News

Studiul care îi ajută pe medici să afle din timp care persoane vor face o formă gravă de Covid-19. Anunțul specialiștilor francezi

09.08.2020 | 16:51
ADVERTISEMENT

Unii pacienți infectați cu Covid-19 suferă forme mai grave de boală decât alții, însă motivul pentru care se întâmplă acest lucru rămâne necunoscut.

Cu toate acestea, specialiștii încearcă diverse teorii prin care să răspundă la necunoscutele oferite de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Așadar, experții francezi cred că o proteină sintetizată de organism ca și reacție a sistemului imunitar ar putea avea un rol important în formele grave ale bolii.

Cercetătorii francezi pot afla dacă pacientul va avea o formă gravă de Covid-19

În acest sens, medicii ar putea primi un ajutor nesperat în monitorizarea eficientă a bolii, pentru a evita agravarea infecției.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu realizat de francezi, proteina denumită calprotectină crește de 100 până la 1000 de ori ca și concentrație în organismul persoanelor afectate de o formă gravă a Covid-19.

„Rezultatele sugerează că această proteină, denumită calprotectină, ar putea fi direct responsabilă de agravarea Covid-19”, a transmis Aymeric Silvin, un cercetător expert în imunologie, potrivit Pro TV.

ADVERTISEMENT

Furtuna de citokine, o reacție extrem de violentă a sistemului imunitar, ar putea fi precedată de o secreție excesivă de calprotectină, potrivit francezilor.

Creşterea puternică a concentraţiei de calprotectină în sânge ar putea să se producă înainte de furtuna de citokine asociată cu evoluţia inflamatorie a pacienţilor care dezvoltă o formă severă”, a adăugat Aymeric Silvin.

ADVERTISEMENT

La ce ajută, totuși, acest studiu? Experții cred că, dacă au dreptate, medicii vor putea anticipa atunci când o persoană va face o formă severă de Covid-19, în funcție de nivelul de calprotectină din sânge.

Mai mult, medicii ar putea cu ajutorul medicamentelor să blocheze producerea acestei proteine aparent nocive, lucru care ar putea salva vieți. „Aceste strategii urmează să fie evaluate prin studii clinice”, au precizat autorii studiului, potrivit sursei citate.

Studiul s-a bazat pe eșantioane de sânge de la 158 de pacienți. „Diagnosticarea precoce a unei forme grave de COVID-19 poate fi realizată dintr-un singur flacon de sânge”, a punctat și Michaela Fontenay, lider al secției de hematologie biologică de la Spitalul Cochin din Paris.

ADVERTISEMENT