News

Studiu. Vaccinul Pfizer nu este asociat cu probleme cardiovasculare în cazul vârstei a treia

Vaccinul Pfizer de la BioNTech nu este asociat cu probleme cardiovasculare în cazul persoanelor de vârsta a treia care optează pentru acest vaccin ca formă de protecție împotriva coronavirusului.
19.07.2021 | 18:14
Studiu Vaccinul Pfizer nu este asociat cu probleme cardiovasculare in cazul varstei a treia
ADVERTISEMENT

Specificația vine în contextul în care virusul SARS CoV-2 a cauzat cele mai mari probleme tocmai acestui segment de vârstă de la debutul pandemiei și a fost făcută în cadrul grupului de interes științific francez Epi-Phare, ce reunește Agenția Medicamentelor (ANSM) și asigurările de sănătate (Cnam).

Informația este cu atât mai importantă cu cât, în România, campania de vaccinare a cunoscut un regres semnificativ în ultima perioadă, inclusiv în cazul persoanelor vârstnice, la care face referire și studiul francez. De asemenea, așa cum a semnalat și FANATIK, orice întârziere în a da un nou impuls campaniei de vaccinare nu face altceva decât să apropie populația țării noastre de un potențial val patru al pandemiei, care va pune noi probleme tuturor sectoarelor de activitate din România.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Pfizer nu cauzează probleme cardiovasculare vârstei a treia indiferent de numărul de doze

În ce privește rezultatul științific la care au ajuns cercetătorii francezi, trebuie spus că aceștia au folosit pentru studiu totalitatea cazurilor spitalizate raportate în Franța pentru infarcturi, AVC și embolii pulmonare între decembrie 2020 și martie 2021 la persoanele de 75 de ani și mai mult, vaccinate și nevaccinate, număr care însumează aproape 30.000 de persoane.

Totodată, arată autorii studiului, rezultatele descoperite sugerează absența problemelor cardiovasculare în cazul vârstei a treia indiferent dacă aceste persoane erau vaccinate cu ambele doze ale vaccinului ori numai cu una.

ADVERTISEMENT

Cât despre perioada de incubație a bolii, oamenii de știință au comparat apariția acestor probleme cardiovasculare în momente diferite, ceea ce înseamnă că perioadele de 14 zile de după prima, respectiv a doua doză de vaccin Pfizer, au fost considerate drept perioade de risc, după cum informează news.ro.

De asemenea, transmit autorii studiului, ”în general, frecvența apariției cazurilor de spitalizare pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic sau embolie pulmonară la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste nu a diferit semnificativ între aceste perioade diferite”.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare a debutat în Hexagon la finalul anului 2020 și a inclus inițial tocmai segmentul de vârstă la care face referire lucrarea oamenilor de știință francezi, aceștia fiind inoculați cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech. De asemenea, cercetătorii de la Epi-Phare au stabilit că vaccinul produs de asocierea germano-americană Pfizer/BioNTech reduce cu 87% riscul de a dezvolta variante grave de coronavirus în cazul persoanelor de peste 75 de ani după a șaptea zi de la a două doză de ser injectată, în urma unui studiu dezvăluit publicului în luna mai.

Cât privește cel mai recent studiu Epi-Phare, care se referă la potențialele probleme cardiovasculare cauzate de vaccin, rezultatele sale urmează să fie actualizate pe măsură ce noi subiecți sunt supuși procesului de evaluare.

ADVERTISEMENT

Pericardita și miocardita, incluse recent ca riscuri asociate vaccinului Pfizer

Aceste informații vin în contextul în care, așa cum publicația noastră a arătat recent, Comitetul de Evaluare a Riscului și Farmacovigilență (PRAC) al EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a recomandat includerea miocarditei și pericarditei pe listele cu efecte secundare ale vaccinurilor Pfizer și Moderna. Fiind disfuncționalități ale inimii, cele două afecțiuni pot fi, prin urmare, incluse în categoria problemelor cardiovasculare, deși nu este mai puțin adevărat că raportul aceleiași Agenții Europene a Medicamentului (EMA) a stabilit că acestea pot apărea ”foarte rar”.

Pentru a ne putea face o idee despre ce înseamnă acest lucru, trebuie spus că au existat 145 de cazuri de miocardită înregistrate în Spațiul Economic European (SEE) în urma vaccinării cu aproximativ 177 de milioane de doze de vaccin Pfizer. De asemenea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a stabilit recent faptul că vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna au o eficiență de 94% în prevenirea spitalizărilor la persoane în vârstă de 65 de ani și peste.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că, recent, compania Pfizer a recomandat utilizarea unei a treia doze de vaccin pentru a putea face față extinderii variantei Delta a coronavirusului la nivel global. Argumentul prezentat de creatorii vaccinului a fost acela conform căruia imunitatea ar suferi o scădere la aproximativ șase luni după administrarea schemei complete. Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) au transmis că nu este nevoie de o a treia doză în acest moment.

ADVERTISEMENT