News

Studiu: Rata mortalității la pacienții de COVID-19 crește substanțial în cazul intervențiilor chirurgicale

02.06.2020 | 20:40
Studiu Rata mortalitatii la pacientii de COVID19 creste substantial in cazul interventiilor chirurgicale
ADVERTISEMENT

Un studiu elaborat de o echipă internațională de cercetători arată că intervențiile chirurgicale duc la o rată disproporționat de mare a deceselor în cazul pacienților infectați cu coronavirus, prin comparație cu cei bolnavii operați fără să fie infectați. Studiul a fost publicat de către prestigiosul jurnal medical The Lancet, transmite site-ul canadian CBC.

Rata mortalității, mai ridicată decât la pacienții de mare risc

Concluziile studiului au fost stabilite pe baza datelor colectate de la 1.000 de pacienți din 24 de țări din Europa, Africa, Asia și America de Nord. Datele au arătată că riscul decesului și al complicațiilor pulmonare post-operatorii este considerabil mai mare în cazul pacienților cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată avem date colectate într-un studiu de amploare care arată când beneficiile unei operații depășesc riscurile în cazul pacienților care au COVID-19”, a declarat Janet Martin, profesor asociat la Western University din Londra.

Rata mortalității la persoanele cu coronavirus supuse intervențiilor chirurgicale este de aproape 1 din 4, adică 23,8%. Rata este disproporționat de mare, indiferent dacă este vorba de intervenții chirurgicale de urgență, majore sau minore,  sau intervenții care pot fi amânate, așa-numitele intervenții  chirurgicale elective.

ADVERTISEMENT

În mod normal ne-am fi așteptat ca mortalitatea la pacienții care trec prin intervenții chirugicale de urgență minore sau intervenții elective să fie sub 1%, dar studiul nostru arată că rata mortalității la urgențele minore să fie de 16,3%, iar cele elective de 18,9%”, a declarat unul dintre co-autorii studiului, Aneel Bhangu, lector în chirurgie la University of Birmingham.

De fapt, rata mortalității este mai mare decât cea raportată la pacienții cu cel înalt grad de risc înainte de pandemie”, a adăugat chirurgul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cercetătorii au observat că  riscul de deces este mai mare în cazul bărbaților decât la femei precum și la persoanele peste 70 de ani.

În plus, studiul a arătat că mai bine de jumătate dintre pacienții operați după ce au contactat SARS-CoV-2 au prezentat complicații pulmonare post-operatorii în primele 30 de zile de după intervenția chirurgicală.

ADVERTISEMENT