News

Studiu alarmant. 20% din populaţia lumii ar putea dezvolta o formă severă de coronvirus în caz de infectare

16.06.2020 | 14:48
Studiu alarmant 20 din populatia lumii ar putea dezvolta o forma severa de coronvirus in caz de infectare
ADVERTISEMENT

O persoană din cinci suferă de afecțiuni care o includ în categoriile de risc în cazul în care se îmbolnăvește de COVID-19. Concluzia este rezultatul unei evaluări a stării de sănătate a populației la nivel global, informează Bloomberg.

Circa 1,7 miliarde de oameni suferă de boli care variază de la diabet de tipul 2 la afecțiuni ale inimii, se arată într-un studiu publicat în The Lancet Global Health.

ADVERTISEMENT

Circa 349.000.000 dintre vor avea probabil nevoie de tratament în spital în caz că vor fi infectați cu SARS-CoV-2, a declarat Andrew Clark, profesor asociat la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Africa, mai protejată decât Europa

Oamenii de știință care au elaborat studiul au luat în calcul factorii de risc, precum diabetul și bolile cardiovasculare și au folosit date epidemiologice din mai multe surse pentru a ajunge la această estimare. Nu toți cei cu alte boli cronice pot însă dezvolta simptome severe ale COVID-19, au precizat autorii.

ADVERTISEMENT

Este timpul să evoluăm de la o abordare unitară către una care îi pune în centru pe cei cu risc ridicat”, a declarat Nina Scwalbe, profesor la Columbia University’s Mailman School of Public Health.

Ea a precizat că pentru o înțelegere mai bună a factorilor de risc trebuie luați în calcul și indicatori socio-economici precum veniturile sau educație.

ADVERTISEMENT

Autorii au ajuns și la concluzia că regiunile cu populație mai tânără, precum Africa, prezintă un risc general mai scăzut, în pofida unor state cu un nivel al infectării cu HIV destul de ridicat. În Europa, unde populația este îmbătrânită și cel puțin o treime din populație are cel puțin o boală cronică, riscul este mai ridicat.

Studiul a arătat și un nivel mai mare de risc pentru națiunile insulare unde prevalența diabetului  este mare, precum Fiji sau Mauritius.

ADVERTISEMENT