News

Studiu. Exerciţiile fizice te scapă de o boală considerată incurabilă, care afectează milioane de oameni

24.02.2021 | 17:44
Studiu Exercitiile fizice te scapa de o boala considerata incurabila care afecteaza milioane de oameni
ADVERTISEMENT

Mai mult de două treimi dintre persoanele cu migrenă nu fac suficient sport, conform unui studiu preliminar lansat pe 23 februarie 2021. O analiză amplă și importantă va fi prezentată la cea de-a 73-a reuniune anuală a Academiei Americane de Neurologie, care se va desfășura între 17 și 22 aprilie 2021.

Studiul a constatat că persoanele care fac minimum două ore și jumătate de exercițiu moderat până la intens pe săptămână au avut o rată redusă a elementelor care declanșează migrena.

ADVERTISEMENT

Factorii cei mai des întâlniți care duc la apariția acestei probleme medicale sunt stresul, depresia și problemele de somn.

Sportul poate rezolva o problemă de sănătate care afectează multă lume? Cum apare migrena? 25% dintre americani sunt afectați

Migrena poate dura chiar peste 15 zile pe lună în situațiile severe. Durerea de cap este însoțită de tulburări ale vederii, fotosensibilitate (sensibilitate la lumină), greață, durere severă și vărsături.

ADVERTISEMENT

Această problemă de sănătate afectează foarte multă lume. Studiile arată că 1 din 5 femei și 1 din 15 bărbați se confruntă cu migrene. Ele debutează în general în tinerețe și pot influența calitatea vieții, împiedicând o persoană sa-și desfășoare actvitățile cotidiene normale.

Migrena comună debutează lent și este precedată uneori de: oboseală, sete, depresie, iritabilitate, anxietate. Experții au stabilit că există mai multe tipuri de declanșatori (triggers) care pot produce această problemă de sănătate. Astfel, pe lângă cauzele emoționale, există declanșatori fizici precum oboseala, somnul deficitar, lucrul în ture, postura greșită, schimbările de fus orar, hipoglicemia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există și factori alimentari: mese neregulate, deshidratare, alcool, produse pe baza de cofeină (precum ceai sau cafea) și alimente care conțin substanța denumița tiramină, care se găsește în carnea afumată, în produsele mucegaite și în anumite brânzeturi. În plus, condițiile de mediu, precum schimbările climatice, fumatul, ecranele, lumina puternică, mirosurile, pot afecta organismul.

Ce spune autorul studiului? ”Dacă persoanele cu migrenă nu fac exerciții fizice,…”

„Migrena este o afecțiune care afectează milioane de oameni din Statele Unite și, totuși, exercițiile fizice regulate pot fi o modalitate eficientă de a reduce frecvența și intensitatea unor migrene.

ADVERTISEMENT

Exercițiile fizice eliberează analgezice naturale numite endorfine, ajută oamenii să doarmă mai bine și reduc stresul. Dar dacă persoanele cu migrenă nu fac exerciții fizice, este posibil să nu profite de aceste beneficii”, a declarat autorul studiului, Mason Dyess, DO, cercetător la Universitatea din Washington și membru al Academiei Americane de Neurologie, conform neurosciencenews.com.

Cum a decurs studiul și ce rezultate s-au observat?

Foto: Hepta.ro

Studiul a implicat 4.647 de persoane diagnosticate cu migrenă. Aproximativ trei sferturi dintre participanți au avut migrenă cronică, adică 15 sau mai multe migrene pe lună. Ceilalți au avut migrenă „ocazională” (până la 14 pe lună).

Participanții au completat un chestionar despre caracteristicile migrenei, somnul, depresia, stresul, anxietatea și cantitatea de exerciții fizice moderate până la viguroase pe care le-au făcut în fiecare săptămână. Tipurile de exerciții care s-au calificat drept moderate până la viguroase au inclus joggingul, mersul pe jos foarte vioi, practicarea unui sport, curățenia intensă și ciclismul.

Două ore și jumătate pe săptămână de exerciții fizice (moderate spre intense) este cantitatea minimă de exerciții recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Cercetătorii au împărțit participanții în cinci grupuri pe baza nivelului de exercițiu săptămânal moderat până la intens: persoanele care nu au făcut niciun minut de sport pe săptămână; persoane care au făcut de la 1 până la 30 de minute; persoane care au făcut 31-90 de minute; persoane care au făcut sport de la 91 până la 150 de minute; și persoanele care au făcut sport mai mult de 150 de minute pe săptămână.

Cercetătorii au descoperit că 1.270 de persoane, sau doar 27% dintre persoanele din studiu, au raportat că au depășit pragul de 150 de minute.

Cei care nu fac sport ajung la depresie mult mai ușor

Astăzi este „Blue Monday”, cea mai tristă zi a anului 2021. Care este motivul
foto: hepta.ro

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au făcut mai puțin de două ore și jumătate de exercițiu moderat până la intens pe săptămână au avut rate crescute de depresie, anxietate și probleme de somn.

Depresia a fost raportată de 47% dintre persoanele din grupul care nu a făcut deloc sport (377 din 806 de persoane), comparativ cu 25% din persoanele din grupul care a făcut mișcare cel mai mult (318 din 1.270 de persoane).

În plus, anxietatea a fost raportată de 39% dintre persoanele din grupul fără exerciții fizice, comparativ cu 28% din persoanele din grupul cu exerciții fizice ridicate. Problemele de somn au fost raportate de 77% dintre persoanele din grupul fără exerciții fizice, comparativ cu 61% din grupul cu exerciții fizice ridicate.

Cantitatea minimă necesară de efort fizic este de 150 de minute pe săptămână

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o asociere între exerciții fizice și riscul de migrene. Dintre persoanele din grupul fără exerciții, 5% au avut o migrenă scăzută ca frecvență (zero până la patru zile de durere pe lună), iar 48% au avut migrenă cu frecvență ridicată (25 sau mai multe zile de dureri pe lună). Dintre persoanele din grupul cu exerciții fizice ridicate, 10% au avut o frecvență scăzută a cefaleei și 28% au avut o frecvență ridicată a cefaleei.

„Există noi terapii disponibile pentru migrenă, dar sunt foarte scumpe. Persoanele cu migrenă ar trebui să ia în considerare încorporarea mai multor exerciții fizice în viața lor de zi cu zi, deoarece ar putea fi o modalitate sigură și cu costuri reduse de a gestiona și minimiza unele dintre celelalte probleme care însoțesc adesea migrena “, a spus Dyess, autorul studiului.

ADVERTISEMENT
Tags: