News

Studiu Medlife. Aproape 80% din probele de COVID-19 analizate prezintă suspiciune de infectare cu tulpina Omicron

Un studiu realizat de Medlife arată că 79% dintre probele de Covid-19 evaluate prin metoda pre-screening PCR sunt suspiciuni de infectare cu tulpina sud-africană, Omicron.
17.01.2022 | 18:54
Studiu Medlife Aproape 80 din probele de COVID19 analizate prezinta suspiciune de infectare cu tulpina Omicron
ADVERTISEMENT

Medlife transmite că a identificat alte 274 de suspiciuni cu Omicron, dintr-un lot de 349 de probe, analizate săptămâna trecută. Drept urmare, s-a observat o pondere de 79% din evaluările realizate.

Cele mai mari ponderi descoperite de Medlife sunt în Cluj, Timișoara, București și Ilfov. Aceste zone sunt urmate de județele: Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Medlife: ”Ponderea cea mai mare de cazuri suspecte vine din Cluj (96%)”

”Vă informăm cu privire la cele mai noi rezultate obținute în urma procesului săptămânal de evaluare pre-screening PCR a probelor pozitive COVID-19, efectuat de MedLife în vederea identificării cazurilor suspecte de infectare cu tulpina Omicron.

Astfel, din 349 probe analizate săptămâna trecută, 274 prezintă suspiciune de infectare cu noua tulpină, ceea ce reprezintă o pondere de 79% din lotul analizat.

ADVERTISEMENT

Ponderea cea mai mare de cazuri suspecte analizate per județ vine din Cluj (96% ), urmată de Timișoara (73%) și București / Ilfov (72%). Au mai fost identificate cazuri suspecte în județele Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare”, a transmis Medlife printr-un comunicat de presă.

Dumitru Jardan, doctor în științe medicale: ”Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare”

Reprezentanții clinicii mai precizează că alte 137 de cazuri suspecte au fost identificate în urma secvențierii. Totodată, ei trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că Omicronul este o variantă a virusului SARS-COV2 mai contagioasă decât cele existente până la aparița ei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reprezentanții Medlife subliniază că formele de Omicron, dezvoltate de unele persoane, nu au fost unele severe, dar acest lucru nu contrazice faptul că tulpina sud-africană este un pericol pentru sănătatea omului. În următoarea perioadă, ar putea crește și spitalizările la ATI, din cauza acestei mutații.

“Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus și un dezavantaj pentru noi.

ADVERTISEMENT

E adevărat că până acum, cel puțin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol.

Este foarte probabil să asistăm la o creștere a spitalizărilor și a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”, potrivit spuselor lui Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, dar și coordonator științific al studiului de secvețiere făcut de MedLife.

Cazuri cu Omicron, confirmate la nivel național

La nivel național, avem până în prezent un total de 295 infectări cu Omicron, confirmate de Ministerul Sănătății. Pe data de 7 ianuarie s-au descoperit ultimele cazuri, anunțate de INSP, respectiv 112.

Din numărul de 112, 48 sunt bărbați și 64 de femei care fac parte din categoria de vârstă 0 și peste 80 de ani, din municipiul București și alte 19 județe. 11 persoane au istoric de călătorie peste hotare: Marea Britanie, Italia, Franța, Tanzania, Bulgaria, SUA și Austria, iar 37 nu sunt vaccinate anti-Covid.

ADVERTISEMENT
Tags: