News

Studiu. Radiațiile care ar putea ucide coronavirusul în două secunde, descoperirea cercetătorilor din Israel

Virusul COVID-19 ar putea fi ucis în două secunde de un tip special de radiații, au descoperit oamenii de știință din Israel. Este vorba despre undele milimetrice
30.11.2021 | 12:04
Studiu Radiatiile care ar putea ucide coronavirusul in doua secunde descoperirea cercetatorilor din Israel
ADVERTISEMENT

Virusul COVID-19 existent la nivelul suprafețelor ar putea fi ucis cu ajutorul undelor milimetrice, indică cercetările oamenilor de știință de la Universitatea Ariel din Israel. Aceste radiații sunt considerate de cercetători un instrument eficient pentru a ucide peste 99% dintre agenții patogeni de pe diferite suprafețe în doar două secunde.

Ce sunt undele milimetrice care ar putea ucide coronavirusul?

Această formă specială de radiație, cunoscută sub numele de unde milimetrice, poate ucide 99% din coronavirusul de pe suprafețe în două secunde. Această veste este una extraordinară, în special acum, când a apărut noua variantă de coronavirus. În plus, potrivit oamenilor de știință, radiația ar combate chiar și poliovirusul, cel care cauzează poliomelita.

ADVERTISEMENT

Rezultatele cercetătorilor pot avea implicații importante asupra modului în care se dezinfectează încăperile și echipamentele într-un mod rapid și eficient.

„Acest tip de radiație funcționează în regim de unde milimetrice, ceea ce înseamnă că au o lungime de undă de aproximativ trei milimetri. Doar pentru comparație, radiația de la un telefon mobil are o lungime de undă de aproximativ 30 de centimetri și cea de la un cuptor cu microunde de aproximativ 12 centimetri”, explică profesorul Moshe Einat din cadrul Departamentului de Inginerie Electrică al universității și coautor al studiului publicat recent în revista Environmental Chemistry Letters, potrivit jpost.com.

ADVERTISEMENT

Profesorul mai spune că undele milimetrice pot fi folosite în mai multe scopuri. În domeniul medical, de exemplu, acestea pot fi foarte eficiente în țintirea tumorilor și uciderea celulelor canceroase. În plus, ele pot fi folosite pentru a transfera energie și electricitate fără a folosi fire, precum și în procesul de fabricație a materialelor unice, cum ar fi diamantele sintetice.

Aceste radiații “fac ca procesul să meargă mult mai repede decât cele actuale”, mai spune cercetătorul.

ADVERTISEMENT

Cum pot ucide aceste radiații virusul COVID-19

După ce a izbucnit această pandemie de coronavirus, profesorul Einat și echipa sa au avut ideea să folosească undele pentru a ucide virusul. Astfel, au început să colaboreze cu dr. Gabi Gerlitz, biolog molecular.

„Am văzut că radiația ar putea crește temperatura fiolelor și, prin urmare, poate ucide virusul”, a spus Garlitz, autorul principal al studiului.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, undele milimetrice nu au încă efect asupra virusului aflat în corpul uman, „dar poate fi foarte utilă pentru încăperi, echipamente și toate formele de suprafețe care trebuie să fie curate de orice virus și în special coronavirus”, a menționat el.

Marele avantaj oferit de undele milimetrice este că pot dezinfecta o suprafață foarte rapid. Alte metode utilizate în prezent în acest scop, cum ar fi radiațiile UV, durează zeci de minute minute și, uneori, chiar o oră întreagă pentru a-și face efectul. În plus, acestea ar putea fi toxice pentru oameni, ceea ce face ca procesul de dezinfecție să fie foarte nepractic, a spus el. „Cu tehnica noastră, am curățat aproape 99,9% din virus în două secunde”, a continuat Garlitz.

Undele milimetrice, spun specialiștii, nu afectează suprafețele și, prin urmare, pot fi folositec și pe suprafețe delicate, precum echipamentele electronice.

Oamenii de știință au încercat, de asemenea, aceeași tehnologie pentru combaterea poliovirusului și au obținut rezultate similare. „Am vrut să demonstrăm că metoda funcționează cu viruși în general”, a spus Garlitz. Pentru viitor, cercetătorii se concentrează pe aplicarea tehnicii de dezinfectare a apei.  Apa contaminată este o problemă la nivel mondial, iar undele milimetrice ar putea fi de folos în acest sens.

 

ADVERTISEMENT
Tags: