News

Studiu privind varianta Delta. Persoanele vaccinate pot transmite Covid-19 contacților din locuință

Un nou studiu privind varianta Delta a fost dat publicității de specialiștii din Marea Britanie. Potrivit acestuia, persoanele vaccinate pot transmite Covid-19 contacților din locuință.
29.10.2021 | 09:35
Studiu privind varianta Delta Persoanele vaccinate pot transmite Covid19 contactilor din locuinta
ADVERTISEMENT

Vaccinurile anti-Covid au o contribuție uriașă în prevenirea formelor grave și a deceselor din cauza SARS-CoV-2, dar sunt mai puțin eficiente în oprirea infecțiilor, mai ales după apariția tulpinii Delta, mai infecțioasă decât precedentele mutații.

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii din Marea Britanie în urma unui studiu realizat în perioada septembrie 2020 – septembrie 2021, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

Varianta Delta se poate transmite de la cei imunizați la persoanele din locuință. Riscul de infectare, ridicat pentru nevaccinați

Potrivit cercetării, care a inclus 440 de gospodării din Londra și Bolton, persoanele cu schema completă de vaccinare au un risc mai mic, dar totuși apreciabil, de a se infecta cu varianta Delta în comparație cu persoanele nevaccinate.

De asemenea, aceste persoane  par a fi la fel de infecțioase. S-a constatat că cei vaccinați elimină infecția mai repede din organism, dar încărcătura lor virală maximă (când oamenii sunt cei mai infecțioși) este similară cu cea observată la persoanele nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Acest lucru ar explica de ce și persoanele vaccinate pot transmite cu ușurință virusul în mediul în care locuiesc: locuință, loc de muncă, clasă etc.

Chiar dacă nu au simptome sau acestea sunt mai puțin pronunțate, șansa ca cei imunizați cu schema completă să transmită virusul celor dintr-o locuință, nevaccinați, este de aproximativ 38%.

ADVERTISEMENT

Acest procent scade până la 25%, dacă cei din casă sunt și ei complet vaccinați, se mai arată în acest studiu realizat în Marea Britanie.

”Prin efectuarea de eşantionări repetate şi frecvente dintre persoanele care au intrat în contact cu cazuri de Covid-19, am constatat că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în gospodării, inclusiv membrilor gospodăriei care sunt vaccinaţi”, a spus dr. Anika Singanayagam, co-autorul principal al studiului.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii britanici: ”Vaccinarea, esențială în evitarea formelor grave de Covid-19”

Profesorul Ajit Lalvani, de la Imperial College London, Marea Britanie, care a luat parte la studiu, a declarat că această transmitere a virusului din partea celor vaccinați face ca și cei neimunizați să ia în calcul vaccinarea, tocmai pentru a se proteja de riscurile unor forme severe de Covid-19.

”Transmiterea continuă pe care o vedem între persoanele vaccinate face esențială recomandarea ca persoanele nevaccinate să se vaccineze pentru a se proteja față de dobândirea infecției și a unor forme severe ale Covid-19, mai ales că mulți oameni își vor petrece timpul în spații interioare în timpul lunilor de iarnă”.

Același Lalvani spune că ”boosterul” (doza 3 de vaccin) este extrem de important, dat fiind faptul că șansele de infectare cresc după câteva luni de la rapel.

”Am descoperit că susceptibilitatea la infecție a crescut deja în câteva luni de la a doua doză de vaccin, astfel că cei eligibili pentru vaccinarea cu doza 3 ar trebui o primească prompt”.

ADVERTISEMENT