News

Studiu Google. Unde se deplasează românii pe timpul pandemiei. Mersul la marketuri a scăzut cu 50%, deşi sunt cozi! Grafic

03.04.2020 | 16:12
Studiu Google Unde se deplaseaza romanii pe timpul pandemiei Mersul la marketuri a scazut cu 50 desi sunt cozi Grafic
Un raport al google arată cât de mult stau acasă românii în timpul pandemiei de coronavirus INQUAM_Photos_Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

Luna martie a acestui an a fost una dintre cele mai bizare din istoria recentă. Din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii din toate colțurile lumii au fost invitați de autorități să stea tot mai mult în case, pentru a limita răspândirea noului covid-19. Aceleași măsuri au fost aplicate și în România, acolo unde au fost instituite măsuri de restricție a mișcării pentru cetățeni, care astfel mai pot să iasă din casă doar pentru motive întemeiate, cum ar fi cumpărarea de alimente necesare, mersul la farmacii sau urgențele medicale. Asta în timp ce angajatorii au fost îndemnați să își lase muncitorii să lucreze de acasă, iar multe companii nu au avut de ales și au trebuit să își bage angajații în șomaj tehnic. Toate aceste modificări din viața de zi cu zi a românilor a făcut ca aceștia să devină „înrădăcinați” în propriile lor domicilii. Iar acest lucru poate fi văzut și în statisticile adunate de cei de la google în perioada ultimelor luni.

Studiul Google arată că românii au renunţat să mai meargă cu mijloacele în transport în comun + merg cu 50% mai puţin la magazine, decât înainte de epidemia de coronavirus

Americanii au analizat trendurile de mobilitate ale tuturor țărilor, în funcție de locația de pe telefoanele mobile. Printre țările analizate se numără și România, iar statisticile privind mobilitatea sunt încurajatoare pentru autorități, care își doresc ca românii să stea tot mai mult acasă pentru a combate răspândirea covid-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, la nivel național, procentajul mobilității la nivel național în ceea ce privește zona de recreație, precum mall-urile, restaurantele sau cafenelele, au scăzut cu 81% în toată țara! În ceea ce privește mersul la magazin și la farmacii, timpul petrecut de români la case a scăzut la mai bine de jumătate  (-53%). Asta în timp ce timpul petrecut în parc a scăzut cu 60% și cel mai probabil o să scadă și mai mult în aprilie, după ce marile centre urbane au decis să închidă parcurile.

Cu 72% a scăzut și mobilitatea națională în ceea ce privește tranzitul. Aici este inclus atât cât își petrec românii timpul în mijloacele de transport în comun, cât și în stații de autobuz și de tren sau în metrou. Românii merg în continuare la muncă, acolo unde mobilitatea a scăzut cu numai 39%, în timp ce mobilitatea în case a crescut cu 15%. Ceea ce înseamnă că românii stau mai mult acasă, unde nu au însă activități fizice prea intense.

ADVERTISEMENT

Bucureștenii respectă indicațiile autorităților și stau tot mai mult acasă

Printre cei care respectă cel mai mult indicațiile autorităților privind autoizolarea sunt locuitorii din capitală. Astfel, potrivit google, bucureștenii au petrecut în ultima lună cu 85% mai puțin timp în recreații și la restaurante. De asemenea, au petrecut în total cu 50% mai puțin timp în piețe și farmacii, chiar dacă în jurul datei de 10 martie se observă o creștere importantă în statistici, care coincide cu momentul în care autoritățile au început să conceapă primele măsuri pentru a preveni răspândirea covid-19.

Față de perioada de la începutul acestui an, bucureștenii petrec cu 86% mai puțin timp prin parcuri. Cifra va ajunge probabil la 100% în curând, din moment ce autoritățile locale au decis să închidă parcurile din București.

ADVERTISEMENT

În stațiile de autobuz mobilitatea a scăzut per total cu 74%, iar în ceea ce privește mersul la muncă, aceasta ajunge aproape de jumătate față de perioada de bază (-45%). În ceea ce privește statul acasă, bucureștenii stau cu 18% mai mult la domiciliu.

Un raport al google arată cât de mult stau acasă românii în timpul pandemiei de coronavirus
Cum arată raportul google privind mobilitatea românilor pentru București

Alte județe unde românii sunt disciplinați, dar și „contraexemplele”

Scăderea cu 85% a mobilității în zonele de tranzit și recreație este recordul absolut, deținut la egalitate de București, județele Cluj, Brașov, Covasna și Suceava, zona cea mai dur lovită de pandemia covid-19 în România. Printre județele disciplinate la acest capitol se mai numără Alba, Sibiu și Timiș, toate cu -83% la capitolul mers la restaurante și mall-uri, dar și Sălaj, Vrancea, Satu Mare, Prahova, Mureș, Neamț, toate cu o scădere de peste 80%.

ADVERTISEMENT

Că veni vorba de Suceava, județ care deține mai bine de un sfert din cazurile confirmate de coronavirus, mobilitatea pentru retail și recreație a scăzut cu 85%, la fel ca în Capitală. De asemenea, mersul la farmacii și magazine a scăzut cu 65%, plimările prin parc au fost reduse cu jumătate, în timp ce transportul public a scăzut cu 78%. Aproape jumătate dintre suceveni nu mai petrec timp în drum spre muncă, în timp ce activitatea domestică a crescut în „cetatea de scaun” cu 17%.

Un raport al google arată cât de mult stau acasă românii în timpul pandemiei de coronavirus
Suceava, epicentrul coronavirus în România și comportamentul sucevenilor pe timpul pandemiei

La polul opus se află județele din sudul țării, acolo unde statisticile google arată scăderi importante a mobilității oamenilor, dar la o distanță importantă față de media și de restul județelor din țară.

Astfel, în Teleorman procentajul privind mersul la restaurante și pub-uri a scăzut cu doar 56%. În Ialomița același procentaj a scăzut cu 62%, în timp ce în Giurgiu același procentaj este cu 63% diminuat. Top cinci este completat de Călărași (-65%) și de Olt (-70%).

Datele colectate de Google au fost posibile datorită serviciilor de localizare valabile în smartphone. Raportul prezintă trendurile din ultima lună, față de o bază constituită de datele adunate pe o perioadă de cinci săptămâni, între 3 ianuarie și 6 februarie 2020.

Reamintim faptul că, din cauza instituirii stării de urgență, românii au nevoie de o declarație pe propria răspundere pentru a putea să își justifice plimbările din această perioadă. Pentru completarea unei astfel de declarații, puteți intra pe site-ul celor de la STS.

ADVERTISEMENT