemul sanitar să acţioneze din proprie iniţiativă.

„Toate datele vor fi publicate, dar nu ne vom duce, cum am făcut altădată… le-am dat toate rezultatele şi au ajuns, nu se ştie în ce sertar”, a spus preşedinta Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu.

Hipertensiunea este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea unei boli cardiovasculare, care reprezintă principala cauză a mortalităţii atât în România cât şi în restul lumii.

sursa: digi24.ro

ADVERTISEMENT