News

Studiu. Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii

Un studiu al cercetătorilor din Hong Kong arată că varianta Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii. Totuși, noua tulpină ar produce forme de boală mai puțin severă
16.12.2021 | 12:31
Studiu Omicron se inmulteste de 70 de ori mai repede decat Delta in caile respiratorii
ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au efectuat un studiu care arată că varianta Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii. Totuși, potrivit acestora, noua tulpină ar fi mai puțin severă.

Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii

Un studiu condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Hong Kong oferă primele informații despre modul în care noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 infectează sistemul respirator al oamenilor.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit că Omicron infectează și se înmulțește de 70 de ori mai repede decât tulpina Delta sau varianta originală a virusului, în căile respiratorii.

Aceste rezultate ar putea explica de ce Omicron se transmite mai repede între oameni decât variantele anterioare.

ADVERTISEMENT

În schimb, același studiu arată că infecția cu Omicron la nivelul plămânilor este semnificativ mai mică decât prima variantă a virusului, ceea ce poate fi un indicator al unei severități mai scăzute a bolii.

Această cercetare este în prezent evaluată de alți oameni de știință și urmează să fie publicată.

ADVERTISEMENT

Studiul poate fi citit AICI.

Ce au descoperit cercetătorii despre Omicron

Pentru a afla mai multe despre noua tulpină Omicron, oamenii de știință au utilizat culturi ex vivo ale tractului respirator. Această metodă utilizează țesut pulmonar îndepărtat pentru tratamentul plămânului, care este în mod normal aruncat.

Dr. Chan și echipa sa au izolat cu succes varianta Omicron a virusului COVID-19 și au folosit acest model experimental pentru a compara infecția cu SARS-CoV-2 original din 2020, varianta Delta și varianta recentă Omicron.

ADVERTISEMENT

Ei au descoperit că noua variantă Omicron se reproduce mai repede decât virusul original SARS-CoV-2 și varianta Delta, în căile respiratorii. La 24 de ore de la infectare, varianta Omicron s-a replicat de aproximativ 70 de ori mai mult decât Delta și prima varianta a virusului.

În schimb, varianta Omicron s-a replicat de peste 10 ori mai puțin în țesutul pulmonar uman decât virusul original SARS-CoV-2. Acest lucru poate indica, spun cercetătorii, o severitate mai mică a bolii.

“Este important de menționat că severitatea bolii la om nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul imun al gazdei la infecție, care poate duce la dereglarea sistemului imunitar înnăscut, adică ‘furtuna de citokine’.

Se observă, de asemenea, că, prin infectarea multor mai mulți oameni, un virus foarte infecțios poate provoca boli mai severe și deces, chiar dacă virusul în sine poate fi mai puțin patogen.

Prin urmare, luate împreună cu studiile noastre recente care arată că varianta Omicron poate scăpa parțial de imunitatea de la vaccinuri și infecțiile anterioare, amenințarea generală a variantei Omicron este probabil să fie foarte semnificativă”, a declarat doctorul Chan.

ADVERTISEMENT