News

Studiu. Testele rapide de coronavirus nu sunt la fel de exacte ca cele RT-PCR. “Nu funcţionează în cazul persoanelor asimptomatice”

Testele rapide de coronavirus nu sunt la fel de exacte ca cele RT-PCR, arată un studiu.
08.10.2021 | 15:02
Studiu Testele rapide de coronavirus nu sunt la fel de exacte ca cele RTPCR Nu functioneaza in cazul persoanelor asimptomatice
ADVERTISEMENT

Un studiu medical efectuat de Medlife arată că testele rapide pentru depistarea coronavirusului nu sunt eficiente, pentru că ele funcționează doar în jumătate dintre cazuri.

Testele rapide nu identifică infecția cu Covid-19

Este vorba, mai precis, despre un procent de 53 la sută al persoanelor diagnosticate cu infecția cu coronavirus am fost detectate prin testele rapide, în timp ce testele RT-PCR le-au depistat pe toate.

ADVERTISEMENT

Astfel, sfatul specialiștilor este ca testele rapide antigenice să fie folosite doar în cazul persoanelor simptomatice, ca „o precauție suplimentară”.

Studiul realizat de Medlife arată că sensibilitatea acestor teste este sub 60 la sută, iar ele pot duce la răspândirea pandemiei de coronavirus deoarece oamenii se simt protejați, știind că nu au coronavirus, dar, de fapt, el poate exista în corp doar că nu este depistat de aceste teste.

ADVERTISEMENT

“Rezultatele au confirmat din nou faptul că testele rapide nu sunt un instrument fiabil pentru diagnosticul infecţiei COVID-19, având o sensibilitate de sub 60%”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte & CEO MedLife Group.

Testele rapide pentru coronavirus nu detectează infecția în cazul asimptomaticilor

Mai mult decât atât, acest studiu arată că testele rapide antigen nu funcționează pentru cei care nu au simptome și nu pot detecta infecția în cazul acestora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, testele rapide pentru Covid-19 nu identifică infecția nici în cazul persoanelor care sunt la începutul bolii sau care sunt la finalul ei.

Pe scurt, testele rapide nu pot identifica infecția cu coronavirus, arată studiul citat, iar ele ar trebui folosite doar în cazul pacienților care au simptome.

ADVERTISEMENT

“Aceste teste nu funcţionează în cazul persoanelor asimptomatice şi nici al celor care sunt la început sau la final de boală.

Se pare că aceste teste au o sensibilitate suficient de ridicată doar în cazul persoanelor simptomatice, însă şi această situaţie ar trebui tratată cu multă precauţie.

În concluzie, testele rapide nu se pretează pentru diagnosticul infecţiei cu SARS-CoV-2, dar rămân un instrument bun de lucru pentru triajul în rândul persoanelor simptomatice”, a mai precizat sursa citată anterior, conform News.ro.

Studiul a fost realizat pe 1.002 subiecți, iar rezultatele au arătat că 47 din totalul de 100 de purtători ai virusului nu au fost identificați prin testele antigen.

Pe de altă parte, testele RT-PCR sunt „etalonul şi instrumentul utilizat global pentru identificarea purtătorilor de virus”, conform lui Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.

ADVERTISEMENT