News

Studiu. Anii 2030 vor aduce inundații masive în lume. Cum vor “colabora” Luna și încălzirea globală în acest scenariu

Luna și încălzirea globală vor duce la apariția unor inundații masive în mai multe zone din lume, în următorul deceniu.
15.07.2021 | 16:48
Studiu Anii 2030 vor aduce inundatii masive in lume Cum vor colabora Luna si incalzirea globala in acest scenariu
Anii 2030 vor aduce inundații masive în lume. Cum vor ”colabora” Luna și încălzirea globală în acest scenariu. Sursa foto: Canva.
ADVERTISEMENT

Un nou studiu arată că începutul următorului deceniu va fi marcat de inundații masive în lume. De data aceasta, însă, problema nu este cauzată de schimbările climatice, sau cel puțin nu în totalitate.

Luna va fi parțial responsabilă pentru aceste inundații, datorită unui comportament specific pe care satelitul natural al Pământului îl are periodic.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un ”tremur” al Lunii, care are loc într-un ciclu de 18,6 ani. Acest tremur a fost observat încă din 1728 și este un fenomen absolut natural și relativ inofensiv (cel puțin până acum). În jumătate din durata ciclului, pe Pământ vor avea loc fluxuri și refluxuri mai înalte, iar în cealaltă jumătate, fluxul și refluxul va fi mai redus.

Studiul, care a analizat inundațiile cauzate de maree, arată că în anii următorului deceniu vor urma astfel de fenomene, mult mai puternice și mult mai frecvente decât de obicei.

ADVERTISEMENT

Următorul deceniu, marcat de inundații puternice

Statele Unite ar urma să fie deosebit de afectate de acest scenariu, prezentat de cercetători în jurnalul Nature Climate Change.

Cercetarea ia în calcul toți factorii cunoscuți care pot influența inundațiile, fie că e vorba de factori oceanici, precum creșterea nivelului apelor din cauza încălzirii globale, fie că sunt factori astronomici, precum impactul Lunii asupra mareelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, în jurul anului 2035, efectele ciclului lunar, combinate cu creșterea nivelului oceanului planetar vor afecta grav zonele de coastă. Se estimează că astfel de zone din SUA vor suferi aproape zilnic de inundații desfășurate pe un interval de o lună sau chiar mai mult.

Fluxul din cadrul mareelor nu ajunge la același maximum în fiecare an. Acest vârf depinde de alinierea orbitei Lunii cu Pământul și cu Soarele, care se schimbă treptat de-a lungul ciclului de 18,6 ani.

ADVERTISEMENT

Inundațiile mareice sunt minore și pot apărea în timpul fluxului, când apa poate ajunge în parcări sau în stații de metrou. Acestea nu cauzează pagube uriașe, însă sunt o problemă de moment și ulterioară, pentru că pot pune probleme infrastructurii pe termen lung.

Inundații zilnice timp de luni de zile

”Impactul major îl va avea efectul acumulat de-a lungul timpului”, afirmă Phil Thompson, oceanograf la University of Hawaii și autor principal al studiului. ”Dacă apar inundații de 10-15 ori pe lună, o afacere nu va putea rămâne deschisă în timp ce parcarea îi este inundată constant. Oamenii rămân fără locuri de muncă în astfel de situații.”

Thompson mai subliniază un aspect periculos al acestor inundații, ”apa care băltește pe perioade lungi de timp poate deveni o problemă serioasă de sănătate publică.”

Ultima dată când Luna a amplificat inundațiile mareice s-a întâmplat în 2015. Efectul este cel mai puternic în momentul în care orbita Lunii este cea mai apropiată de planul Ecuatorului planetei.

În acest punct, mai multe forțe astronomice ”colaborează” și amplifică atât fluxul, cât și refluxul. În cazul fluxului, pot apărea inundațiile mareice.

În 2019, Statele Unite s-au confruntat cu peste 600 de astfel de inundații, când efectul Lunii era mai mic decât în 2015. Estimările arată că următorul vârf de activitate va avea loc între 2033 și 2034. Față de situația din prezent, încălzirea globală va mai ridica nivelul oceanului planetar cu câțiva centimetri, iar situația de peste un deceniu se va schimba radical.

Cercetătorii arată că cele mai puternice inundații de acest fel vor avea loc pe coasta Pacifică, în Golful Mexicului și în Insulele Pacificului.

Predicțiile se extind până în anii 2080. Studiul arată că Honolulu ar putea suferi inundații cel puțin 63 de zile pe an, până în 2050. Mai rău este că aceste inundații vor fi concentrate într-un interval de trei luni, astfel că în fiecare lună, cam trei săptămâni vor fi marcate de inundații.

ADVERTISEMENT