News

Studiu. Infecția cu COVID-19 are un impact negativ asupra creierului. Au fost detectate anomalii

Cercetătorii britanici au efectuat un studiu și au descoperit că infecția cu COVID-19 are un impact negativ asupra creierului. Au fost detectate anomalii la persoanele infectate
08.03.2022 | 19:01
Studiu Infectia cu COVID19 are un impact negativ asupra creierului Au fost detectate anomalii
ADVERTISEMENT

În urma unui studiu mult mai amplu decât cele realizate anterior, cercetătorii au descoperit că infecția cu COVID-19 are un impact negativ asupra creierului, fiind detectate anomalii la persoanele diagnosticate cu acest virus.

Infecția cu COVID-19 are un impact negativ asupra creierului, arată un studiu

Infecția cu COVID-19 poate provoca schimbări în creier, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford.

ADVERTISEMENT

Studiul, care a fost publicat luni în revista Nature, este primul care implică persoane care au fost supuse unor scanări ale creierului atât înainte de a contracta acest virus, cât și cu câteva luni după.

Participanții la studiu, care au avut vârste cuprinse între 51 și 81 de ani, au fost supuși fiecare la câte două scanări ale creierului la aproximativ trei ani distanță, dar și la niște teste cognitive de bază. Între cele două scanări, mai mult de patru sute de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ce au descoperit cercetătorii

Scanările creierului înainte și după infecție au arătat mai multe pierderi de materie cenușie, precum și leziuni tisulare, mai ales în zone legate de miros.

Cercetătorii au precizat că, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii pierd o mică parte din materia cenușie în fiecare an. De exemplu, în regiunile legate de memorie, pierderea anuală tipică este între 0,2% și 0,3%, au spus aceștia.

ADVERTISEMENT

Totuși, în ceea ce-i privește pe pacienții diagnosticați cu COVID-19 care au făcut parte din acest studiu, se pare că aceștia au pierdut mai multă materie cenușie decât participanții neinfectați, înregistrând între 0,2% și 2% pierderi suplimentare de materie cenușie în diferite regiuni ale creierului de-a lungul celor trei ani, între scanări.

De asemenea, persoanele infectate au pierdut mai mult din volumul general al creierului și au prezentat mai multe leziuni tisulare în anumite zone.

ADVERTISEMENT

“Pentru mine, aceasta este o dovadă destul de convingătoare că ceva se schimbă în creierul oamenilor infectați cu COVID-19”, a spus dr. Serena Spudich, șeful departamentului de infecții neurologice și neurologie globală la Școala de Medicină Yale, care nu a fost implicată în acest studiu.

Experții neurologi care nu au fost implicați în cercetare au spus că aceasta este valoroasă și unică, dar au avertizat că implicațiile schimbărilor sunt neclare și nu sugerează neapărat că oamenii ar putea avea leziuni de durată sau că modificările ar putea afecta profund gândirea, memoria sau alte funcții ale creierului.

ADVERTISEMENT
Tags: