News
notix pixel id

Studiu. Caracatițele, homarii și crabii nu ar mai trebui fierte de vii, pentru că sunt ființe cu simțuri

Un studiu realizat de mai mulți experți britanici arată că viețuitoare subacvatice precum: caracatițele, crabii, racii sau homarii nu ar mai trebui fierte de vii, pentru că simt durere.
24.11.2021 | 10:07
Studiu. Caracatițele, homarii și crabii nu ar mai trebui fierte de vii, pentru că sunt ființe cu simțuri
Caracatițele, homarii și crabii nu ar mai trebui fierte de vii, potrivit unui studiu britanic. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat, mai exact, de către experții britanici ai London School of Economics, la comanda Guvernului Regatului Unit. Executivul vrea să inițieze o lege prin care să includă animalele subacvatice menționate pe lista de ființe cu simțuri și care să beneficieze de protecție.

După ce au analizat peste 300 de studii științifice pentru a evalua dovezile de sensibilitate, experții London School of Economics au ajuns la concluzia că cefalopodele (caracatițele, calmarii și sepia-n.r) și decapodele (crabii, homarii și racii-n.r) ar trebui tratate ca ființe care simt durerea, suferința.

Guvernul britanic vrea lege pentru interzicerea fierbierii homarilor, caracatițelor sau crabilor

”Proiectul de lege privind bunăstarea animalelor oferă o asigurare crucială că bunăstarea animalelor este luată în considerare în mod corect atunci când se elaborează noi legi.

ADVERTISEMENT

Este acum dovedit științific că decapodele și cefalopodele pot simți durere și, prin urmare, este corect să fie acoperite de această legislație vitală”, a declarat ministrul bunăstării animalelor, Lord Zac Goldsmith, potrivit CNN.

Proiectul de lege prevede și înființarea unui Comitet pentru Sentința Animalelor, care se va ocupa de bunăstarea animalelor simțitoare.

ADVERTISEMENT

Se dorește o altă metodă de sacrificare a vieții homarilor, caracatițelor sau crabilor

De asemenea, se doresc practici mai blânde pentru transportul cefalopodelor și decapodelor, dar mai ales identificarea unei metode diferite de sacrificare a vieții lor, alta decât fierbierea.

Prin studiul realizat, oamenii de știință au urmărit și receptorii durerii, conexiunile dintre receptorii durerii și anumite regiuni ale creierului, și chiar răspunsul la anestezice sau analgezice. S-au descoperit capacități  ”foarte puternice” de simțuri la octopode și ”puternice” la majoritatea crabilor.

ADVERTISEMENT

În raportul London School of Economics este punctat faptul că atenția nu ar trebui acordată prin noul proiect de lege doar cefalopedelor și decapodelor.

”Atenția științifică s-a îndreptat către unele animale din motive de comoditate practică, dar și geografice.

ADVERTISEMENT

Din cauza acestei situații, noi credem că ar fi inadecvat să se limiteze protecția la anumite ordine de cefalopode sau la anumite infraordini ale decapodelor”, este menționat în raport.

În același studiu este subliniat și simțul unic al caracatițelor. Acestea dispun de un creier foarte inteligent prin care pot învăța lucruri, rezolva probleme sau chiar pot avea și capacitatea de a visa.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri