News

Studiu. Cei mai mulți români preferă să-și cumpere o locuință și să o aibă complet finisată

Un studiu arată că 70% dintre români preferă să-și cumpere locuinţe și să fie complet finisate, iar alți 23% dintre români sunt în căutare de chirie. 
15.12.2021 | 15:22
Studiu Cei mai multi romani prefera sasi cumpere o locuinta si sa o aiba complet finisata
ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat de platforma de imobiliare Storia.ro și a avut ca scop deslușirea așteptărilor românilor în ceea ce privește o locuință, atât ca aspect, cât și ca preț.

S-a descoperit nu doar că 70% ar opta pentru a-și cumpăra un imobil, iar 23 % ar prefera să stea în chirie, ci și că peste 30% și-ar dori o casă sau un apartament cu 2 camere.

ADVERTISEMENT

Câți bani ar fi dispuși să ofere românii pentru o locuință

De asemenea, 16% ar vrea apartament cu 3 camere, 15% garsonieră sau studio, iar doar 3% ar opta pentru un apartament cu 4 sau chiar mai multe camere.

Totodată, s-a mai aflat în urma studiului că 46% dintre români nu s-ar da în lături de la o locuinţă care nu este mobilată. În ceea ce privește prețul,  29% au răspuns că ar fi dispuși să scoată din buzunar o sumă între 60.001-100.000 euro pentru achiziția unui imobil.

ADVERTISEMENT

Referitor la chirie, 86% dintre participanți ar da până în 350 euro. Un alt lucru interesant este că 53% dintre români ar dori să-și amenajeze locuința de unii singuri sau ajutați de rude/persoane dragi, doar 26% fiind dispuși să colaboreze cu meseriași în domeniu, și doar 21% ar opta pentru varianta firmei de construcții.

”Aşa cum reiese din datele prezentate de Storia.ro şi OLX Imobiliare, interesul românilor de a avea o proprietate a lor rămâne în continuare unul crescut la nivel naţional, în ciuda actualului context pandemic.

ADVERTISEMENT

Ne bucurăm, astfel, să venim în întâmpinarea celor care doresc să achiziţioneze ori să închirieze o locuinţă cu informaţii utile, de interes pentru mai multe segmente de consumatori”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate, citată de Agerpres.

Tinerii preferă locuințele noi

Analiza realizată de Storia.ro mai scoate la iveală și că tinerii sunt mai în căutare de locuințe noi. Concret, 1 dintre 3 tineri cu vârste între 18-34 ani se înclină către un apartament nou, iar 1 din 5 respondenţi ce au între 35 şi 55 ani nu fac pretenții ce țin de vechime.

ADVERTISEMENT

De altfel, dintre participanții cu un buget de  100.000 euro, 8% ar fi interesaţi de un imobil mai vechi, iar  34% ar prefera locuința nouă și 58% nu pun accent pe vechime.

Dacă vă întrebați la îmbunătățirile în care românii ar investi la cumpărarea unei locuințe sunt: centrală termică individuală-49%,  obiecte sanitare și de calitate-38%, bucătărie utilată-31%.

Un detaliu esențial al rezultatului studiului este și că tinerii cu vârste între 18 și 34 ani au un buget mai mic, spre deosebire de cei aflați la vârste peste 55 ani, ce au reușit să-și pună deoparte un buget stabil.

ADVERTISEMENT
Tags: