News

Studiu. Cercetătorii au aflat care este cel mai bun tip de mască pentru interior. De ce sunt mai puțin eficiente cele chirurgicale obișnuite

Un studiu recent susține utilizarea pe scară largă a măștilor de calitate superioară pentru a reduce răspândirea COVID-19 în interior.
23.08.2021 | 13:48
Studiu Cercetatorii au aflat care este cel mai bun tip de masca pentru interior De ce sunt mai putin eficiente cele chirurgicale obisnuite
Motivul pentru care măștile obișnuite filtrează doar 10% din aerosolii expirați în spațiile închise. Recomandările specialiștilor Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Măștile N95 și KN95, de calitate superioară și mai scumpe, filtrează mai mult de 50% dintre aerosolii expirați care se pot acumula în interior și răspândesc virusul COVID-19 atunci când sunt inhalați de alte persoane.

Majoritatea măștilor chirurgicale albastre, utilizate de multe persoane în timpul pandemiei, nu sunt suficiente pentru a evita infectarea, a descoperit un nou studiu, realizat de Universitatea Waterloo din Canada.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au aflat care este cel mai bun tip de mască pentru interior. De ce sunt mai puțin eficiente cele chirurgicale obișnuite

Studiul a arătat că majoritatea măștilor obișnuite, în principal din cauza problemelor de potrivire pe față (nu acoperă corect fața), filtrează aproximativ 10% din picăturile de aerosoli expirați. Aerosolii rămași sunt redirecționați, mai ales în partea de sus a măștii unde se potrivește peste nas și scapă în aerul ambiental nefiltrat.

“Nu există nicio îndoială că este benefic să purtați orice acoperire a feței, atât pentru protecție în imediata apropiere, cât și la distanță într-o cameră”, a declarat liderul studiului, Serghei Yarusevich, profesor de inginerie mecanică și mecatronică, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

„Cu toate acestea, există o diferență serioasă în eficiența diferitelor măști atunci când vine vorba de controlul aerosolilor”, a mai precizat el.

Yarusevich și echipa au spus că mulți oameni poartă măști care nu se potrivesc corect pe fețele lor, spre deosebire de măștile N95, care se prind strâns pe fața purtătorului.

ADVERTISEMENT

Acest lucru face ca picăturile de aerosoli să scape prin deschideri multiple între fața unei persoane și masca de pânză, picături care ar putea răspândi COVID-19 în zonele populate.

N95 a fost invers capabil să filtreze peste 50% din picăturile de aerosoli, în timp ce cealaltă jumătate este dispersată deasupra capului purtătorului.

ADVERTISEMENT

„Multe dintre aceste constatări pot părea de bun simț”, comentează Yarusevich. „Există, de exemplu, un motiv pentru care medicii poartă măști N95 – funcționează mult mai bine. Noutatea aici este că am furnizat cifre solide și analize riguroase pentru a susține această teorie.”

Impactul sistemelor de ventilație

Experimentele au cuantificat, de asemenea, impactul sistemelor de ventilație, care circulă și înlocuiesc aerul din camere, asupra acumulării de aerosoli. Chiar și ratele de ventilație modeste s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca cele mai bune măști în reducerea riscului de transmitere.

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo au efectuat experimentele folosind un manechin pentru a simula o persoană așezată care respira într-o cameră mare. Studiile au arătat o acumulare semnificativă de-a lungul timpului a picăturilor de aerosoli – picături expirate atât de mici încât rămân suspendate și călătoresc prin aer – în ciuda utilizării unor pânze obișnuite și măști chirurgicale albastre.

Cercetările anterioare au descoperit că aerosolii dispersați de persoanele infectate sunt o sursă de transmitere a virusului SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, chiar și în afara zonei de distanță socială de doi metri recomandată pe scară largă de oficialii din domeniul sănătății publice.

În mod ideal, a spus Yarusevich, dovezile arată că măștile de înaltă calitate și ventilația adecvată ar trebui utilizate în combinație pentru a atenua cât mai mult posibil amenințarea reprezentată de acumularea de aerosoli în spațiile interioare.

Studiul, Investigarea experimentală a dispersiei și acumulării de aerosoli în spațiile interioare în contextul COVID-19: Efectele măștilor și ventilației, a fost publicat în revista Physics of Fluids.

În primele zile ale pandemiei, oficialii din domeniul sănătății din întreaga lume au spus că se crede că virusul SARS-CoV-2 se răspândește în principal prin picăturile rezultate atunci când oamenii tușesc, strănută sau vorbesc.

Dar, în noiembrie, aceștia și-au actualizat sfaturile pentru a recunoaște răspândirea prin aerosoli a virusului. Un număr tot mai mare de oameni de știință și medici consideră, de asemenea, că aerosolii modalitatea dominantă de transmitere a COVID-19.

Purtarea măștii de protecție, obligatorie în spațiile închise și cele deschise aglomerate din România

În România, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise. În ceea ce privește spațiile publice exterioare, masca este obligatorie, doar dacă acestea sunt aglomerate.

Potrivit premierului Florin Cîțu, nu este exclusă renunțarea la această obligativitate, cu condiția atingerii obiectivului de 10 milioane de persoane vaccinate. ”Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectaţi măsurile de protecţie şi să mergeţi la vaccinare”, a declarat primul ministru.

ADVERTISEMENT
Tags: