News

Studiu. Copiii, afectați de timpul petrecut în fața ecranelor. Instagram vine cu o nouă tentație pentru cei mici

19.03.2021 | 17:47
Studiu Copiii afectati de timpul petrecut in fata ecranelor Instagram vine cu o noua tentatie pentru cei mici
Copiii afectați de timpul petrecut în fața ecranelor. Instagram vine cu o nouă tentație pentru cei sub 13 ani Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Copiii de vârste preșcolare care petrec mai mult de o oră pe zi în fața unui ecran au risc crescut de probleme emoționale și comportamentale, avertizează un studiu. Potrivit cercetătorilor, dispozitivele precum smartphone-urile sau tabletele reduc timpul petrecut de copii citind, jucându-se și interacționând cu familia, cu alți copii.

Un alt studiu recent, realizat de Universitatea de Stat din San Diego, a constatat că cei mai fericiți adolescenți erau cei care își limitau zilnic accesul la media digitală la ceva mai puțin de două ore pe zi.

ADVERTISEMENT

În ciuda avertismentelor experților, Facebook plănuiește să lanseze în curând un Instagram dedicat copiilor sub 13 ani, care acum au accesul interzis la aplicație.

Riscurile timpului petrecut în fața unui ecran pentru copiii de vârstă preșcolară

Un studiu publicat în revista BMJ Open avertizează că mai mult de o oră pe zi petrecută în fața unui ecran poate crește riscul ca preșcolarii să aibă probleme emoționale și comportamentale.

ADVERTISEMENT

Aceste probleme includ hiperactivitate, concentrare slabă, durate scurte de atenție și probleme de conectare cu alți copii și legarea de prietenii.

Cercetătorii susțin că dispozitivele reduc timpul petrecut de copii citind, jucându-se și interacționând cu familia sau cu alți copii.

ADVERTISEMENT

Acest lucru, la rândul său, poate avea impact asupra dezvoltării lor sociale și emoționale, în funcție de interacțiunea dintre învățarea socială și factorii de mediu.

Modelele de utilizare a dispozitivelor electronice de către copii se schimbă rapid, studiile arătând că mulți copii de 4 ani folosesc în mod regulat smartphone-uri și tablete. Utilizarea dispozitivelor de către copiii de vârstă preșcolară s-a triplat doar între 2013 și 2017.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat de omul de știință socială Janette Niiranen de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare din Helsinki și colegii săi.

„Rezultatele noastre arată că copiii de 5 ani petrec mult mai mult timp pe e-media decât este recomandat de profesioniști”, au spus cercetătorii, citați de The Guardian.

„Nivelurile ridicate de utilizare a dispozitivelor electronice, în special vizionarea programelor, sunt asociate cu probleme psihosociale, în timp ce utilizarea jocurilor a fost asociată doar cu hiperactivitate în modelele brute. Deși modelele de utilizare a dispozitivelor electronice pentru copii s-ar putea să nu pară problematice atunci când se ia în considerare utilizarea zilnică, acestea prezintă riscuri pe termen lung.”

În lucrarea lor, cercetătorii au analizat datele colectate de studiul finlandez „CHILD-SLEEP”, care a monitorizat sănătatea și bunăstarea psihologică a 699 de copii, dinainte de naștere și până la vârsta de cinci ani, prin intermediul chestionarelor la care au răspuns părinții.

Ca parte a studiului, părinții au fost rugați să raporteze cât timp a petrecut copilul lor folosind suporturi electronice – inclusiv urmărind televiziunea și jucând jocuri pe computer, consolă, smartphone sau tabletă – atât la 18 luni, cât și la 5 ani.

La vârsta de 5 ani, fiecare copil a fost evaluat în ceea ce privește problemele emoționale și comportamentale, incluzând o durată scurtă de atenție, hiperactivitate și dificultăți de a-și face prieteni.

La vârsta de 18 luni, s-a descoperit că micuții petreceau în medie 32 de minute în fiecare zi pe un dispozitiv electronic – o cifră care crescuse la 114 minute zilnic, în medie, până la vârsta de 5 ani.

În plus, cercetătorii au raportat că aproape un sfert dintre toți copiii petreceau mai mult de o oră pe zi în fața unui ecran la vârsta de 18 luni, dar până la vârsta de 5 ani, acest nivel de utilizare a dispozitivelor a fost întâlnit la 95% dintre copii.

La vârsta de 5 ani, 67% dintre copii urmăreau programe de televiziune mai mult de o oră pe zi și aproximativ unul din zece petreceau același timp jucând-se.

Experții au recomandat ca preșcolarii să nu petreacă mai mult de 60 de minute folosind suporturi electronice zilnic.

Privind evaluările emoționale și comportamentale, echipa a constatat că utilizarea extinsă a mijloacelor electronice la vârsta de 18 luni a fost asociată cu o creștere cu 59% a riscului de a dezvolta probleme de relaționare între colegi până la vârsta de 5 ani.

La vârsta de 5 ani, s-a constatat inițial că timpul de joc extins este asociat cu un risc crescut de hiperactivitate – deși acest lucru a dispărut atunci când au fost luați în considerare factorii de confuzie.

Cu toate acestea, s-a constatat că un consum îndelungat de programe de televiziune crește riscul de dificultate de atenție și concentrare, hiperactivitate și impulsivitate și alte probleme emoționale și comportamentale.

Cercetătorii au avertizat, totuși, că natura observațională a studiului presupune că nu au reușit să stabilească o legătură cauzală între timpul petrecut în fața unui ecran și problemele de comportament.

Care sunt recomandările pentru adolescenți?

Un studiu recent, realizat de Universitatea de Stat din San Diego, a constatat că cei mai fericiți adolescenți erau cei care își limitau zilnic accesul media digitală la ceva mai puțin de două ore pe zi.

Privind tendințele istorice referitoare la aceleași grupe de vârstă din anii 1990, cercetătorii au descoperit că proliferarea dispozitivelor electronice în timp coincide cu o scădere generală a fericirii raportate la adolescenții americani.

Participanții la studiu născuți după 2000 au fost mai puțin mulțumiți de viață, au o stimă de sine mai mică și au fost mai puțin fericiți decât cei care au crescut în anii 1990.

Din 2012, satisfacția vieții, respectul de sine și fericirea unui adolescent mediu au scăzut.

Anul acela a marcat momentul în care proporția americanilor care dețineau un smartphone a crescut pentru prima dată peste 50%.

Facebook plănuiește un Instagram pentru copiii cu vârsta sub 13 ani

Facebook ar putea să creeze în curând un Instagram conceput în principal pentru copii. Informația vine la doar câteva zile după ce Instagram a promis că va face mai mult pentru a proteja copiii.

Aplicația ar fi destinată copiilor cu vârsta sub 13 ani. Utilizatorii Instagram trebuie să aibă în prezent cel puțin 13 ani pentru a se înregistra la aplicație, deși nu există nimic care să împiedice copiii să se înregistreze cu un an de naștere fals.

Aplicațiile de socializare caută să creeze baze de utilizatori la o vârstă fragedă care vor deveni membri dedicați ai platformelor din anii următori și destinatari ai publicității.

YouTube are o aplicație pentru copii, YouTube Kids, care a fost lansată în 2016, dar a întâmpinat probleme cu anunțurile direcționate și videoclipurile violente care scapă sistemului de filtrare al aplicației.

BuzzFeed News a obținut o postare internă a companiei, care detaliază planurile pentru noua aplicație de partajare a fotografiilor.

„Sunt încântat să anunț că, pentru viitor, am identificat tinerii ca fiind o prioritate pentru Instagram și am adăugat-o pe lista noastră de priorități H1”, scria unul dintre vicepreședinții Instagram, Vishal Shah.

„Vom construi un nou pilon pentru tineret în cadrul Grupului de produse comunitare, pentru a ne concentra asupra a două lucruri: (a) accelerarea integrității noastre și a activității de confidențialitate pentru a asigura cea mai sigură experiență posibilă pentru adolescenți și (b) construirea unei versiuni de Instagram care să permită persoanelor sub vârsta de 13 ani să folosească în siguranță Instagram pentru prima dată.”

Șeful Instagram, Adam Mosseri, ar contribui la supravegherea proiectului, precum și vicepreședintele Pavni Diwanji, care a ajutat la supravegherea YouTube Kids.

Reacțiile la această veste au fost împărțite. Criticii spun că nu și-ar lăsa copiii să o utilizeze în vreme ce alte voci spun că dacă aplicația va fi creată pe principiul Kids Messenger nu va fi nici o problemă

Facebook are deja o aplicație de mesagerie pentru copii, Messenger Kids, lansată în 2017. Părinții au control asupra aplicației, care nu colectează date în scopuri publicitare.

Un Instagram creat special pentru copii stârnește, de asemenea, teama că vor avea loc mai multe oportunități de intimidare cibernetică.

Un sondaj realizat în luna septembrie a Centrului de Cercetare Pew arată că 64% dintre adulții cu vârsta sub 30 de ani au fost supuși hărțuirii online.

În 2019, Instagram a creat o funcție care le-a permis utilizatorilor să restricționeze comentariile la postări de la utilizatori selectați pentru a încerca să limiteze cyberbullying-ul.

ADVERTISEMENT