News

Studiu nou. Ce eficiență are vaccinul AstraZeneca împotriva îmbolnăvirii severe

22.03.2021 | 15:54
Studiu nou Ce eficienta are vaccinul AstraZeneca impotriva imbolnavirii severe
Un medicament face minuni împotriva Covid. 93% dintre pacienții cu forme grave au fost externați în doar 5 zile. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un studiu nou făcut în SUA indică faptul că vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 79% în prevenirea bolii simptomatice şi de 100% împotriva celei severe.

Mai mult de 32.000 de voluntari au participat la studiu, mai ales în America, dar și în Chile și Peru, conform BBC. 

ADVERTISEMENT

Dintre participanţii la analiza intermediară, aproximativ 20% aveau vârsta de 65 de ani şi peste, în timp ce aproximativ 60% aveau comorbidităţi asociate cum ar fi diabetul sau bolile cardiace. De asemenea, nu au existat probleme de siguranță în ceea ce privește cheagurile de sânge.

Studiu în SUA. Vaccinul AstraZeneca are eficiență de 100% împotriva îmbolnăvirii severe

Acest studiu ar trebui să liniștească apele agitate din anumite țări din UE care au întrerupt recent vaccinările cu AstraZeneca după ce mai multe persoane au decedat.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul principal al studiului Universității Oxford al vaccinului, profesurl Andrew Pollard a spus că “aceste rezultate sunt o veste bună, deoarece arată eficacitatea remarcabilă a vaccinului într-o populație nouă și sunt în concordanță cu rezultatele studiilor conduse de Oxford.”

Medicul Sarah Gilbert, co-creator al vaccinului, a declarat că “în multe țări și în grupe de vârstă diferite, vaccinul oferă un nivel ridicat de protecție împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

”Să sperăm că acest lucru va duce la utilizarea și mai răspândită a vaccinului în încercările globale de a aduce pandemia la capăt”, a adăugat aceasta.

Ce spun experții despre studiul din SUA

„Studiul validează vaccinul AstraZeneca ca o opţiune suplimentară de vaccinare necesară, oferind încredere că adulţii de toate vârstele pot beneficia de protecţie împotriva virusului”, a precizat Ann Falsey, profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universităţii din Rochester, SUA.

ADVERTISEMENT

Se pare că vaccinul AstraZeneca a avut o eficienţă de 80% în prevenirea coronavirusului la participanţii cu vârsta de peste 65 de ani.

  • „Aceste rezultate se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care arată că acest vaccin este bine tolerat şi extrem de eficient împotriva tuturor severităţilor COVID-19 şi pentru toate categoriile de vârstă”, a declarat Mene Pangalos, vicepreşedinte executiv al cercetării şi dezvoltării BioPharmaceuticals la AstraZeneca.

Anumite state au reluat folosirea antidotului după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a stabilit că vaccinul este sigur și eficient.

ADVERTISEMENT