News

Studiu: Un adult nevaccinat de 30-39 de ani, la fel de vulnerabil la Covid-19 ca un septuagenar vaccinat

Autoritățile sanitare din Anglia au anunțat că rata cazurilor de spitalizare la adulții de 30-39 de ani nevaccinați este similară celei pentru bătrânii vaccinați de 70-79 de ani.
15.09.2021 | 18:53
Studiu Un adult nevaccinat de 3039 de ani la fel de vulnerabil la Covid19 ca un septuagenar vaccinat
Vaccinul îi ajută în primul rând pe bătrâni să facă față mai bine infectării cu SARS-CoV-2/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Serviciul de sănătate publică din Anglia a prezentat o serie de statistici care arată impactul vaccinării împotriva Covid-19 asupra numărului de cazuri grave de infecție, care necesită internare, și asupra numărului de decese. Potrivit acestor date, se estimează că vaccinarea în partea engleză a Marii Britanii ar fi salvat aproximativ 110.000 de vieți.

Datele sunt prezentate defalcat pentru persoanele vaccinate și cele nevaccinate pentru a estima riscul de internare și deces pentru fiecare categorie, iar cifrele arată că o persoană nevaccinată, relativ tânără, din grupa de vârstă 30-39 de ani are același risc de a face o formă gravă ca un bătrân între 70 și 79 de ani, dar care s-a vaccinat.

ADVERTISEMENT

În pofida estimărilor optimiste legate de succesul campaniei de vaccinare în Anglia, contagiozitatea variantei Delta a făcut ca numărul de cazuri, internări și decese de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie să fie mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, când niciun vaccin nu era disponibil.

Octogenarii vaccinați, risc de internare de trei ori mai mic

Rata mortalității la 28 de zile sau la 60 de zile de la un test pozitiv la Covid-19 crește odată cu vârsta și este substanțial mai mare la persoanele nevaccinate prin comparație cu persoanele vaccinate. Rata spitalizării în 28 de zile de la un test pozitiv la Covid-19 crește și ea odată cu vârsta și, iarăși, este substanțial mai mare la persoanele nevaccinate”, se arată în studiul realizat de către Public Health England.

ADVERTISEMENT

Graficul de mai sus arată că rata infectărilor la octogenarii vaccinați este de trei ori mai mică decât la cei nevaccinați, iar raportul este de 1 la 4 în cazul septuagenarilor. De asemenea, rata spitalizărilor a persoanelor vaccinate la categoria 70-79 de ani este aproape egală cu cea a spitalizărilor la nevaccinații între 30-39 de ani, de aproximativ 20 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Datele sunt valabile pentru intervalul 9 august – 5 septembrie. Experții britanici estimează programul de vaccinare a făcut ca numărul de internări la persoanele de peste 65 de ani în intervalul de referință să fie mai mic cu 143.600. Acest număr este socotit ca fiind subestimat deoarece nu ia în calcul efectele indirecte ale administrării vaccinului, anume indiciile că acesta reduce atât infectările, cât și rata transmisiei.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea a salvat viețile a peste 100.000 de englezi

Efectele campaniei de imunizare sunt vizibile și în ceea ce privește rata deceselor, existând diferențe mari între cele două categorii.

Astfel, rata deceselor la octogenarii vaccinați este de peste trei ori mai mică decât la cei nevaccinați. De asemenea, nevaccinații din grupa 50-59 de ani au un risc de deces puțin mai mare decât la persoanele vaccinate din grupa 70-79 de ani.

ADVERTISEMENT

Analiza asupra impactului direct și indirect al programului de vaccinare asupra infectărilor și mortalității sugerează că programul de vaccinare a prevenit între 24,4 și 24,9 milioane de infectări și între 108.600 și 116.200 de decese”, precizează sursa citată.

Pe baza testării pentru anticorpi a donatorilor de sânge, se estimează la peste 95% procentajul populației adulte, de cel puțin 17 ani, care are anticorpi la Covid-19 fie din cauza infectării, fie de la vaccinare.

În pofida acestor statistici, Marea Britanie face față cu greu valului 4 de infectări, provocat de către varianta Delta a coronavirusului. „Intrăm în toamnă cu mai multe cazuri, internări în spital și decese decât aveam anul trecut pe vremea asta”, anunță Public Health England.

O posibilă explicație este legată de faptul Marea Britanie a renunțat la o mare parte din restricții pe fondul unei campanii de vaccinare de succes, 64,4% dintre britanici fiind vaccinați cu ambele doze până pe 14 septembrie.

ADVERTISEMENT