Speranța de viață este direct proporțională cu modul în care oamenii aleagă să trăiască. Astfel, obiceiurile nesănătoase ne costă ore, zile sau chiar ani din viață.
Un studiu publicat recent indică modul în care alcoolul, sedentarismul, stresul sau alimentația dezechilibrată pot contribui la reducerea semnificativă a speranței de viață.
De exemplu, fiecare țigară fumată poate scurta viața cu cel puțin 11 minute. Pentru femei, fumatul unei țigări reduce speranța de viață cu 22 se minute, iar la bărbați cu 17 minute. Studiul publicat în British Medical Journal sugerează că un pachet cu 20 de țigări poate ”fura” aproape șapte ore din viață.
Privitul la televizor, asociat sedentarismului, reprezintă unul dintre obiceiurile nesănătoase și un factor major pentru dezvoltarea unor boli cronice precum obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare.
Astfel, o oră petrecută în fața televizorului scurtează viața cu 22 de minute, scrie Daily Mail.
Și statul degeaba costă. O lucrare publicată în 2012 arată că trei ore petrecute pe scaun, în fiecare zi, scurtează viața cu doi ani. Pentru a echilibra acest raport sunt suficiente 22 de minute de activitate fizică pe zi.
Alimentele nesănătoase influențează și ele timpul pe care-l mai avem de trăit. Acesta devine mai scurt cu șapte minute și opt secunde, pentru fiecare pizza consumată.
Alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate, sare și zahăr, pot avea efecte negative asupra sănătății. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au dezvoltat un Index Nutrițional al Sănătății, care clasifică alimentele în funcție de impactul lor asupra speranței de viață. De exemplu, consumul unui hotdog poate reduce viața cu 36 de minute, în timp ce o porție de broccoli poate adăuga 11 minute sănătoase.
Consumul de alcool are și el legătură cu longevitatea. Există o limită, stabilită de specialiști la cinci pahare de vin sau cinci halbe pe săptămână. Fiecare pahar în plus scurtează, însă, viața cu aproximativ 30 de minute.
Nu în ultimul rând, stresul reprezintă unul dintre principalii factori care duc la pierderea unor ani din viață. Paradoxal, în fruntea acestei liste stă chiar frica de îmbătrânire. Aceasta reduce durata vieții cu până la șapte ani și jumătate.
Potrivit sursei citate, divorțul reprezintă unul dintre momentele cele mai stresante din viața unui om, care influențează în mod negativ speranța de viață. Astfel bărbații divorțați riscă să trăiască cu doi ani și patru luni mai puțin decât cei care nu au trecut prin această experiența.