News

Studiul care ne dă fiori. Ce distanță ne protejează, de fapt, de noul coronavirus

06.11.2020 | 21:31
Studiul care ne da fiori Ce distanta ne protejeaza de fapt de noul coronavirus
ADVERTISEMENT

Chiar dacă experții sanitari din toate colțurile lumii recomandă păstrarea unei distanțe de 1,5 metri, există riscul ca aceasta să nu fie suficientă. În cazul în care cel de lângă tine tușește, ești automat acoperit de cel puțin 65% din picăturile generate de acea tuse.

Cel puțin la această concluzie au ajuns oamenii de știință din Singapore ca urmare a unui studiu realizat recent în încercarea de a descoperi distanța care ne protejează cu adevărat de virusul SARS-COV-2. Din păcate, nici doi metri nu sunt suficienți pentru a avea certitudinea că nu te infectezi dacă intri în contact cu o persoană contaminată

ADVERTISEMENT

Chiar dacă ajung mai puține picături, ele rămân atât pe piele, cât şi pe îmbrăcăminte, existând riscul să ajungă pe mâini și ulterior la față. De altfel, s-a constatat că majoritatea persoanelor bolnave s-au infectat în momentul în care și-au atins fața.

Descoperire îngrijorătoare a oamenilor de știință. Distanța de doi metri nu protejează suficient de noul coronavirus

Dacă nu poți păstra întotdeauna o distanță foarte mare față de persoana infectată, nu îți face griji. Există arme care în cele aproape nouă luni scurse de la declanșarea pandemiei s-au dovedit eficiente în lupta cu această boală imprevizibilă.

ADVERTISEMENT

Îți vine sau nu să crezi, masca și dezinfectantul sunt aliați de nădejde, așa că nu trebuie să lipsească din „arsenalul” tău în momentul în care ești obligat să părăsești domiciliul. Dacă nu te poți lăuda cu o statură impunătoare, fii cu ochii în patru în această perioadă.

Nu de alta, dar oamenii de știință au descoperit că persoanele mai scunde, copiii și adoleșcenții sunt mai expuse riscului de infectare în momentul în care un adult mai înalt tuşeşte sau strănută. În plus, picăturile mai mari, care conţin mai multe copii ale virusului, sunt mai grele şi cad rapid pe suprafeţele din jur.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, dacă vrei să nu fii în drumul virusului spre podea, experţii îți recomandă să încerci să păstrezi o distanţă de cel puțin doi metri. E cea mai bună metodă prin care să te asiguri că o persoană bolnavă nu va „reuși” să te infecteze.

Celulele T țin coronavirusul la distanță

Un alt studiu recent a arătat că limfocitele T din sângele persoanelor care s-au recuperat după o infecţie COVID-19 îşi pot menţine capacitatea de a viza în mod eficient proteinele esenţiale pentru funcţionarea virusului.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, acestea pot ajuta persoanele cu afecţiuni cronice să construiască un răspuns imun înainte de expunerea la virus şi astfel să fie protejate de o infecţie gravă. Și pentru că suntem la capitolul „vești bune”, trebuie spus că ele pot fi multiplicate cu succes în laborator.

La pacienţii care au trecut deja prin infecţia cu Sars-Cov-2, în afară de anticorpii protectori există şi protecţia asigurată de aceste limfocite T. Pentru că aceste limfocite T au memorie şi în momentul în care s-a trecut o data prin infecţie, organismul este pregătit în momentul în care vine un al doilea contact cu virusul.

Extrapolând de aici, putem să ne gândim şi la un tratament, imunoterapie, care să îi ajute pe pacienţii vulnerabili să primească acest tratament, care să fie bazat pe limfocitele T şi acest tratament ar putea să îi ajute, fiind de fapt o profilaxie.

S-ar putea face tip transfuzie pentru pacienţii la care ne gândim că ar putea avea o formă severă. Exact principiul plasmei convalescente, ar putea fi folosit şi aici. Sunt destul de multe studii care vin cu date legate de asta şi probabil că în viitorul apropiat, s-ar putea să avem destul de multe reuşite”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT