News
notix pixel id

Studiu alarmant: Instagram ajută tinerii să facă rost de droguri. Reacția platformei de socializare

Un studiu scoate la iveală un detaliu extrem de îngrijorător. Instagram îi ajută pe adolescenți să ia legătura cu traficanți de droguri și, astfel, să facă rost de substanțe interzise.
08.12.2021 | 13:03
Studiu alarmant: Instagram ajută tinerii să facă rost de droguri. Reacția platformei de socializare
Studiu. Instagram, pericol pentru adolescenți. Cum îi ajută rețeua socială să interacționeze cu traficanți de droguri. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Studiul a fos realizat de Tech Transparency Project (TTP) și așa s-a descoperit că Instagram sugerează tinerilor conturi ale persoanelor care se ocupă cu traficul de substanțe interzise.

Drept urmare, s-a mai constatat că rețeaua de socializare nu are măsuri de protecție în ceea ce privește consumul de droguri.

Cum s-a realizat studiul

Reprezentanții companiei de cercetare și-au creat mai multe conturi false de Instagram prin care au pretins că sunt minori cu vârste între 13 și 17 ani.

ADVERTISEMENT

Nu a durat mult până să introducă în cheița de ”căutare” a Instagram-ului cuvântul ”droguri”, căci le-au și apărut mai multe sugestii de conturi cu traficanți în domeniu. Platforma a răspuns și la căutarea “buyxanax”.

Reprezentanții TTP au dat și ”follow” traficanților, după care au început să primească mesaje cu oferte de tipuri de  droguri de la aceștia. Sunt anumite hashtag-uri despre droguri care sunt blocate, dar Instagram sugerează ”altele” la căutări.

ADVERTISEMENT

”Când un utilizator, ipotetic adolescent, s-a conectat la aplicația Instagram, a fost nevoie de doar două clickuri pentru a ajunge la un cont care vinde droguri, precum Xanax (…)

Instagram interzice unele hashtag-uri legate de droguri precum #mdma (pentru extazul drogurilor de petrecere), dar dacă utilizatorul adolescent a căutat #mdma, Instagram a completat automat hashtag-uri alternative pentru același drog în bara de căutare.

ADVERTISEMENT

Când un cont de adolescent a urmărit un traficant de droguri pe Instagram, platforma a început să recomande alte conturi care vând droguri, evidențiind modul în care algoritmii companiei încearcă să mențină tinerii implicați, indiferent de conținutul periculos.

Dealerii de droguri operează în mod deschis pe Instagram, oferind oamenilor de orice vârstă o varietate de pastile, inclusiv opioidul Oxycontin. Mulți dintre acești dealeri menționează medicamentele direct în numele contului lor pentru a-și promova serviciile”, au precizat reprezentanții TTP.

ADVERTISEMENT

Instagram promite că va lua măsuri față de situație

În urma studiului s-a mai aflat și că Instagram nu are o regulă clară de a face private conturile adolescenților care au sub 16 ani. Acest lucru este permis doar conturilor cu aplicația mobilă instalată pe telefon/laptop/tabletă.

”În ciuda angajamentului Instagram de a face toate conturile sub 16 ani private în mod implicit, TTP a constatat că acest lucru este valabil doar pentru conturile create prin aplicația mobilă.

ADVERTISEMENT

Conturile sub 16 ani create prin intermediul site-ului Instagram erau publice în mod implicit”, au mai aflat cei de la TTP.

Oficialii Instagram au oferit și un răspuns pentru TTP. Anume, vânzarea drogurilor este ilegală regulilor platformei și se va încerca îmbunătățirea măsurilor de protecție.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri