News

Studiu. Nivel bun de imunizare produs de prima doza de vaccin Pfizer. Reducere masivă de îmbolnăviri după vaccinare

30.01.2021 | 07:00
ADVERTISEMENT

Vaccinul Pfizer/BioNTech produce un răspuns imun robust chiar după prima doză, potrivit datelor unui studiu serologic realizat în două spitale din Israel.

Datele din cele două spitale se bazează pe răspunsurile individuale ale anticorpilor la vaccin și nu oferă o evaluare definitivă a eficacității unei singure doze, însă pot fi de ajutor țărilor care sunt nevoite să extindă perioada dintre cele două doze din cauza dificultăților în aprovizionare.

ADVERTISEMENT

Cu vești bune au venit și autoritățile sanitare din Catalonia, potrivit cărora prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech reduce riscul de îmbolnăvire la jumătate. Efectele pot fi observate la zece zile de la administrarea serului.

Răspuns imun robust la peste 90% dintre participanții la studiu, la 21 de zile de la prima doză

În campusul Rambam Health Care din nordul Israelului, 91% din cei 1.800 de medici și asistenți medicali care au primit vaccinul au avut o prezență majoră a anticorpilor la 21 de zile de la prima doză, înainte de a primi a doua doză. Alte două procente au înregistrat o prezență moderată a anticorpilor.

ADVERTISEMENT

“Dacă 93% au avut un răspuns major la trei săptămâni după prima injecție, acest lucru poate indica că s-ar putea folosi mai degrabă prima doză la mai mulți oameni”, a spus dr. Michael Halberthal, directorul executiv al spitalului.

La Centrul Medical Sheba, teste serologice similare la intervale diferite au arătat că cel puțin 50% din personalul cu un nivel de anticorpi „peste pragul limită” la două săptămâni de la prima lovitură, a declarat Arnon Afek, directorul general asociat al lanțul spitalicesc.

ADVERTISEMENT

Datele din cele două spitale se bazează pe răspunsurile individuale ale anticorpilor la vaccin și nu oferă o evaluare definitivă a eficacității unei singure doze.

Studiile clinice BioNTech/Pfizer s-au bazat pe două doze, la distanță de 21 de zile și nu au măsurat răspunsul anticorpilor. Pfizer a spus că nu poate comenta studii independente.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, descoperirile timpurii sunt susceptibile de a încuraja oamenii de știință care au susținut că timpul dintre prima și a doua doză de vaccin contra COVID ar putea fi prelungit pentru a întinde rezervele limitate.

Israelul are suficiente provizii de vaccin și nu se așteaptă să își schimbe strategia. Planifică să inoculeze întreaga populație adultă până la mijlocul lunii martie. “Întrebarea dacă prima doză este suficientă nu va avea răspuns din Israel”, a spus Afek. „Politica noastră este să oferim două doze, dar datele pe care le-am colectat sunt semnificative”, relatează Financial Times.

Programul de vaccinare rapidă a Israelului este urmărit îndeaproape de către epidemiologi care caută date despre eficacitatea vaccinului din lumea reală și impactul imunității induse de vaccin asupra ratelor de infecție. Țara cu 9 milioane de oameni a administrat deja primele doze la mai mult de un sfert din populație, cea mai mare rată de vaccinare din lume. A administrat a doua doză la aproximativ 850.000 de oameni, inclusiv 80% din populația de peste 60 de ani.

Efectele primei doze se văd la 10-12 zile de la administrare

Datele făcute publice recent de autoritățile sanitare din Catalonia ilustrează eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech după prima injecție cu ser.

Conform informațiilor furnizate de Carmen Cabezas, director general adjunct pentru Promovarea Sănătății Publice din regiune, citată de El Pais, prima doză a redus la jumătate riscul de îmbolnăvire la zece zile după injectare.

“Am început să observăm efectul vaccinării în căminele rezidențiale pentru vârstnici. Este ceva foarte important, deoarece ne va ajuta să controlăm situația”, a subliniat ea miercuri, în cadrul unui punct de presă.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Catalonia a colectat date de la 36.000 de persoane care trăiesc în reședințe pentru vârstnici și 32.000 de profesioniști din domeniul sănătății care lucrează în aceste centre. Dintre acești 36.000 de rezidenți, s-au format două grupuri.

La sfârșitul primei zile, pacienții din ambele grupuri se îmbolnăvesc la o rată care rămâne similară, indiferent de vaccinare.

„Dar după 10-12 zile, cele două curbe încep să se separe clar”, continuă Carmen Cabezas, care subliniază că după 23 de zile, adică la administrarea dozei de rapel, doar 3% dintre cei vaccinați s-au îmbolnăvit față de 8% dintre membri din al doilea grup. Tendința este aceeași și în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății vaccinați.

După cum explică El Pais, acesta este primul astfel de studiu dintr-o regiune aparținând Uniunii Europene.

Spania a înregistrat un număr redus de efecte secundare la vaccinul Pfizer/BioNTech

În plus, în toată Spania de această dată, după primele 651.500 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech administrate, doar 374 de cazuri, sau 0,06%, au dezvoltat efecte adverse. Acestea din urmă, benigne, s-au limitat la febră, amețeli sau chiar diaree. Au fost identificate și patru cazuri grave, cauzate de reacții alergice. Până în prezent, 1,2 milioane de oameni au fost vaccinați în Pirinei, iar 173.000 dintre ei au primit deja a doua injecție.

Rezultatele catalane sunt mai mult sau mai puțin similare cu cele obținute în studiile clinice conduse de Pfizer și BioNTech, ale căror rezultate au fost publicate în prestigiosul New England Journal of Medicine. S-a afirmat că prima doză a fost a avut o eficiență de de 52%, iar a doua de 95%.

În Europa, doar agenția britanică de sănătate publică a făcut o estimare a eficacității primei injecții, care a crescut la 89%.

Acest procent ridicat se datorează faptului că agenția „a exclus cazurile confirmate de laborator” pe care le-a considerat „prea aproape de prima doză pentru a fi considerată eșecul vaccinului”, potrivit unui articol publicat în British Medical Journal.

În afara Uniunii Europene, câteva țări, inclusiv Israelul, au comunicat deja eficacitatea vaccinului, deoarece, potrivit autorităților locale de sănătate, niciun israelian care a obținut cele două injecții nu a contractat, până în prezent, o formă severă a infecției cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT