News

Studiu Pfizer. Compania anunță că vaccinul său anti-Covid oferă protecţie pe termen lung adolescenţilor de 12-15 ani

Pfizer anunță că a realizat un studiu prin care s-a descoperit o protecție pe termen lung oferită de vaccinul său anti-Covid, față de categoria de vârstă 12-15 ani.
23.11.2021 | 09:23
Studiu Pfizer Compania anunta ca vaccinul sau antiCovid ofera protectie pe termen lung adolescentilor de 1215 ani
ADVERTISEMENT

Compania Pfizer mai precizează că s-a observat o eficacitate de 100% a unei serii de două doze de vaccin anti-Covid asupra copiilor din categoria de vârstă menționată.

Seria de două doze a fost măsurată pe parcursul a patru luni după rapel. Drept urmare, reprezentanții companiei Pfizer au de gând să grăbească cererile pentru aprobarea completă a serului lor pentru minorii de 12-15 ani, de către mai multe autorităţi de reglementare a vaccinului în Statele Unite şi nu numai. Pfizer vrea să mai solicite autorizaţie pentru o doză de 30 de micrograme de ser anti-Covid, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Peste 2.000 de voluntari au luat parte la studiul Pfizer. Ce reacții adverse au avut

La studiul clinic al Pfizer au fost implicați 2.228 de voluntari. Nu au fost reacții adverse severe ci doar cele obișnuite unui vaccin: durere la locul injectării, febră, oboseală și frisoane.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a transmis că descoperirile lor sunt ”deosebit de importante”, având în vedere ratele în creștere ale Covid-19 în această grupă de vârstă în unele regiuni.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, vaccinul împotriva coronavirusului de la Pfizer a fost autorizat de urgență în luna mai, de  către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA pentru minorii de 12-15 ani, iar în august aprobat pe deplin pentru adolescenții de peste 16 ani.

Vaccinarea anti-Covid a copiilor în România

În luna octombrie, tot în SUA a fost aprobat serul de Pfizer și pentru minorii de 5-11 ani. În ceea ce privește vaccinarea anti-Covid a copiilor în Româniaeste disponibilă doar pentru cei care au 12 și peste 12 ani, tot cu serul de la Pfizer sau Moderna. Legat de imunizarea categoriei de 5-11 ani, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare din țară, a transmis că în luna decembrie s-ar putea primi o aprobare în acest sens.

ADVERTISEMENT

”Datele de siguranță și de eficacitate sunt cât se poate de bune. Vaccinarea cu schemă completă la grupa de vârstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce privește prevenirea cazurilor de Covid.

Pfizer a depus la Agenția Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate și ne așteptăm ca la jumătatea lunii decembrie, însă este posibil ca acest termen să fie devansat, EMA să facă recomandarea de administrare pentru grupa de vârstă 5-11 ani, pentru vaccinul BioNTech/Pfizer”, a comunicat într-o conferință de presă Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a mai punctat faptul că din categoria de vârstă 5-11 ani este recomandată vaccinarea mai ales a celor cu afecțiuni cronice.

”Pentru această grupă de vârstă în mod deosebit va fi ferm recomandată vaccinarea celor aflați în evidență cu afecțiuni cronice: obezitate, diabet, afecțiuni cronice renale, afecțiuni neurologice, sindromul Down, care crește riscul de deces de 10 ori în cazul infectării cu coronavirus, bolile oncohematologice, leucemiile, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun.

Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul a Pfizer în funcție de rapoartele de risc beneficiu și aici vom vedea toate datele. Centrul European de Control al bolilor va face acest raport de risc beneficiu. Vom vedea care va fi impactul vaccinării”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT