News

Studiu. Viruși vechi de peste 15.000 de ani, necunoscuți oamenilor, descoperiți în Tibet

Oamenii de știință au descoperit viruși vechi de 15.000 de ani, în ghețarii din Tibet.
26.07.2021 | 10:12
Studiu Virusi vechi de peste 15000 de ani necunoscuti oamenilor descoperiti in Tibet
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din Asia au descoperit zeci de viruși antici, înghețați în timp, în două mostre luate de pe Platoul Tibetan din China, mulți dintre aceștia fiind necunoscuți sau studiați până în prezent, scrie presa din SUA.

Această importantă descoperire a fost făcută publică recent, în revista Microbiome și vine după prelevarea în 2015 a unor mostre ce au înghețat acum circa 15.00 de ani

ADVERTISEMENT

Viruși vechi de 15.000 de ani, descoperiți în ghețarii din Tibet: ”Rezistă în medii extreme”

După o serie de analize de laborator, cercetătorii au descifrat codurile genetice a 33 de viruși, dintre care patru fac parte dintr-o familie ce infectează de obicei bacterii.

Din acest total, 28 sunt necunoscuți, nefiind întâlniți până la acest moment. Cercetătorii nu cred că virușii provin de la animale sau oameni și doar jumătate dintre aceștia au reușit să rămână activi în urma înghețului.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de viruși care au supraviețuit în medii extreme. Au amprenta unor gene care îi ajută să infecteze celule în medii reci, pur și simplu o semnătură genetică uluitoare”, a precizat Matthew Sullivan, co-autor și director la Centrul de Cercetări Polare și Climatice, conform CNN.

Constatările oamenilor de știință, publicate în revista Microbiome, pot ajuta la înțelegerea modului în care au evoluat virușii de-a lungul secolelor. Pentru acest studiu, oamenii de știință au creat, de asemenea, o nouă metodă ultra-curată de analiză a microbilor și virușilor din gheață fără a o contamina.

ADVERTISEMENT

Zhiping Zhong, un microbiolog care a luat parte la descoperire, a spus pentru CNN că eșantioanele au fost extrase de la adâncimea de 300 de metri şi au fost tăiate în bucăți de un metru lungime şi 10 centimetri în diametru.

Sunt periculoși acești viruși pentru om?

Cercetătorii spun că cel mai probabil virușii provin din sol sau plante şi că s-au adaptat la condiţii extreme, dar şi că nu ar fi periculoși pentru om, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Studierea acestor categorii de viruși îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce tipuri de virusuri au proliferat în diferite condiţii de climă şi de mediu, de-a lungul timpului, conform studiului.

Același profesor Sullivan a mai declarat că metodele folosite la studiu le permit oamenilor de ştiinţă să afle cum evoluează virusurile găsite în diferite straturi ale eşantioanelor de gheaţă.

Acest lucru ar putea ajuta la căutarea vieţii pe Marte. ”Odată ce ai dezvoltat această tehnologie nouă, poate ajuta la găsirea unor răspunsuri în alte medii foarte dificile”, a spus profesorul.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai...
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai bună oră pentru românii care trec granița din Bulgaria: „Pe pod am așteptat...”