News

Studiu post-vaccinare. Femeile, titru mai mare de anticorpi contra Covid-19 decât bărbații

12.03.2021 | 20:24
Studiu postvaccinare Femeile titru mai mare de anticorpi contra Covid19 decat barbatii
ADVERTISEMENT

Un amplu studiu efectuat recent în România, care evaluează răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-Covid, a relevat faptul că femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi contra bolii decât bărbații.

Recent, România a depășit numărul de 1 milion de persoane vaccinate, însă întrebările referitoare la beneficiile și siguranța vaccinurilor, precum și cele referitoare la dinamica răspunsului imun încă nu și-au găsit pe deplin răspunsurile.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a realizat un studiu care a evaluat răspunsul imun post-vaccinare, studiu demarat imediat după administrarea primelor doze de vaccin în țara noastră.

Studiu post-vaccinare. Femeile, titru mai mare de anticorpi contra Covid-19 decât bărbații

Datele preliminare ale studiului REGINA MARIA au identificat o corelație între evoluția titrului de anticorpi postvaccinal și sexul pacientului.

ADVERTISEMENT

S-a constatat că titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut anterior prin boală, comparativ cu bărbații care au fost anterior infectați.

În categoria persoanelor care nu au trecut anterior prin boală, la sexul feminin s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare față de cel observat la bărbați.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă titru în limbaj medical?

În termeni de specialitate, titru reprezintă acea ”cantitate de substanță activă, exprimată în grame, care se află dizolvată într-un mililitru de soluție”.

În prezent, în cadrul Laboratoarelor din cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA este disponibilă una dintre cele mai performante și avansate metode de testare imunologică prin care este posibila nu doar detectarea, ci și măsurarea nivelului anticorpilor anti SARS-CoV-2 – titrul anticorpilor.

ADVERTISEMENT

După startul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a introdus în studiu 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei.

Măsurarea titrului de anticorpi s-a realizat la o săptămâna după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi sa fie reevaluat la un interval de 3 si respectiv 6 luni post-vaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologica aplicata in studiile clinice.

Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică, bazate pe tehnica electrochemiluminiscentei, cu evidențierea și titrarea anticorpilor lg anti-Spike.

”Studiul nostru a fost realizat folosind testele cantitative Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S, marca Roche, care identifică întreg titrul de anticorpi dezvoltați, inclusiv anticorpii lgG neutralizați, cei care asigură imunitatea de lungă durată.

Valoarea de referință în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar orice valoare ce depășește acest cut-off indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat” declară Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Persoanele trecute prin boală, răspuns imun superior post-vaccinare

Primele rezultate ale cercetării indică faptul că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala Covid-19 decât al participanților la studiu care au declarat că nu au trecut prin această infecție.

Astfel, 90% dintre persoanele care au declarat că nu au trecut anterior prin boală au nivelul anticorpilor mai mic decât pragul de 7.000 U/ml, iar 80% dintre persoanele care știu că au trecut prin infecție au înregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.

Conform realizatorilor studiului, titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacienții asimptomatici. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Stabilirea unor praguri și intervale certe de referință pentru validarea gradului de protecție pe care îl capătă fiecare persoană după vaccinare este printre cele mai importante obiective ale comunității medicale internaționale. În urma analizei statistice, datele preliminare rezultate în cadrul acestui studiu efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate anti-COVID19 din România constituie niște premise promițătoare”, a declarat Victoria Aramă, consultantul științific al studiului.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 prezintă un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

”Am urmărit cu atenție răspunsul imun postvaccinal al persoanelor cu vârsta de peste 50 ani. Concluzia că vaccinul le oferă o protecție aproape dublă este extrem de importantă și suntem convinși că o acoperire vaccinală foarte bună la această grupă de vârstă se va resimți în sănătatea întregii populații”, a spus Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

ADVERTISEMENT