News

Studiu: Pacienții oncologici, mai puțin protejați de prima doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer

12.03.2021 | 18:54
Studiu Pacientii oncologici mai putin protejati de prima doza de vaccin antiCOVID de la Pfizer
ADVERTISEMENT

Prima doză a vaccinul contra COVID de la Pfizer/BioNTech oferă o protecție mai mică la pacienții cu cancer decât la persoanele sănătoase, sugerează un nou studiu observațional din Marea Britanie.

Rezultatele ridică întrebări cu privire la strategia Regatului Unit de a întârzia administrarea celei de-a doua doze în cazul acestor pacienți. Strategia de vaccinare din Marea Britanie implică în prezent un decalaj de 12 săptămâni între dozele de vaccinuri împotriva coronavirusului, în vreme ce Pfizer recomandă 21 de zile între doze.

ADVERTISEMENT

O a doua doză de vaccin administrată la la trei săptămâni a sporit în mod semnificativ protecția în cazul pacienților oncologici, cercetătorii recomandând reducerea intervalului dintre doze pentru acest grup de beneficiari.

Răspuns imun la doar 13% dintre pacienții cu cancer de sânge după prima doză

Studiul a analizat impactul vaccinului Pfizer/BioNTech asupra a 205 de participanți – 54 de voluntari sănătoși și 151 de pacienți vârstnici cu neoplasme solide, cum ar fi cancerul de sân sau de prostată și neoplasme hematologice (de sânge), cum ar fi leucemia. Studiul nu a fost încă evaluat de către colegi sau publicat.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au căutat niveluri de anticorpi și celule T în sângele pacienților pentru a identifica nivelul de răspuns imun generat împotriva coronavirusului.

La trei săptămâni după o doză de vaccin, un răspuns imun a fost găsit la 39% dintre pacienții cu neoplasme solide și doar la 13% dintre persoanele cu cancer de sânge. Răspunsul la voluntarii sănătoși a fost de 97%.

ADVERTISEMENT

La pacienții cu neoplasme solide care au primit o a doua doză la trei săptămâni după prima, răspunsul imun a crescut până la 95% în decurs de două săptămâni de la inoculare. Nu au existat suficiente doze de rapel administrate pacienților cu cancer de sânge pentru a determina răspunsul în grupul respectiv.

O dovadă suplimentară a necesității administrării mai rapide a celei de a doua doze a fost demonstrată de faptul că nivelul anticorpilor a crescut doar la 43% la persoanele neoplasme solide și la 8% la cei cu cancer de sânge la cinci săptămâni după prima doză. A fost 100% la voluntari sănătoși.

ADVERTISEMENT

„Datele noastre oferă primele dovezi reale ale eficacității imune în urma unei doze de vaccin Pfizer la populațiile de pacienți imunocompromiși. Arătăm că, după prima doză, majoritatea pacienților cu neoplasme solide și hematologice au rămas neprotejați imunologic până la cel puțin cinci săptămâni de la injectarea primară. Dar această eficacitate slabă cu o singură doză poate fi salvată cu un rapel precoce în ziua 21″, a spus dr. Sheeba Irshad, lector clinic principal de la Școala de Cancer și Științe Farmaceutice care a condus cercetarea, citat de CNN.

Marea Britanie administrează a doua doză de vaccin la 12 săptămâni de prima

„Pe baza constatărilor noastre, am recomanda o revizuire urgentă a strategiei de vaccinare pentru grupurile extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic. Până atunci, este important ca pacienții cu cancer să continue să respecte toate măsurile de sănătate publică în vigoare, cum ar fi distanțarea socială și protecția atunci când frecventează spitale chiar și după vaccinare “, a adăugat Irshad într-un comunicat.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane cu risc foarte mare de dezvolta forme grave de COVID-19 au primit prioritate pentru o primă doză de vaccin în prima fază a campaniei în Marea Britanie, care include pacienții oncologici.

Guvernul Marii Britanii a decis la sfârșitul lunii decembrie să extindă decalajul dintre prima și a doua doză de la trei la 12 săptămâni  pentru a oferi mai multor oameni o anumită protecție cât mai curând posibil.

Datele din studiu susțin ideea ca la pacienții cu neoplasme solide o întârziere considerabilă în administrarea celei de a doua doze va prelungi perioada în care pacienții cu cancer sunt expuși riscului de infecție cu SARS-CoV-2.

În studiile clinice pentru vaccinul Pfizer, două doze au fost administrate la trei săptămâni distanță și, deși un decalaj mai mare între doze funcționează pentru persoanele sănătoase, cercetătorii spun că pacienții cu cancer nu răspund în același mod. Persoanele cu sistem imunitar compromis nu au fost incluse în studiile clinice ale vaccinului, deși studiile anterioare au sugerat că vaccinurile ar putea să nu funcționeze la fel de bine în acest grup specific.

“Nu este vorba despre o mărime universală”, a spus dr. Irshad. „Tratamentele împotriva cancerului au efecte profunde asupra sistemului imunitar, iar mecanismele imune ale pacienților cu cancer sunt inferioare. Trebuie să ne preocupe și alte vaccinuri pentru această populație – au nevoie de o a doua doză rapid.”

Dr. Irshad a mai spus că lăsarea oamenilor neprotejați timp de mai multe săptămâni ar putea oferi noilor variante spațiul pentru a apărea și permite virusului să se răspândească printre membrii familiei care îngrijesc pacienții.

Studiul va continua să urmărească pacienții cu cancer după vaccinarea lor timp de până la șase luni.

ADVERTISEMENT