News

Studiu. Viruși vechi de peste 15.000 de ani, necunoscuți oamenilor, descoperiți în Tibet

Oamenii de știință au descoperit viruși vechi de 15.000 de ani, în ghețarii din Tibet.
26.07.2021 | 10:12
Studiu Virusi vechi de peste 15000 de ani necunoscuti oamenilor descoperiti in Tibet
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din Asia au descoperit zeci de viruși antici, înghețați în timp, în două mostre luate de pe Platoul Tibetan din China, mulți dintre aceștia fiind necunoscuți sau studiați până în prezent, scrie presa din SUA.

Această importantă descoperire a fost făcută publică recent, în revista Microbiome și vine după prelevarea în 2015 a unor mostre ce au înghețat acum circa 15.00 de ani

ADVERTISEMENT

Viruși vechi de 15.000 de ani, descoperiți în ghețarii din Tibet: ”Rezistă în medii extreme”

După o serie de analize de laborator, cercetătorii au descifrat codurile genetice a 33 de viruși, dintre care patru fac parte dintr-o familie ce infectează de obicei bacterii.

Din acest total, 28 sunt necunoscuți, nefiind întâlniți până la acest moment. Cercetătorii nu cred că virușii provin de la animale sau oameni și doar jumătate dintre aceștia au reușit să rămână activi în urma înghețului.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de viruși care au supraviețuit în medii extreme. Au amprenta unor gene care îi ajută să infecteze celule în medii reci, pur și simplu o semnătură genetică uluitoare”, a precizat Matthew Sullivan, co-autor și director la Centrul de Cercetări Polare și Climatice, conform CNN.

Constatările oamenilor de știință, publicate în revista Microbiome, pot ajuta la înțelegerea modului în care au evoluat virușii de-a lungul secolelor. Pentru acest studiu, oamenii de știință au creat, de asemenea, o nouă metodă ultra-curată de analiză a microbilor și virușilor din gheață fără a o contamina.

ADVERTISEMENT

Zhiping Zhong, un microbiolog care a luat parte la descoperire, a spus pentru CNN că eșantioanele au fost extrase de la adâncimea de 300 de metri şi au fost tăiate în bucăți de un metru lungime şi 10 centimetri în diametru.

Sunt periculoși acești viruși pentru om?

Cercetătorii spun că cel mai probabil virușii provin din sol sau plante şi că s-au adaptat la condiţii extreme, dar şi că nu ar fi periculoși pentru om, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Studierea acestor categorii de viruși îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce tipuri de virusuri au proliferat în diferite condiţii de climă şi de mediu, de-a lungul timpului, conform studiului.

Același profesor Sullivan a mai declarat că metodele folosite la studiu le permit oamenilor de ştiinţă să afle cum evoluează virusurile găsite în diferite straturi ale eşantioanelor de gheaţă.

Acest lucru ar putea ajuta la căutarea vieţii pe Marte. ”Odată ce ai dezvoltat această tehnologie nouă, poate ajuta la găsirea unor răspunsuri în alte medii foarte dificile”, a spus profesorul.

ADVERTISEMENT