News

Studiul care arată cât de importantă este purtarea măștii. Cât de mult ar scădea rata de infectare

13.05.2020 | 17:18
Studiul care arata cat de importanta este purtarea mastii Cat de mult ar scadea rata de infectare
ADVERTISEMENT

Un grup de cercetători au realizat un studiu prin care arată cât de importantă este purtarea măștii și cât de mult ar scădea rata infectării cu coronavirus dacă oamenii ar folosi acest accesoriu.

Studiul care arată cât de importantă este purtarea măștii

Conform Vanity Fair, oamenii de știință au analizat cât de mult ajută purtarea unei măști de protecție și au făcut o comparație între țările asiatice, acolo unde oamenii sunt obișnuiți să le folosească, și alte țări unde populația nu a fost intruită în acest sens.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au luat ca referință data de 7 mai și au constatat că Japonia a înregistrat 21 de morți, în timp ce în SUA au fost 2.129 de decese. Deși are o populație mult mai mică, Japonia are o rată a deceselor mult mai mică decât cea din SUA.

”Un motiv este că aproape toată lumea poartă o mască. Fiecare dintre noi ar trebui să purtăm o mască – fie chirurgicală, fie de casă, eșarfă sau bandană – așa cum o fac oamenii din Japonia și alte țări, mai ales în Asia de Est”, a declarat De Kai Wu, un informatician american care lucrează în paralele la Institutul UC Berkeley și la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.

ADVERTISEMENT

În Asia măștile au fost purtate în mod obișnuit de zeci de ani

”Dacă 80% din populație ar purta mască, rata de infecție cu COVID-19 ar scădea cu 12 părții comparativ cu o populație cu virus viu în care nimeni nu poartă măști”, se arată în document.

De Kai Wu, care este fiul unor imigranți chinezi și s-a născut în St. Louis, a povestit că există o diferență de cultură între zonele analizate, deoarece în Asia măștile au fost purtate în mod obișnuit de zeci de ani pentru a preveni poluarea și germenii.

ADVERTISEMENT

Echipa lui De Kai Wu a construit un model de prognoză pe computer pe care îl numesc simulatorul de mascați. Acest lucru le-a permis să creeze scenarii de populații care în general poartă măști și altele care nu fac acest lucru și să compare ceea ce se întâmplă cu ratele de infecție în timp.

”Acesta este obiectivul, ca 80 sau 90% din populație să poarte măști”

Într-o primă simulare, informaticianul a arătat ce se întâmplă atunci când COVID-19 lovește o populație în care nimeni nu poartă mască. Persoanele ”susceptibile” devin foarte repede ”expuși sau infectați”, iar mai apoi ”recuperați sau morți”.

ADVERTISEMENT

Într-o altă simulare, el a arătat ce s-ar întâmpla dacă 100% din populație ar purta măști. Aproape toate persoanele ar rămâne neinfectate. Ultima simulare, în care 80% din populație ar purta mască arată că cea mai mare parte a persoanelor ar rămâne neinfectate.

”Acesta este obiectivul, ca 80 sau 90% din populație să poarte măști. Mai puțin nu funcționează la fel de bine. Dacă procentul scade până la 30 sau 40%, nu există aproape niciun efect benefic”, a precizat De Kai Wu.

În România, Guvernul a adoptat şi trimis în Parlament proiectul de lege referitor la măsurile care vor fi luate după data de 15 mai, în contextul instituirii stării de alertă. Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că masca de protecție va fi obligatorie la serviciu, în transportul în comun și în spațiile publice închise.

ADVERTISEMENT