News

Studiu: Imunitatea de turmă prin vaccinare, un vis. Masca de protecție ar putea fi necesară în fiecare iarnă

11.02.2021 | 17:29
Studiu Imunitatea de turma prin vaccinare un vis Masca de protectie ar putea fi necesara in fiecare iarna
ADVERTISEMENT

Speranțele generate de către începutul vaccinării s-ar putea să fie înșelate, iar așa-zisa „imunitate de turmă” să nu fie niciodată obținută. În acest caz, Covid-19 s-ar putea transforma într-o boală sezonieră care să ne forțeze să purtăm în fiecare iarnă masca de protecție.

Christopher Murray, director al Institute for Health Metrics and Evaluation de pe lângă Universitatea din Washington, susține că vaccinarea va determina stoparea temporară a epidemiei pe durata verii, însă un nou val de infectări va cuprinde lumea în iarna 2021-2022.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că populația neimunizată ar putea perpetua boala, nu  există certitudinea că personele imunizate nu pot transmite virusul mai departe, astfel că masca de protecție ar putea deveni un lucru obișnuit pe durata sezonului rece.

Imunizare insuficienă pentru perioada de iarnă

Se consideră că imunitatea de turmă este obținută când un număr suficient de mare de indivizi dintr-o populație au dezvoltat imunitate astfel încât, la fiecare caz de infectare, transmiterea să se facă la mai puțin de o persoană, iar răspândirea bolii să nu se poată face, indiferent dacă este utilizată masca de protecție sau sunt respectate regulile de distanțare. În acest caz, oamenii se vor putea întoarce la viața socială avută înainte de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Pentru că SARS-CoV-2 este un virus sezonier, nivelul imunității necesar pentru a stopa transmiterea lui este mult mai mic pe timpul verii decât iarna. De asemenea, nivelul imunității de turmă va varia de la o comunitate la alta, în funcție de tiparele specifice de interacțiune socială.

Pentru multe țări sărace imunitatea de turmă nu va fi obținută în acest an din cauza stocurilor reduse de vaccin, însă nici statele bogate nu vor fi protejate. Statele Unite au făcut achiziții considerabile, iar o parte din populație este deja imunizată după îmbolnăvire, iar acest lucru va fi suficient pentru ca epidemia să se restrângă considerabil pe timpul verii, însă nu și pe durata iernii viitoare.

ADVERTISEMENT

Vaccinul nu garantează imunitatea de turmă

Sunt mai mulți factori care trebuie  luați în considerare, primul fiind disponibilitatea populației la vaccinare. Un studiu realizat în Statele Unite printre utilizatorii de Facebook a arătat că 25% dintre aceștia nu se vor vaccina, iar alți 25% sunt nehotărâți. Presupunând că jumătate din a doua categorie vor fi convinși până la urmă, doar 62,5% din populația adultă va fi imunizată, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din populație întrucât vaccinurile sunt utilizate doar pentru adulți. Ezitările populației pot avea un impact și mai mare în țări precum Kazahstan unde 70% din populație fie nu vrea, fie nu s-a decis să se vaccineze.

Al doilea factor este impactul protector al vaccinului. Serurile realizate de Moderna și Pfizer sunt foarte eficientă în a preveni  formele severe ale bolii, dar sunt indicii limitate în ce privește modul în care previn infectarea sau contagiozitatea celor vaccinați. În cazul vaccinului AstraZeneca, un  studiu arătat că doar jumătate dintre participanți nu s-au infectat deloc, chiar dacă cei infectați nu au făcut boala. De asemenea, nu se știe în ce măsură cei vaccinați pot sau nu transmite virusul unor persoane neimunizate.

ADVERTISEMENT

Murray a estimat că, în Statele Unite, doar 40-50% din populație va fi imună până în toamnă. „Acest nivel ar fi suficient pentru imunitate de turmă pe timpul verii, dar este improbabil să împiedice un al treilea val în iarna lui 2021, chiar dacă eficiența clinică a vaccinurilor în prevenirea formelor severe de boală va duce la un număr mai mic  de decese”, a scris  Murray într-un articol publicat pe thinkglobalhealth.org.

În al treilea rând,  trebuie luată în calcul răspândirea noilor tulpini virale, precum B.1.1.7 (identificată prima dată în Marea Britanie) și B.1.351 (identificată în Africa de Sud), ale căror contagiozitatea mai mare ridică pragul de care este nevoie pentru imunitatea de turmă. Potrivit estimărilor, aceste tulpini vor deveni dominante în următoarele 2-5 luni. Moderna a anunțat deja că vaccinul său, în cazul infectării cu B.1.351, produce doar 20% din anticorpii produși în cazul virusului original. Acest lucru ar putea face vaccinul mai puțin eficient atât din punct de vedere clinic, cât și în ce privește prevenirea transmiterii  virusului.

Al patrulea factor este durata imunizării, fie după boală, fie prin vaccinare. Cu cât este mai scurtă cu atât imunizarea de turmă se obține mai greu, crescând șansele transformării Covid-19 într-o boală sezonieră precum gripa. Deocamdată însă, datele medicale sunt insuficiente pentru a se stabili un model statistic privind posibilitatea unei asemenea situații.

Cum am putea scăpa de masca de protecție

Obținerea unei imunități de turmă rămâne încă posibilă. Depinde de reducerea la un nivel foarte scăzut din populația al celor nedeciși să se vaccineze, de realizarea unui vaccin care să fie eficient și la copii, de utilizarea unor vaccinuri care să protejeze și împotriva infectării sau să elimine contagiozitatea și de speranța că imunitatea  produsă de vaccinare nu va dura prea puțin.

Chiar dacă este posibil, pare totuși improbabil. Confruntați cu perspectiva foarte reală ca Covid-19 să devină o boală cronică sezonieră, trebui să luăm în calcul schimbări comportamentale pe termen lung pentru a limita transmisia, precum purtarea măștii de protecție în fiecare iarnă. Guvernele și publicul trebuie  să se pregătească pentru o combatere continuă a Covid-19 și, în același timp, să facă orice efort pentru a obține imunitatea de turmă într-un termen scurt”, a mai spus Christopher Murray.

ADVERTISEMENT