News

Studiu. Ce persoane sunt predispuse la reinfectare cu COVID. “Trebuie să primească vaccinuri suplimentare”

18.03.2021 | 17:59
Studiu Ce persoane sunt predispuse la reinfectare cu COVID Trebuie sa primeasca vaccinuri suplimentare
ADVERTISEMENT

Reinfecțiile cu noul coronavirus sunt relativ rare, dar se întâmplă mai frecvent ca persoanele cu vârsta peste 65 de ani să se infecteze de mai multe ori, potrivit unui studiu publicat miercuri.

O echipă de cercetători a studiat rata de reinfecție în cazul a 4 milioane de danezi testați RT-PCR în timpul celui de-al doilea val COVID în perioada septembrie – decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor publicate în jurnalul medical The Lancet, persoanele cu vârstă peste 65% au fost protejate doar în proporție de 47% de o nouă infecție cu SARS-CoV-2.

Reinfecțiile cu COVID, mai frecvente la persoanele peste 65 de ani

Atunci când o persoană se infectează cu un virus, obține de obicei o anumită protecție împotriva infecției ulterioare (reinfecție) cu același virus prin intermediul sistemului său imunitar – aceasta se numește imunitate și poate fi de scurtă durată sau de lungă durată. Imunitatea poate însemna, de asemenea, că deși este posibilă reinfectarea cu același virus, o persoană este protejată împotriva formelor severe de boală.

ADVERTISEMENT

O echipă de oameni de știință danezi a observat că majoritatea persoanelor care au avut COVID-19 păreau să aibă protecție împotriva reinfecției care a rămas stabilă mai mult de șase luni. În urma monitorizării după șase luni, studiul nu a găsit nicio dovadă că protecția scădea.

Dar o verificare a datelor demografice a persoanelor care s-au infectat din nou a arătat că era vorba în principal de persoane de 65 de ani și peste.

ADVERTISEMENT

Ei au analizat rata de reinfecție în rândul celor 4 milioane de persoane testate în cadrul strategiei naționale de testare a Danemarcei. Ei au comparat datele din timpul celui de-al doilea val de COVID-19 din septembrie până în 31 decembrie și au comparat acest lucru cu rata infecției în timpul primului val între martie și mai.

Dintre cele 11.068 de persoane care au avut un test pozitiv în timpul primului val, doar 72 au avut din nou un rezultat pozitiv la testul RT-PCR în timpul celui de-al doilea.

ADVERTISEMENT

Grupul de vârstnici a avut doar aproximativ 47% protecție împotriva infecției repetate, comparativ cu persoanele mai tinere care păreau că au aproximativ 80% protecție împotriva reinfectării, a scris echipa. Constatarea nu este complet neașteptată, deoarece pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, sistemul lor imunitar slăbește.

„Având în vedere ceea ce este în joc, rezultatele subliniază cât de important este ca oamenii să adere la măsurile puse în aplicare pentru a se menține pe ei înșiși și pe ceilalți în siguranță, chiar dacă au avut deja COVID-19”, spune dr. Steen Ethelberg de la Statens Serum Institut din Danemarca, citat de CNN.

„Aceasta este o diferență foarte importantă”, a spus dr. Amy Edwards, specialist în boli infecțioase la spitalele universitare din Cleveland, care nu a fost implicată în studiu. „Cred că subliniază cu adevărat cât de important este să ne asigurăm că vaccinăm pe toți cei peste 60 de ani, indiferent dacă au avut sau nu COVID, pentru a-i proteja împotriva viitoarelor infecții”.

Într-un alt comentariu, imunologii Dr. Rosemary Boyton și Daniel Altmann de la Imperial College din Londra au numit diferența în rata de reinfectare „relativ alarmantă”. „Doar 80% protecție împotriva reinfecției în general, în scădere la 47% la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, reprezintă mai mult decât cifrele oferite de studiile anterioare. Aceste date sunt o confirmare, dacă mai era nevoie, că pentru SARS-CoV-2 speranța imunității protectoare prin infecții naturale ar putea să nu fie realistă și un program global de vaccinare cu vaccinuri de înaltă eficacitate este soluția durabilă.”

Cercetătorii au analizat datele provenite din 10,6 milioane de teste RT-PCR efectuate de aproximativ 4 milioane de persoane, sau aproximativ 69% din populația Danemarcei.

Ei au studiat ratele de reinfecție în timpul celui de-al doilea val de COVID-19 din septembrie până la 31 decembrie și le-au comparat cu ratele de infecție în timpul primului val, între martie și mai. Dintre cele 11.068 de persoane care au avut rezultate pozitive în timpul primului val, doar 72 au avut din nou rezultat pozitiv în timpul celui de-al doilea, mai puțin de 1% dintre cei care s-au infectat.

Dar 3,6% din persoanele de 65 de ani și peste s-au infectat din nou în al doilea val.

Acest lucru nu este neașteptat, datorită ceea ce este cunoscut sub numele de imunosenescență – deteriorarea treptată a sistemului imunitar care vine odată cu înaintarea în vârstă.

„Există un motiv pentru care persoanele de peste 60 de ani trebuie să primească vaccinuri suplimentare pentru a-și spori imunitatea la diferite infecții, pentru că știm că sistemul imunitar începe să intre în declin odată cu înaintarea în vârstă”, a spus Edwards.

Un lucru pozitiv despre vaccinurile cu ARNm, cum ar fi Pfizer și Moderna, a spus Edwards este că vaccinurile par să depășească unele dintre preocupările legate de imunosenescență, deoarece produc o protecție robustă.

„Nu știm încă dacă oamenii vor avea nevoie de vaccinare repetată sau nu, dar va fi interesant să urmărim acest lucru și să vedem cum se întâmplă asta”, a spus Edwards.

Acest studiu este în concordanță cu cercetările anterioare care au descoperit că rata de reinfecție a fost mai mică de 1% și imunitatea ar putea dura cinci până la șase luni după o infecție cu COVID-19.

O limitare a studiului este că a analizat infecțiile înainte de a exista o mulțime de variante în circulație, deci nu este clar ce impact ar putea avea asupra ratei de reinfecție. Asta este ceva ce oamenii de știință vor trebui să studieze în viitor.

Reinfecțiile ajută la răspândirea virusului

Un studiu efectuat pe mai mult de 20.000 de lucrători medicali din Regatul Unit, numit SARS-CoV-2 Immunity and Reinfection Evaluation (SIREN) și publicat pe serverul de preimprimare medRxiv la 15 ianuarie – a concluzionat că răspunsurile imune din infecția din trecut reduc riscul de a contracta din nou virusul cu 83% timp de cel puțin 5 luni .

Datele sugerează că infecțiile repetate sunt rare – au apărut la mai puțin de 1% din aproximativ 6.600 de participanți care fuseseră deja bolnavi cu COVID-19. Cercetătorii au descoperit însă că persoanele care se reinfectează pot avea un nivel ridicat al virusului în nas și gât, chiar și atunci când nu prezintă simptome. Astfel de încărcături virale au fost asociate cu un risc ridicat de transmitere a virusului către alții.

„Reinfecția este destul de neobișnuită, deci este o veste bună”, spune imunologul John Wherry de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, citat de Nature. „Dar asta nu înseamnă că putem circula fără mască”.

SIREN este cel mai mare studiu al reinfecției cu coronavirus care depistează sistematic infecțiile asimptomatice. La fiecare două până la patru săptămâni, participanții sunt supuși unor teste de sânge pentru anticorpii SARS-CoV-2, precum și teste PCR pentru a detecta virusul în sine.

ADVERTISEMENT
Tags: