News

Studiu. Vaccinul contra COVID-19 de la Johnson&Johnson are o eficiență de 73,6%. Ce protecţie oferă Pfizer și Moderna

Rezultatele unui studiu afirmă că dozele de vaccin contra COVID-19 ale firmei Johnson&Johnson au o eficiență de peste 70% împotriva virusului. Ce spun datele despre dozele de la Pfizer și Moderna?
03.11.2021 | 12:36
Studiu Vaccinul contra COVID19 de la JohnsonJohnson are o eficienta de 736 Ce protectie ofera Pfizer si Moderna
ADVERTISEMENT

Conform unor rezultate de evaluare a vaccinului Covid-19 de la Johnson & Johnson, acesta are o eficiență de 73,6%, se precizează într-un studiu publicat marți în revista JAMA Network Open.

Studiul pentru a determina eficiența vaccinului Johnson&Johnson

În prima etapă a studiului au fost testați 8.889 de pacienți vaccinați cu doza de la Johnson&Johnson, din care 60 au avut un rezultat pozitiv pentru COVID-19 după efectuarea unui test PCR. Mai apoi au fost testați 88.898 de pacienți care nu au fost vaccinați, 2.236 dintre aceștia având un test PCR pozitiv, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Specialiștii care au realizat spudiul au ajuns, așadar, la concluzia că vaccinul ar fi avut o eficiență de 73,6%, dar a condus la o reducere de 3,73 de ori a cazurilor cu infecție cu SARS-CoV-2.

Descoperirea este asemănătoare cu informațiile din cadrul studiilor clinice care au arătat că vaccinul a fost eficace în procent de 66,9% față de COVID-19 moderat până la sever.

ADVERTISEMENT

Noul studiu a constatat o reducere a cazurilor grave, în special a spitalizărilor, dar au fost prea puține persoane din grupul vaccinat care au avut COVID-19 pentru a putea trage o concluzie fermă cu privire la măsura în care vaccinarea a redus numărul de decese.

Părerea unui specialist epidemiolog

Dr. Mohammad Sajadi de la Institutul de Virologie Umană al Școlii de Medicină a Universității din Maryland a menționat, într-un material de specialitate, că aceste constatări fac parte dintr-un număr tot mai mare de date care arată că vaccinul de la Johnson&Johnson poate fi îmbunătățit”.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce devine din ce în ce mai clar cu timpul este că regimul cu o singură doză a vaccinului [Johnsons & Johnson Covid-19] pare să fie inferior vaccinurilor cu ARNm în ceea ce privește [eficacitatea vaccinului]”, scrie Sajadi.

Acesta a comparat ca urmare a datelor studiului, vaccinul de la Johnson&Johnson cu alte două tipuri de vaccin contra COVID-19, precum cele realizate de Pfizer/BioNTech și Moderna.

ADVERTISEMENT

Care sunt procentele pentru Pfizer și Moderna

Același grup de oameni de știință care sunt autorii studiului efectuat recent pe eficiența Johnson&Johnson, spun că, eficacitatea vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna a fost ”semnificativ mai mare”, specificând acest lucru Sajadi.

În cadrul cercetării respective, eficacitatea în lumea reală a vaccinului de la Pfizer/BioNTech a rezultat că ar fi eficient în proporție de 86,1%. În cazul Moderna rezultatul a fost unul uluitor, vaccinul lor având o eficiență de 93,3%.

Studiul de comparație directă a celor trei vaccinuri a fost efectuat în cursul lunii septembrie, indicând precis faptul că vaccinul celor de la Moderna are ceva mai mult succes în combaterea COVID-19 față de cel realizat de Pfizer/BioNTech. Îmbunătățirea vaccinării J&J ar putea proveni de la o a doua doză sau de la un rapel al unui vaccin Covid-19 cu ARNm, potrivit lui Sajadi.

ADVERTISEMENT