News

Studiu: O singură doză de vaccin este suficientă pentru persoanele care au avut Covid-19

28.02.2021 | 19:06
Studiu O singura doza de vaccin este suficienta pentru persoanele care au avut Covid19
ADVERTISEMENT

Cercetătorii unui lanț de unități medicale private din România, care au realizat primul studiu post vaccinare de la noi din țară. au ajuns la concluzia că pentru persoanele care au avut Covid este suficientă o singură doză de vaccin.

Studiul arată că arată că persoanele care nu au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 dezvoltă post-rapel un titru de anticorpi anti-Spike mai mic faţă de persoanele care au trecut prin infecţie şi s-au vaccinat cu prima doză.

ADVERTISEMENT

Specialiştii MedLife recomandă autorităţilor să reevalueze posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile.

O singură doză de vaccin pentru persoanele care au avut Covid

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 741 de persoane. Eşantionul a fost format în proporție de 82% din femei cu vârste cuprinse între 21 şi 82 de ani şi 18% bărbaţi cu vârste între 20 şi 79 de ani. Probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin şi, respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

ADVERTISEMENT

„În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) şi IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare), probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât şi după administrarea rapelului.

Din eşantionul analizat s-au evidenţiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecţie COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecţiei prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialiştii anunţă că doar două persoane din eşantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cele care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului”, se precizează în comunicatul MedLife.

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au identificat şi o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval. În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie >=80AU/ml, deşi nu au trecut anterior prin boală, creşte considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuşi, există o persoană care nu a dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.

Compania va continua studiul în următoarele 3-6 luni

“Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune şi vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de aşteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens şi prelungit. În schimb, a doua doză vine să ‘întărească’ memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecţie COVID-19, specialiştii atrag atenţia că titrul de anticorpi neutralizanţi este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin.

Toate persoanele care au trecut anterior prin infecţie aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanţi în intervalul 18-20 de zile de la prima doză.

Compania a precizat că va continua studiul în următoarele 3-6 luni, pentru a observa evoluţia titrului de anticorpi dobândiţi post-vaccinare şi identificarea din timp a momentului în care titrul de anticorpi neutralizanţi începe să scadă.

ADVERTISEMENT