Advertorial

Studiu privind jocurile de noroc online: Majoritatea românilor joacă rar, investesc sume mici și privesc gamblingul în principal că pe o sursă de divertisment

Protecția jucătorului depinde de educație, informare, claritate legislativă și combaterea pieței negre
02.04.2025 | 19:42
Studiu privind jocurile de noroc online Majoritatea romanilor joaca rar investesc sume mici si privesc gamblingul in principal ca pe o sursa de divertisment

BUCUREȘTI, 2 aprilie 2025 – Majoritatea românilor care joacă online fac acest lucru relativ rar, investesc  sume relativ mici, și consideră că jocurile de noroc sunt o sursă de relaxare sau divertisment arată datele unui studiu realizat de iVox.ro la solicitarea Asociației Operatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND) și care realizează o radiografie a jucătorului de jocuri de noroc online din România.

Pentru 55,51% dintre respondenți, jocurile de noroc reprezintă distracție, divertisment sau relaxare iar pentru 40,30% o speranță de câștig financiar. Cu toate acestea, 47,15% dintre respondenți sunt dispuși să piardă lunar doar câteva zeci de lei, 19,01% indică o disponibilitate de a pierde câteva sute de lei, iar 3,80% menționează o sumă echivalentă cu un salariu.

Frecvența cu care participanții aleg să joace variază de la 13,31% zilnic, la 22,05% săptămânal, în timp ce 24,71% dintre respondenți afirmă că se implică în astfel de activități doar de câteva ori pe lună. În schimb, 39,92% declară că nu au un program regulat.

„Deși studiul relevă un comportament rațional, este îngrijorător că există încă români care identifică jocurile de noroc cu potențialele câștiguri financiare. Acest lucru este rezultatul lipsei de educație și informare la nivel național. Este insuficient ca acest efort de educare și informare să fie lăsat doar în sarcina operatorilor de jocuri de noroc, este nevoie de un efort conjugat al autorităților, care să se alăture industriei cu campanii și programe relevante,” a declarat Odeta Nestor, președinta AOJND.

O mai bună informare și educare a jucătorilor precum și asigurarea protecției acestora prin clarificarea textelor de lege care reglementează domeniul și combaterea pieței negre reprezintă principalele preocupări ale industriei, discutate în cadrul conferinței International Online Gambling Forum, primul eveniment de această anvergură din România. Oficiali de nivel înalt din domeniul jocurilor de noroc din România și din străiinătate, reprezentanți ai industriei, autorități guvernamentale, organizații independente și lideri de opinie au avut o dezbatere aprofundată cu privire la tendințele de reglementare din Europa și aspectele economice privind industria jocurilor de noroc, concentrând-se în principal pe identificarea de modalități de încurajare a jocului responsabil, pentru a spori siguranța jucătorilor și a genera un impact social pozitiv.

Un cadrul legislativ care lasă jucătorii neprotejați prin ambiguitatea textelor și lipsa unei baze de date la nivel național, la nivelul autorității de reglementare, care să facă posibilă identificarea și comunicarea către operatori a jucătorilor care doresc să se autoexcludă, au creat probleme majore atât pentru operatori cât mai ales pentru jucători.

Studiul arată că 7,98% din respondenți afirmă că se confruntă cu problema dependenței de jocuri de noroc, iar 85,93% dintre respondenți consideră că jocurile de noroc ar putea cauza dependență, în timp ce 6,46% nu au o părere formată pe acest subiect.

„Recomandarea noastră este ca toate statele membre ale UE să implementeze un registru național al jucătorilor autoexcluși, registru care să fie administrat de guvern și să ofere o interfață simplu de accesat, care să respecte regulile GDPR,”  a declarat Martin Haijer, Secretar General European Gaming and Betting Association (EGBA), principala asociație care reprezintă interesele operatorilor de jocuri de noroc în relația cu autoritățile europene.

Măsurile restrictive, de tipul măririi taxelor sau a publicității nu sunt eficiente, pentru că nu ar face decât să trimită jucătorii care operatorii nelicențiați, de pe piața neagră. Studiul arată că 14,07% dintre participanți afirmă că au jucat deja pe site-uri de jocuri de noroc nelicențiate în România. Principalele motive invocate sunt premiile și bonusurile mai atractive, 59,46% (care pot fi acordate doar de operatorii care nu plătesc taxe statului român n.n.), taxarea excesivă pe site-urile licențiate(18,92%)  și lipsa justificării provenienței sumelor jucate (11,76%).

De altfel, taxele colectate la bugetul de stat au scăzut cu aproape 17% în anul 2024, până la 689 milioane de euro, pe fondul creșterii valorii contribuțiilor și taxelor în industria jocurilor de noroc, conform datelor oferite de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Doar 1,89% din respondenții studiului declară că reclamele au influențat decizia de a juca. Accesibilitatea este criteriul principal în alegerea unui joc, fiind menționată de 66,04% dintre respondenți. Diversitatea jocurilor și pariurilor atrage 13,58% dintre aceștia, iar valoarea premiilor este importantă doar pentru 8,30%.

 

Despre AOJND

Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND) a fost înființată în 2017 din dorința de a aduce sub același acoperiș operatorii principali de jocuri de noroc la distanță, pentru o reprezentativitate clară în industrie. Asociația are ca scop principal promovarea și protejarea drepturilor și intereselor operatorilor de jocuri de noroc la distanță, licențiați în România. Membrii AOJND sunt operatori care reprezintă următoarele branduri: EFBET, FRANK CASINO, EFORTUNA, LAS VEGAS, WINBET, CASA PARIURILOR, BETANO, MAXBET, STANLEYBET, NETBET , POKERSTARS, UNIBET, MOZZART, GETSBET, PLAYGG, 888, WINNER