News

Studiu: Reinfectarea cu coronavirus e mai puţin severă. Cercetător: „Probabil datorită memoriei imune“

Cazurile de reinfectare cu COVID-19 sunt rare, iar probabilitatea dezvoltăriii unor forme severe este redusă, indică un studiu efectuat de cercetătorii din Qatar.
30.11.2021 | 12:44
Studiu Reinfectarea cu coronavirus e mai putin severa Cercetator Probabil datorita memoriei imune
ADVERTISEMENT

Persoanele care se reinfectează cu COVID-19 au o probabilitate de 88% mai mică de a fi spitalizate decât în cazul unei prime infectări, arată un studiu publicat miercuri de New England Journal of Medicine.

Nouă luni, intervalul dintre infectare și reinfectare

Din cele 353.326 de persoane care s-au infectat cu COVID-19 în Qatar foarte puține s-au reinfectat, iar simptomele au fost în general medii. Riscul de îmbolnăvire severă la persoanele infectate înainte a fost de numai aproximativ 1% din riscul asociat cu infecţiile iniţiale.

ADVERTISEMENT

Primele valuri de infectări au apărut în Qatar între martie și iunie 2020, iar 40% din totalul populației a fost depistată cu anticorpi împotriva bolii. Între ianuarie și mai anul acesta, țara a mai trecut prin două valuri de infectare, relatează CNN.

Pentru a afla câți oameni s-au reinfectat, cercetătorii de la Weill Cornell Medicine-Qatar au comparat datele persoanelor cu teste PCR pozitive între februarie 2020 și aprilie 2021. Ei au exclus din analiză subiecții vaccinați.

ADVERTISEMENT

Datele au arătat că au existat 1.304 cazuri de reinfectări, cu un interval mediu de nouă luni între infectarea inițială și reinfectare.

Doar patru cazuri de reinfectare au dezvoltat forme severe care au impus spitalizarea, însă niciunul dintre acestea nu a necesitat terapie intesivă. În schimb, din totalul infectărilor inițiale, 28 au fost considerate critice.

ADVERTISEMENT

Nu s-a înregistrat niciun deces în cazul reinfectărilor, în timp ce primele infectări au provocat șapte decese.

“Când ai doar 1.300 de infectări la atât de mulți oameni și patru cazuri severe, e ceva remarcabil”, a declarat John Alcorn, expert în imunologie și profesor de pediatrie la Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Ce nu lămurește studiul din Qatar

Studiul are, însă, anumite limite, precizează CNN: în primul rând, faptul că a fost făcut în Qatar, astfel că nu este clar dacă virusul a acționat în același fel peste tot în lume. Cercetarea a fost efectuată într-o perioadă în care variantele alpha și beta cauzau cele mai multe reinfectări, iar varianta delta, care este acum predominantă în toată lumea, nu a fost menționată.

Cercetările anterioare au arătat că imunizarea naturală reduce riscul de infectare. Un studiu din Danemarca publicat în martie a descoperit că cei mai mulți oameni care au avut COVID-19 par să aibă o protecție constantă timp de peste șase luni împotriva reinfectării, dar verificările demografice au arătat că de cele mai multe ori persoanele de peste 65 de ani se reinfectau. Nici studiul danez și nici cel din Qatar nu au aflat cât durează această protecție naturală.

Cercetătorii nu știu, deocamdată, ce nivel de anticorpi este necesar pentru a obține protecția. Acest nivel diferă de la o persoană la alta, dar în unele cazuri nivelul de anticorpi de după infectare poate fi insuficient pentru a proteja împotriva reinfectării.

Vaccinurile, ca niște airbaguri și centura de siguranță

Dr. Kami Kim, directorul Diviziei de Boli Infecțioase a Universității din Florida de Sud, avertizează că oamenii nu trebuie să aibă impresia greșită că nu mai au nevoie de vaccin dacă au trecut prin boală. “E ca și cum te-ai întreba dacă mai ai nevoie de airbaguri sau de centura de siguranță. Doar pentru că ai airbaguri nu înseamnă că nu te ajută centura de siguranță și invers. E bine să fii protejat de amândouă”, a exemplificat specialista în boli infecțioase.

Kim a adăugat că renunțarea la vaccinare este riscantă, în special din cauza efectelor pe termen lung pe care le poate provoca boala: “Incidența efectelor pe termen lung a COVID este mult mai mare decât riscul pe care îl ai cu un vaccin”, a spus expertul, adăugând că vaccinarea nu oferă doar protecție individuală, ci protejează și comunitatea.

“Fără vaccinare nu ne putem întoarce la o viață normală”, a subliniat ea.

Cercetătorii spun că limitarea numărului de îmbolnăviri restrânge potențialul virusului de a dezvolta noi variante mai periculoase decât cele aflate acum în circulație.

John Alcorn consideră că mai avem ceva de învățat din acest studiu: “Cea mai importantă lecție a acestui studiu este că încă există speranță că prin vaccinare și prin recuperarea după infectare putem atinge pragul la care oricine să aibă un anumit nivel de protecție.”

ADVERTISEMENT